FORUM GENEALOGICZNE

Internetowe forum dyskusyjne genealogów amatorów
Teraz jest 06 wrz 2010, 22:49

Strefa czasowa: UTC

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zapowiedzi w cerkwi grekokatolickiej
PostNapisane: 31 lip 2010, 18:31 

Podziękował: 1
Podziękowano:
1 raz w 1 poście
Tropiąc ślady moich przodków stwierdziłam ku mojemu osłupieniu, że pradziadek w chwili zawierania związku małżeńskiego w 1899 był wyznania grekokatolickiego. Piszę o osłupieniu, gdyż informacja ta nie przetrwała wśród rodziny... Jako że narzeczona była wyznania rzymsko-katolickiego na zapowiedzi dano zarówno w parafii rzymsko-katolickiej jak i grekokatolickiej. I tu pojawia się pytanie: Gdzie szukać księgi zapowiedzi z tego okesu? Archiwum Państwowe nie ma ksiąg zapowiedzi. Parafia grekokatolicka już nie istnieje, w jej miejsce jest parafia rzymskokatolicka. Nie mam co grzebać po zachowanych księgach urodzeń itd., gdyż pradziad był urzednikiem, który przybył w to miejsce ze Lwowa... Czy szanowni Forumowicze mieliby jakiś pomysł? Chodzi o parafię w Męcinie Wielkiej (była diecezja biecka; Podkarpacie)

Zobacz profil Wyślij e-mail  
Podziękuj za post  
 Tytuł: Re: Zapowiedzi w cerkwi grekokatolickiej
PostNapisane: 31 lip 2010, 20:31 

Podziękował: 0
Podziękowano:
0 raz w 0 poście
a u Mormonow?

Podziękuj za post  
PostNapisane: 01 sie 2010, 07:09 

Podziękowano:
1 raz w 1 poście
Dziękuję, Włodzimierzu. Sprawdzę u Mormonów, choć ciągle mam nadzieję, że jakimś trafem odnajdę księgę na terenie Polski, bez konieczności sprowadzania mikrofilmów z USA.

Podziękuj za post  
PostNapisane: 06 sie 2010, 04:41 

Podziękowano:
0 raz w 0 poście
Witam,

parafia greckokatolicka może i nie istnieje, ale księgi po niej jak najbardziej: http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradziad.php?l=&miejscowosc=m%EAcina&gmina=&wojewodztwo_id=0&wyznanie_id=0&rodzajaktu_id=0&search=szukaj

Ostatnio edytowano 06 sie 2010, 12:36 przez aandy, łącznie edytowano 1 raz

Podziękuj za post  
PostNapisane: 06 sie 2010, 05:52 

Podziękowano:
1 raz w 1 poście
Księgi metrykalne z Męciny Wielkiej są też w Archiwum Państwowym w Skołyszynie. Problem jednak i w tym, że nie ma ksiąg zapowiedzi. Mam za mało danych, by szukać w ciemno po księgach urodzeń czy małżeństw. Chciałabym zacząć od bardziej uchwytnego teraz śladu tj. danych w księdze zapowiedzi. Innym jedynie wyjściem byłoby natrafienie na wpis z ksiąg urodzeń z parafii grecko-katolickiej we Lwowie z roku 1872. Ale gdzie jej szukać?

Podziękuj za post  
PostNapisane: 06 sie 2010, 12:40 

Podziękowano:
0 raz w 0 poście
Moim zdaniem szansa, że natrafisz na księgę zapowiedzi przedślubnych, jest bardzo mała.

Podziękuj za post  
PostNapisane: 06 sie 2010, 13:27 

Podziękował: 7
Podziękowano:
4 razy w 4 postach
Cytuj:
Moim zdaniem szansa, że natrafisz na księgę zapowiedzi przedślubnych, jest bardzo mała.

Też uważam że ksiąg zapowiedzi raczej nie masz co szukać. Z tego co mi powiedział kiedyś proboszcz w pewnym miasteczku w małopolsce nie ma rygoru przechowywania ksiąg zapowiedzi i zwykle są niszczone (juz nie pamiętam po jakim czasie). Swoją drogą naopowiadał mi różnych innych bzdur, ale czasem aby coś uzyskać trzeba zęby zacisnąć, słuchać bzdet i się nie odzywać. Tym bardziej gdy sie ma jeszcze w planie dobrodzieja odwiedzić :D

Andrzej

PS: Może o księgach też mówił bzdety tego nie wiem.

Podziękuj za post  
PostNapisane: 06 sie 2010, 14:02 

Podziękowano:
1 raz w 1 poście
To widzę, że jestem narazie "w kropce", bo chyba będzie też problem z księgą urodzeń ze Lwowa z 1872... oczywiście parafii grekokatolickiej, a pradziad raczył był urodzić się we Lwowie... Podczas ostatniej wyprawy w poszukiwaniu ksiąg zauważyłam ciekawą rzecz - nie wiem, czy to reguła, czy akurat dotyczy to tylko tej konkretnej miejscowości. Otóż, w Archiwum Państwowym zostały złożone kopie ksiąg urodziń - z tylko podstawowymi wpisami tj. imię dziecka, data urodzenia, imiona i nazwiska rodziców. Nic więcej. Dla mnie to już była zdobycz, choć równocześnie i rozczarowanie... Udałam się więc do USC. I tu niespodzianka: W USC leżały oryginały ksiąg z końca XIX w., z kompletnymi i czytelnymi wpisami.... Dobrze, że zgodzono się mi je pokazać...

Anna

Podziękuj za post  
PostNapisane: 17 sie 2010, 20:31 

Podziękowano:
3 razy w 3 postach
Witaj Anno!

Moim zdaniem ksiąg zapowiedzi powinnaś szukać przede wszystkim w urzędzie parafii rzymskokatolickiej w Kobylance, do której należała Męcina Wielka przed erygowaniem własnej parafii w 1951r.
Jeśli narzeczona należała do rytu łacińskiego, to i sakrament małżeństwa był udzielany w tym rycie.
W przypadku małżeństw mieszanych bywało tak, jak pisze prof. Budzyński, "Ludność pogranicza polsko-ruskiego w drugiej połowie XVIII wieku", str.384:
Cytuj:
Zapowiedzi przedślubne szły najczęściej w obu parafiach, czasem jedynie księża łacińscy nie sprawdzali, czy wsłaściwy paroch dopełnił tego obowiązku, a to w sytuacji, gdy narzeczony był grekokatolikiem, a więc - według przepisów - ślub odbywał się w kościele, zgodnie z obrządkiem panny młodej.

Księgi zapowiedzi, w odróżnieniu od ksiąg metrykalnych (zgonów, małżeństw, chrztów), były najszczęściej prowadzone zbiorczo dla wszystkich miejscowości wchodzących w skład parafii i zapisywane w jednym woluminie.

Warto jeszcze sprawdzić zasoby Archiwów Państowych w Rzeszowie (wraz z oddziałem w Skołyszynie) i w Przemyślu. Baza danych PRADZIAD nie daje pełnej odpowiedzi co do zasobów, trzeba osobiście się pofatygować i sprawdzić inwentarze.

Pozdrawiam serdecznie!
Rymwid

Podziękuj za post  
PostNapisane: 17 sie 2010, 21:21 

Podziękowano:
1 raz w 1 poście
Witaj Rymwidzie!
Dziękuję serdecznie za radę! Spróbuję pójść tym tropem. Jak widzę jednak, muszę postarać się dotrzeń wszędzie osobiście, bo... Ostatnio otrzymałam spóźnioną odpowiedź z Archiwum Państwowego, że nie odnaleziono interesujących mnie informacji, a co dopiero wróciłam z osobistych poszukiwań w tymże Archiwum, gdzie - i owszem - potrzebne mi informacje znalazłam sama w księgach bez większego trudu.

Czy orientujesz się, jak dalece skłonni są w Kobylance udostępniać księgi?

Podziękuj za post  
PostNapisane: 17 sie 2010, 21:39 

Podziękowano:
3 razy w 3 postach
Niestety nie wiem, Kobylanka to nie mój "teren" ;-) ale jeśli chcesz, to mogę sprawdzić co mają w AP w Przemyślu, bo będę tam zapewne w przyszłym tygodniu.

Rymwid

Podziękuj za post  
PostNapisane: 20 sie 2010, 14:31 

Podziękowano:
1 raz w 1 poście
Witaj Rymwidzie!
wysłałam Ci wiadomość na pw.

Podziękuj za post