Proszę o pomoc w zrozumieniu o czym to jest.... (ja niestety nie radzę sobie z czcionką i/lub układem tekstu) link: http://raz.republika.pl/dok/de.html#nlz - w tekście występuje Max Nippert (zakreślony zielono, ok 2/3 wys. str.) a kontekst mi umyka i nie wiem czy to "ten" Max czy obcy
Poszukiwany przodek to:
Maximilian Nippert ur.18 czerwca 1871 w Breslau, w 1894 brał ślub w Łodzi i chyba tam mieszkał do śmierci (data i okoliczności nieznane, między 1920 a 1955); zawsze podpisywał się pełnym imieniem Maximilian i nazwiskiem; z zawodu był muzykiem, potem fotografem; dużo podróżował - Rosja, Poznań, Berlin, itd; Niemiec wyznania ewangelicko-augsburskiego; no i w dniu wydania NLZ miał 44 lata, żonę i 4 dzieci (15-20 letnie) i mógł być jak zwykle - w podróży..
Jeśli wymieniony w gazecie to nie on - wystarczy mi krótka informacja - "to nie on"; jeśli to on, lub być może on proszę o swobodne tłumaczenie - streszczenie - co też tam o nim napisali
pozdrawiam M
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Neue Lodzer Zeitung 1915 Max Nippert
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 98 razy
Re: Neue Lodzer Zeitung 1915 Max Nippert
"Niemcy-obywatele Rzeszy oraz Austriacy z Łodzi w rosyjskiej niewoli. Druga lista. We wsi Iljinskoje w powiecie Solwytschegodsk w guberni Wołogda znajdują się następujący Niemcy-obywatele Rzeszy oraz Austriacy z Łodzi."
Bartek
-
AUTOR TEMATU
Re: Neue Lodzer Zeitung 1915 Max Nippert
dziękuję!
Tego zupełnie się nie spodziewałam... nie mogę nic znaleźć w sieci, nic użytecznego.Tuż po 2 wojnie światowej jego córka wszystkim zmieniła dane (wymyśliła daty, imiona i nazwiska), a "kompromitujące" dokumenty i pamiątki spaliła...
Pytanie otwarte - ma ktoś jakiś pomysł, gdzie poszukać śladów? Nie zginął w na zesłaniu - w 1921 mieszka w Łodzi i w spisie powszechnym podaje że "29.08.1918 przybył z Rosji" (http://raz.republika.pl/dok/dok.html#270)
Być może był jednym z 20 000 jeńców, których Rosjanie wyprowadzili po bitwie łódzkiej, ale nie poległ, więc nie będzie na listach poległych. Czy te 4 lata był na zesłaniu? Czy są i gdzie szukać list jeńców przebywających w Iljinskoje i zwolnionych?
Tego zupełnie się nie spodziewałam... nie mogę nic znaleźć w sieci, nic użytecznego.Tuż po 2 wojnie światowej jego córka wszystkim zmieniła dane (wymyśliła daty, imiona i nazwiska), a "kompromitujące" dokumenty i pamiątki spaliła...
Pytanie otwarte - ma ktoś jakiś pomysł, gdzie poszukać śladów? Nie zginął w na zesłaniu - w 1921 mieszka w Łodzi i w spisie powszechnym podaje że "29.08.1918 przybył z Rosji" (http://raz.republika.pl/dok/dok.html#270)
Być może był jednym z 20 000 jeńców, których Rosjanie wyprowadzili po bitwie łódzkiej, ale nie poległ, więc nie będzie na listach poległych. Czy te 4 lata był na zesłaniu? Czy są i gdzie szukać list jeńców przebywających w Iljinskoje i zwolnionych?