PhpGedView

Problemy związane z tworzeniem stron rodzinnych

Moderator: Moderatorzy


Sponsor forum
Awatar użytkownika

jurek49
Posty: 43
Rejestracja: śr lut 04, 2009 9:26 pm
Lokalizacja: Blachownia k/Częstochowy
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 1 raz

Re: PhpGedView

Post autor: jurek49 » pn maja 31, 2010 9:38 am

Witam.

Mam problem z stroną w PhpGedView. Otóż przy otwarciu strony otwiera się plik GEDCOM drugi a nie pierwszy. W ikonie strona główna jest : Rodzina Pilarczyk....(2),Genealogia rodziny Rykała...(1), Rodzina Wojtala (3). Czy jest to możliwe i jak to ustawić aby przy pierwszym otwarciu strony wyświetlał się plik Genealogia rodziny Rykała....(1)

Pozdrawiam Jurek
Pozdrawiam Jurek Rykała

.....................................
http://www.rykala.com.pl/

Awatar użytkownika

kasztelan
Posty: 34
Rejestracja: ndz kwie 13, 2008 3:55 am
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 1 raz
Kontakt:

Re: PhpGedView

Post autor: kasztelan » pn maja 31, 2010 9:26 pm

wooc pisze:
kasztelan pisze:1. Chciałbym usunąć całkowicie ze strony phpgedview ikonki i odnośniki do galerii, forum i asystenta badań.Zauważyłem, że tu jest to zrobione.
Po prostu usuwasz te moduły z katalogu modules.
Dzięki wielkie.
Oto mi chodziło.

Pozdrawiam,
Przemysław Bąk
Zdravím všechny!

Awatar użytkownika

wooc
Posty: 299
Rejestracja: śr cze 04, 2008 7:54 pm
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 35 razy

Re: PhpGedView

Post autor: wooc » czw cze 03, 2010 11:56 am

jurek49 pisze:Witam.

Mam problem z stroną w PhpGedView. Otóż przy otwarciu strony otwiera się plik GEDCOM drugi a nie pierwszy. W ikonie strona główna jest : Rodzina Pilarczyk....(2),Genealogia rodziny Rykała...(1), Rodzina Wojtala (3). Czy jest to możliwe i jak to ustawić aby przy pierwszym otwarciu strony wyświetlał się plik Genealogia rodziny Rykała....(1)

Pozdrawiam Jurek
Przechodzisz do strony Zarządzaj plikami GEDCOM i pod nagłówkiem jest pole wyboru domyślnego pliku.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/


Scalak
Posty: 188
Rejestracja: śr lut 17, 2010 4:19 pm
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 22 razy
Kontakt:

Re: PhpGedView

Post autor: Scalak » wt cze 08, 2010 1:28 am

szukam i szukam i mnie trafia...
otóż dodając od dołu do góry drzewa osobę doszedłem do tych samych osób co w innej gałęzi - identyczni rodzice. Czy ktoś wie jak sobie poradzić z relacją kołową w phpgedview?

Pozdrawiam
Maciej
Pozdrawiam
Maciej Mendela

poszukiwani potomkowie: Mendela, Mędela - http://www.mendela.pl

Awatar użytkownika

wooc
Posty: 299
Rejestracja: śr cze 04, 2008 7:54 pm
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 35 razy

Re: PhpGedView

Post autor: wooc » wt cze 08, 2010 11:56 am

Scalak pisze:szukam i szukam i mnie trafia...otóż dodając od dołu do góry drzewa osobę doszedłem do tych samych osób co w innej gałęzi - identyczni rodzice. Czy ktoś wie jak sobie poradzić z relacją kołową w phpgedview?
W czym dokładnie masz problem? Zerknij do mnie na stronę na osobę I9. Wśród przodków tej osoby w są te same osoby po stronie ojca co i matki.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/


Scalak
Posty: 188
Rejestracja: śr lut 17, 2010 4:19 pm
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 22 razy
Kontakt:

Re: PhpGedView

Post autor: Scalak » wt cze 08, 2010 7:57 pm

z relacją kołową... ale dzięki za chęć pomocy! Wyedytowałem rodziny i "przeniosłem" delikwentkę ;)
Ostatnio zmieniony wt cze 08, 2010 11:38 pm przez Scalak, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Maciej Mendela

poszukiwani potomkowie: Mendela, Mędela - http://www.mendela.pl

Awatar użytkownika

jurek49
Posty: 43
Rejestracja: śr lut 04, 2009 9:26 pm
Lokalizacja: Blachownia k/Częstochowy
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 1 raz

Re: PhpGedView

Post autor: jurek49 » wt cze 08, 2010 10:24 pm

wooc pisze:
jurek49 pisze:Witam.

Mam problem z stroną w PhpGedView. Otóż przy otwarciu strony otwiera się plik GEDCOM drugi a nie pierwszy. W ikonie strona główna jest : Rodzina Pilarczyk....(2),Genealogia rodziny Rykała...(1), Rodzina Wojtala (3). Czy jest to możliwe i jak to ustawić aby przy pierwszym otwarciu strony wyświetlał się plik Genealogia rodziny Rykała....(1)

Pozdrawiam Jurek
Przechodzisz do strony Zarządzaj plikami GEDCOM i pod nagłówkiem jest pole wyboru domyślnego pliku.
Dziękuję Łukaszu.
W międzyczasie ustawił mi to kolega. Zawsze na początku z nowym programem są problemy.
Pozdrawiam Jurek Rykała

.....................................
http://www.rykala.com.pl/


Scalak
Posty: 188
Rejestracja: śr lut 17, 2010 4:19 pm
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 22 razy
Kontakt:

Re: PhpGedView

Post autor: Scalak » wt cze 08, 2010 11:54 pm

@Łukasz - oglądnąłem Twoje drzewo a zwłaszcza organizację i mam prośbę czy możesz zdradzić:
1. czy dodajesz źródła we wszystkich 3 miejscach osobno czy da się jakoś hurtem? Widzę, że masz w "Multimediach" przy zdjęciach, w "Źródłach" i przy "Faktach i danych". Jeśli można to jakoś automatyzować to poproszę o zdradzenie tajemnicy.
2. Jak wstawiasz domyślną fotkę "braku fotki" (tę szarą). Gdzieś (gdzie?) ją wgrałeś do multimediów i potem jakoś (jak?) ustawiłeś jako domyślną? Pytam bowiem standardowo jako zdjęcie osoby wchodzi mi pierwsze zdjęcie z "multimediów" a wolałbym własnie takie rozwiązanie jakie masz u siebie.

z góry dzięki za cenne wskazówki
Maciek
Pozdrawiam
Maciej Mendela

poszukiwani potomkowie: Mendela, Mędela - http://www.mendela.pl

Awatar użytkownika

wooc
Posty: 299
Rejestracja: śr cze 04, 2008 7:54 pm
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 35 razy

Re: PhpGedView

Post autor: wooc » czw cze 10, 2010 9:31 am

Scalak pisze:@Łukasz - oglądnąłem Twoje drzewo a zwłaszcza organizację i mam prośbę czy możesz zdradzić:1. czy dodajesz źródła we wszystkich 3 miejscach osobno czy da się jakoś hurtem? Widzę, że masz w "Multimediach" przy zdjęciach, w "Źródłach" i przy "Faktach i danych". Jeśli można to jakoś automatyzować to poproszę o zdradzenie tajemnicy.2. Jak wstawiasz domyślną fotkę "braku fotki" (tę szarą). Gdzieś (gdzie?) ją wgrałeś do multimediów i potem jakoś (jak?) ustawiłeś jako domyślną? Pytam bowiem standardowo jako zdjęcie osoby wchodzi mi pierwsze zdjęcie z "multimediów" a wolałbym własnie takie rozwiązanie jakie masz u siebie.
Ad.1. Niestety powiązania trzeba ustawić osobno.

ad.2. Jeśli nie chcesz aby pierwsze zdjęcie było domyślne dla osoby to dla zdjęcia, które chcesz aby było domyślne należy włączyć opcję Wyróżnione zdjęcie a dla pozostałych wyłączyć. Szare ikonki w przypadku braku wyróżnionego zdjęcia dostępne będą w następnej wersji. Ja mam wersję testową u siebie.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/


Scalak
Posty: 188
Rejestracja: śr lut 17, 2010 4:19 pm
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 22 razy
Kontakt:

Re: PhpGedView

Post autor: Scalak » czw cze 10, 2010 10:02 pm

Jeśli nie chcesz aby pierwsze zdjęcie było domyślne dla osoby to dla zdjęcia, które chcesz aby było domyślne należy włączyć opcję Wyróżnione zdjęcie a dla pozostałych wyłączyć.
o widzisz a ja dotychczas zamieniałem ich kolejność w edycji GEDCOM. Swoją drogą chyba najmniej roboty.
Szare ikonki w przypadku braku wyróżnionego zdjęcia dostępne będą w następnej wersji. Ja mam wersję testową u siebie.
skąd można ją pobrać (nie widzę na sourceforge bet)?

-- edit --
odpowiem sobie sam: svn -> trunk
-- end edit --

pozdrawiam
Maciej
Pozdrawiam
Maciej Mendela

poszukiwani potomkowie: Mendela, Mędela - http://www.mendela.pl


Scalak
Posty: 188
Rejestracja: śr lut 17, 2010 4:19 pm
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 22 razy
Kontakt:

Re: PhpGedView

Post autor: Scalak » ndz cze 13, 2010 11:52 pm

Panie Łukaszu,
zauważyłem, że na Pana stronie w dziale multimedia zdjęcia są ładnie posortowane w różnych katalogach. Gdzie mogę definiować takie katalogi w PhpGedView (dodanie "z buta" nic nie daje)?

z góry dziękuję za pomoc
Maciek
Pozdrawiam
Maciej Mendela

poszukiwani potomkowie: Mendela, Mędela - http://www.mendela.pl

Awatar użytkownika

wooc
Posty: 299
Rejestracja: śr cze 04, 2008 7:54 pm
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 35 razy

Re: PhpGedView

Post autor: wooc » pn cze 14, 2010 10:27 am

Scalak pisze:zauważyłem, że na Pana stronie w dziale multimedia zdjęcia są ładnie posortowane w różnych katalogach. Gdzie mogę definiować takie katalogi w PhpGedView (dodanie "z buta" nic nie daje)?
Najpierw trzeba w konfiguracji GEDCOM w sekcji Multimedia ustawić liczbę poziomów podkatalogów dla multimediów większą niż 0. Domyślnie jest 0 czyli wszystkie pliki w jednym katalogu bez możliwości dodawania podkatalogów.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/

Awatar użytkownika

jurek49
Posty: 43
Rejestracja: śr lut 04, 2009 9:26 pm
Lokalizacja: Blachownia k/Częstochowy
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 1 raz

Re: PhpGedView

Post autor: jurek49 » pn cze 14, 2010 8:24 pm

Witaj Łukaszu.

Już pytałem o to na 13 str. ale dziś zobaczyłem to działające na Twej stronie. Chodzi o to, że na głównej stronie programu PhpGedView w ulubionych Gedcom po prawej stronie jest lupa (+) - która działa oraz odnośnik do wykresów , który u mnie nie działa.Czy mógłbyś mi pomóc w ustawieniach aby to działało?

Pozdrawiam Jurek R.

Ponadto w profilu wpisałem moją stronę http://www.rykala.com.pl/ , która jest nie widoczna w postach.
Pozdrawiam Jurek Rykała

.....................................
http://www.rykala.com.pl/


andrzejg
Posty: 124
Rejestracja: pt kwie 11, 2008 10:39 am
Podziękowano: 19 razy
Kontakt:

Re: PhpGedView

Post autor: andrzejg » pn cze 14, 2010 9:08 pm

Łukaszu
W wersji testowej którą używasz w diagramach jest "Mapa rodowa" - czy to standardowa część najnowszej wersji PhpGedView :?:
Pozdrawiam, Andrzej Gawron
miejsce poszukiwań: Brzeżany, Buszcze, Żnibrody woj. tarnopolskie
http://gawron.yum.pl


Scalak
Posty: 188
Rejestracja: śr lut 17, 2010 4:19 pm
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 22 razy
Kontakt:

Re: PhpGedView

Post autor: Scalak » pn cze 14, 2010 11:33 pm

Tak to standard.
Pozdrawiam
Maciej Mendela

poszukiwani potomkowie: Mendela, Mędela - http://www.mendela.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tworzenie stron”