Webtrees

Problemy i zapytania związane z działaniem programów genealogicznych

Moderatorzy: wuja, Moderatorzy

Regulamin forum
+0 Temat, +1 Post
Awatar użytkownika

wicy
Młodszy Pomocnik
Posty: 1227
Rejestracja: 10 kwie 2008, 20:56
Punkty posiadane: Locked
Lokalizacja: Łódź
Podziękował/a: 141 razy
Podziękowano: 271 razy
Kontaktowanie:

Re: Webtrees

Postautor: wicy » 10 lis 2016, 11:06

To teraz z innej beczki.
Potraciłem zdjęcia w data\media. Próbuję teraz robić porządki. Multimediom wprowadzam jednolity system nazw, tzn. zgodny z ID osoby (Ixxx_x.jpg) lub rodziny (Fxxx_x.jpg).
Zdjęcia dodaję bezpośrednio w danym fakcie konkretnej osoby - np. urodziny->dodaj nowy obiekt multimedialny.
Widzę, że oprócz tego, że zdjęcia nie ma, ma ono inną nazwę niż teraz chciałbym mieć. W zakładce "multimedia" dla danej osoby widzę ślad po pliku ze standardową ikoną jpg. Edycja multimedia pokazuje mi nazwę pliku na serwerze - starą, którego już nie ma. Wrzucam na serwer plik z taką samą nazwą - zdjęcie rozpoznawane, pokazuje się na stronie osoby. Znów w zakłądce multimediów, w edycji, zmieniam nazwę pliku na nową i.... wyskakuje błąd w addmedia.php.

Kod: Zaznacz cały

/home/forgenpl/domains/forgen.pl/public_html/maz/includes/session.php:193 /home/forgenpl/domains/forgen.pl/public_html/maz/addmedia.php:355 md5_file(/home/forgenpl/domains/forgen.pl/public_html/maz/data/media/153.jpg): failed to open stream: No such file or directory #0 unknown:unknown ErrorException("/home/forgenpl/domains/forgen.pl/public_html/maz/addmedia.php:355 md5_file(/home/forgenpl/domains/forgen.pl/public_html/maz/data/media/153.jpg): failed to open stream: No such file or directory") #1 /addmedia.php:355 md5_file('/home/forgenpl/domains/forgen.…')


Wchodze więc w "Listy/Multimedia", znajduję plik załadowany teraz na serwer. Zdjecie się wyświetla, choć pokazuje się ostrzeżenie, że plik "xxx.jpg nie istnieje". W "edytuj szczegóły" próbuję zmienić mu nazwę (tak robiłem wcześniej z prawidłowo funkcjonującymi zdjęciami i działało bezbłednie - tj. zmianiała się nazwa fizycznego pliku na serwerze i w bazie WT) i dostaję błąd

Kod: Zaznacz cały

/home/forgenpl/domains/forgen.pl/public_html/maz/includes/session.php:193 /home/forgenpl/domains/forgen.pl/public_html/maz/addmedia.php:339 md5_file(/home/forgenpl/domains/forgen.pl/public_html/maz/data/media/153.jpg): failed to open stream: No such file or directory #0 unknown:unknown ErrorException("/home/forgenpl/domains/forgen.pl/public_html/maz/addmedia.php:339 md5_file(/home/forgenpl/domains/forgen.pl/public_html/maz/data/media/153.jpg): failed to open stream: No such file or directory") #1 /addmedia.php:339 md5_file('/home/forgenpl/domains/forgen.…')


Co ciekawe. Po operacji zmiany nazwy pliku znika plik stary (153.jpg), pojawia się na serwerze nowy (I189.jpg). Karta osoby prawidłowo wyświetla zdjęcie, ale w multimediach wyszukanego pliku I189.jpg nie ma. Jest 153.jpg ale z uwagą, że nie istnieje.
Nic już z tego nie rozumiem :(

Nie bardzo wiem jak poprawić te wcześniej stracone zdjęcia :(

Dodano po 49 minutach 28 sekundach:
Co do zdjęć, nie pozostało nic innego jak usunąć obiekt multimedialny i dodać nowy już z właściwą nazwą pliku.

Znalazłem następnego babola :(
Na głównej liście osób mam 30 osób o danym nazwisku. Nazwisko nieodmienne, więc są i kobiety, i mężczyźni.
Otwieram listę szczegółową i mam już 31 osób. Jako zdublowana na liście wyskakuje jedna i ta sama osoba. Na liście widnieje dwa razy jako jedna osoba, z tymi samymi danymi i tym samym ID.
Dlaczego tak jest? Ano wyszła za mąż za to samo nazwisko :)
System jednak tworząc listę nie weryfikuje zdublowanych wierszy - a może powinien?
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

Autor tematu
rrafaell
Posty: 361
Rejestracja: 11 kwie 2008, 21:18
Punkty posiadane: Locked
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 7 razy
Kontaktowanie:

Re: Webtrees

Postautor: rrafaell » 25 sty 2017, 11:49

Dziś wszedłem na swoja stronę i widzę:

Kod: Zaznacz cały

Fatal error: Namespace declaration statement has to be the very first statement in the script in .../www/webtrees/index.php on line 21


Jak rozwiązać problem? Dodam, że mam wersję 1.7.9
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info

Awatar użytkownika

wooc
Posty: 291
Rejestracja: 04 cze 2008, 19:54
Punkty posiadane: Locked
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 33 razy

Re: Webtrees

Postautor: wooc » 25 sty 2017, 22:27

rrafaell pisze:Dziś wszedłem na swoja stronę i widzę:

Kod: Zaznacz cały

Fatal error: Namespace declaration statement has to be the very first statement in the script in .../www/webtrees/index.php on line 21


Jak rozwiązać problem? Dodam, że mam wersję 1.7.9

Sprawdź swój plik indeks.php i prównaj z https://github.com/fisharebest/webtrees ... /index.php. Coś na początku pliku jest nie tak.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/

Awatar użytkownika

Autor tematu
rrafaell
Posty: 361
Rejestracja: 11 kwie 2008, 21:18
Punkty posiadane: Locked
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 7 razy
Kontaktowanie:

Re: Webtrees

Postautor: rrafaell » 26 sty 2017, 08:28

Pod znacznikiem <?php było

Kod: Zaznacz cały

ob_start(); // Start buffering
if (!defined('VI_CURRENT_FILE')){define('VI_CURRENT_FILE', __FILE__);}



Dzięki. Pomogło.
pozdrawiam

Rafał Chalabala



www.gen.chalabala.info


Wróć do „Programy genealogiczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości