UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Supliki

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
azielik
Podziękował/a: 44 razy
Podziękowano: 41 razy

Supliki

Post autor: azielik » wt paź 15, 2013 10:41 am

Mam następujący cytat:
"Vigore suppliki podanej od XX wielmożnemu jegomości księdzu Michałowskiemu kanonikowi krakowskiemu, generalnego biskupstwa krakowskiego kommissarza, a mnie od niego do rozsądzenia odesłanej, takie czynię między obiema stronami rozsądzenie...."
... i podpisane:
"Maks Ostoja Leski ekonom klucza uszewskiego" (dzierżawcą wtedy był Aleksander Kuming lub Komink pułkownik J.K.M.)

Pytanie moje jest gdzie szukać tych suplik? W AP nie znalazłem nic o Ostoi Leskim ani nic o kluczu uszewskim ani o A.Kumingu. Klucz ten był własnością biskupią ale skoro supliki zostały odesłane "w teren" do ekonoma to czy logicznym jest że po jakimś czasie znów wróciły do biskupstwa gdzie leżakują do dziś? W mojej opinii nie bardzo. Czy możliwe że dokumentacja odesłana w "teren" była niszczona? A może wiecie coś o archiwum Kuminga lub wiecie gdzie go szukać? Nie ukrywam że te supliki byłyby dla mnie ogromnym skarbem bo wyprowadziłyby mi kilka pokoleń odnośnie których nie istnieją księgi metrykalne.

Dziękuję z góry za pomoc,

Andrzej Zieliński
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”