PhpGedView

Problemy związane z tworzeniem stron rodzinnych

Moderator: Moderatorzy


Sponsor forum
Awatar użytkownika

konradus
Posty: 103
Rejestracja: czw cze 18, 2009 1:17 am
Lokalizacja: Lublin
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Re: PhpGedView

Post autor: konradus » ndz paź 10, 2010 7:33 pm

rafjak pisze:A nie lepiej załadować plik nie z serwera, tylko bezpośrednio z komputera łączącego się z serwerem?
Powtórzę inaczej: nieważne czy importuję ze swojego komputera (upload GEDCOM), czy dodaję z lokalizacji na serwerze (add gedcom). Po zapisie konfiguracji wyrzuca mi błąd opisany wyżej, w obrębie całego menu "Current GEDCOMs".
Pozdrawiam,
Konrad


rafjak
Posty: 161
Rejestracja: czw kwie 10, 2008 11:38 pm
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 4 razy
Kontakt:

Re: PhpGedView

Post autor: rafjak » ndz paź 10, 2010 9:20 pm

Witam ponownie,

Może uprawnienia nie takie dla tego pliku?

Pozdrawiam
Rafał

Awatar użytkownika

konradus
Posty: 103
Rejestracja: czw cze 18, 2009 1:17 am
Lokalizacja: Lublin
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Re: PhpGedView

Post autor: konradus » ndz paź 10, 2010 9:35 pm

Witam.
rafjak pisze:Może uprawnienia nie takie dla tego pliku?
Z tego co mi się wydaje plik editconfig_gedcom.php nie wymaga uprawnień do zapisu, ale oczywiście to też sprawdziłem. Nie w tym rzecz. To wygląda jakby po zatwierdzeniu formularza skrypt się gubił, stąd moje podejrzenia co do ścieżek w config. strony itp. Wydaje mi się jednak, ze wszystko mam poprawnie zrobione.
Pozdrawiam,
Konrad


rafjak
Posty: 161
Rejestracja: czw kwie 10, 2008 11:38 pm
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 4 razy
Kontakt:

Re: PhpGedView

Post autor: rafjak » ndz paź 10, 2010 9:43 pm

Witam ponownie,

Niestety próbuję tylko zgadywać, bo nie miałem jak dotąd tego problemu.
Może to kwestia samego systemu na którym jest phpGedView.
Mój stoi na UBUNTU-Linux i wszystko gra. Tylko ja mam chyba starszą wersję.

Pozdrawiam
Rafał

Awatar użytkownika

konradus
Posty: 103
Rejestracja: czw cze 18, 2009 1:17 am
Lokalizacja: Lublin
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Re: PhpGedView

Post autor: konradus » ndz paź 10, 2010 9:50 pm

rafjak pisze:Może to kwestia samego systemu na którym jest phpGedView.
php 5.2, mysql 5.x
Pozdrawiam,
Konrad


rafjak
Posty: 161
Rejestracja: czw kwie 10, 2008 11:38 pm
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 4 razy
Kontakt:

Re: PhpGedView

Post autor: rafjak » ndz paź 10, 2010 9:55 pm

Witam,

Chodziło mi raczej o system operacyjny.
A czy próbował Pan reinstalacji phpgedview?

Rafał

Awatar użytkownika

konradus
Posty: 103
Rejestracja: czw cze 18, 2009 1:17 am
Lokalizacja: Lublin
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Re: PhpGedView

Post autor: konradus » ndz paź 10, 2010 10:11 pm

rafjak pisze:Chodziło mi raczej o system operacyjny.
A czy próbował Pan reinstalacji phpgedview?
Serwer jest na linuksie. Parę baz z różnymi skryptami od paru lat na nim chodzi.
Przeinstaluję pro forma ;-)
Pozdrawiam,
Konrad

Awatar użytkownika

Krystian
Posty: 370
Rejestracja: pt kwie 11, 2008 6:31 pm
Lokalizacja: Lądek-Zdrój
Podziękował/a: 56 razy
Podziękowano: 34 razy
Kontakt:

Re: PhpGedView

Post autor: Krystian » pt paź 15, 2010 7:48 pm

To będzie pytanie z gatunku "dla początkujących", ale mam drobny problem z ustawieniem chmodów, toteż dla pewności wolę się zapytać.
Chmod 777 ustawiamy na:
- katalog media
- katalog /media/thumbs
- plik gedcom (rozumiem, że tylko i wyłącznie plik z rozszerzeniem .ged)
Nie bardzo wiem o co chodzi z plikami językowymi - z tego co zrozumiałem, gdyby ktoś chciał je edytować to muszę je ustawić na 777, ale chyba nie jest to konieczne?
Sprawa najważniejsza - config.php powinien mieć chmod 755, ustawiam tak i w administracji wyskakuje mi napis - "Plik config.php nie jest zabezpieczony przed zapisem. Ze względów bezpieczeństwa należy ustawić prawa dostępu do tego pliku na tylko-do-odczytu kiedy konfiguracja zostanie zakończona."
Gdzie robię błąd?
Pozdrowienia
Krystian

Awatar użytkownika

wooc
Posty: 299
Rejestracja: śr cze 04, 2008 7:54 pm
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 35 razy

Re: PhpGedView

Post autor: wooc » sob paź 16, 2010 5:02 pm

Krystian pisze:Sprawa najważniejsza - config.php powinien mieć chmod 755, ustawiam tak i w administracji wyskakuje mi napis - "Plik config.php nie jest zabezpieczony przed zapisem. Ze względów bezpieczeństwa należy ustawić prawa dostępu do tego pliku na tylko-do-odczytu kiedy konfiguracja zostanie zakończona."
Gdzie robię błąd?
Zaleca się ustawić plik config.php na tylko do odczytu gdy PGV będzie już skonfigurowane. Tak jak w podanym wyżej komunikacie.
Krystian pisze:Nie bardzo wiem o co chodzi z plikami językowymi - z tego co zrozumiałem, gdyby ktoś chciał je edytować to muszę je ustawić na 777, ale chyba nie jest to konieczne?
Gdybyś chciał edytować to tak, musisz mieć 777. Uprawnienia do edycji mają tylko administratorzy.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/

Awatar użytkownika

wuja
Posty: 258
Rejestracja: pt kwie 18, 2008 3:30 pm
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 15 razy
Kontakt:

Re: PhpGedView

Post autor: wuja » śr sty 19, 2011 9:51 am

13.01. ukazała się nowa wersja PGV: v4.2.4. Czy ktoś już może instalował? Wiadomo jakie są zmiany? Może jakieś nowinki?
Pozdrawiam, Wojtek
-------------------------
https://wojciechgracz.pl
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.


andrzejg
Posty: 124
Rejestracja: pt kwie 11, 2008 10:39 am
Podziękowano: 19 razy
Kontakt:

Re: PhpGedView

Post autor: andrzejg » pn lut 21, 2011 1:13 am

wuja pisze:13.01. ukazała się nowa wersja PGV: v4.2.4. Czy ktoś już może instalował? Wiadomo jakie są zmiany? Może jakieś nowinki?
Możesz sprawdzić tutaj. Właśnie skończyłem instalację 4.2.4
Pozdrawiam, Andrzej Gawron
miejsce poszukiwań: Brzeżany, Buszcze, Żnibrody woj. tarnopolskie
http://gawron.yum.pl

Awatar użytkownika

wooc
Posty: 299
Rejestracja: śr cze 04, 2008 7:54 pm
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 35 razy

Re: PhpGedView

Post autor: wooc » pn lut 28, 2011 7:43 pm

Użytkowników PGV zapraszam do zapoznania się z programem webtrees

Jest to program wywodzący się z PGV. Rozwija się bardziej dynamicznie.
Posiada łatwy kreator przeniesienia danych z PGV do webtrees.

więcej informacji w wątku dotyczącym webtrees: http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... 93&start=0
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/


Paulus
Posty: 36
Rejestracja: śr gru 29, 2010 1:53 pm
Lokalizacja: Tychy
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 2 razy

Re: PhpGedView

Post autor: Paulus » pt mar 18, 2011 12:29 am

Witam,
czy jest możliwość w PGV ustawienia aby wyświetlane były nazwiska kobiet po ślubie, a nie nazwiska panieńskie?
Pozdrawiam
Paweł

Awatar użytkownika

rrafaell
Posty: 361
Rejestracja: pt kwie 11, 2008 9:18 pm
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 6 razy
Kontakt:

Re: PhpGedView

Post autor: rrafaell » pt mar 18, 2011 10:22 am

Nie pamiętam jak to jest PGV, ale w programie siostrzanym webtrees wyświetla się tak:

Kod: Zaznacz cały

Imię i nazwisko    Wiktoria Cięcinka

Po ślubie    Wiktoria Bednarz
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info


Paulus
Posty: 36
Rejestracja: śr gru 29, 2010 1:53 pm
Lokalizacja: Tychy
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 2 razy

Re: PhpGedView

Post autor: Paulus » pt mar 18, 2011 12:09 pm

Tak, jest taki tekst, jednak chodziło mi, żeby np na liście osób występujących w programie, albo w statystykach pokazywane było nazwisko po ślubie, a nie jak jest domyślnie nazwisko rodowe.
Pozdrawiam
Paweł

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tworzenie stron”