UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Szukam książki - "Cmentarz Parafialny w Ostrołęce"
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 413
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 13 razy
Re: Szukam książki - "Cmentarz Parafialny w Ostrołęce"
Witaj Albino!
Mam prośbę. Czy w tej książce wymienione są :
- Pyskło Józef -zm ok.1899-1900 Wojciechowice(teraz Ostrołęka),
- Zuzanna Pyskło z d. Parzych ( żona ww)
pozdrawiam Tadeusz
pozdrawiam Tadeusz
Tadeusz
-
Dziękuję Albino za sprawdzenie !
Mam tylko pytanie:
na mapie google znalazłem, iż w Ostrołęce są 3 cmentarze parafialne-przy ul. Kujawskiej, Szkolnej i gen.T.Kościuszki. Czy to prawda . Czy książka Cz. Parzycha opisuje wszystkie te cmentarze? i jakie lata pochówków obejmuje?
pozdrawiam Tadeusz
Mam tylko pytanie:
na mapie google znalazłem, iż w Ostrołęce są 3 cmentarze parafialne-przy ul. Kujawskiej, Szkolnej i gen.T.Kościuszki. Czy to prawda . Czy książka Cz. Parzycha opisuje wszystkie te cmentarze? i jakie lata pochówków obejmuje?
pozdrawiam Tadeusz
Tadeusz
-
Albinko
Serdecznie dziękuję za informacje. Z Panem Czesławem Parzych spróbuję sie skontaktować
w poniedziałek lub wtorek bo wówczas czynne jest Towarzystwo Przyjaciół Ostrołęki. A tam Pan Parzych podobno "urzęduje".
Tadeusz

Serdecznie dziękuję za informacje. Z Panem Czesławem Parzych spróbuję sie skontaktować

Tadeusz
Tadeusz
-
Albinko
Książka o której piszesz(Historia Ostrołęki według rodów) jeszcze nie istnieje. TPO-Towarzystwo Przyjaciół Ostrołęki-zbiera materiały a przede wszystkim pamiętniki,wspomnienia ludzi związanych z Ostrołęką i okolicą. Jeżeli uzbiera się wystarczająca,
ilość materiału to po zakwalifikowaniu przez odpowiednie gremium będzie wydane jako praca zbiorowa. Ale kiedy i czy w ogóle ?
Ale trzymajmy kciuki.
Jeżeli ktoś z czytających ten post posiada jakiekolwiek pamiętniki, wspomnienia swoich najbliższych a mających związek z Ostrołęką to proszę dać znać. lub kontakt bezpośredni :
Towarzystwo Przyjaciół Ostrołęki
Pl. Gen. Józefa Bema 9 lok. 13
07-410 Ostrołęka
telefon 29 764 33 83
czynne w poniedziałki i wtorki od godziny 8-13.
pozdrawiam Tadeusz
Książka o której piszesz(Historia Ostrołęki według rodów) jeszcze nie istnieje. TPO-Towarzystwo Przyjaciół Ostrołęki-zbiera materiały a przede wszystkim pamiętniki,wspomnienia ludzi związanych z Ostrołęką i okolicą. Jeżeli uzbiera się wystarczająca,
ilość materiału to po zakwalifikowaniu przez odpowiednie gremium będzie wydane jako praca zbiorowa. Ale kiedy i czy w ogóle ?
Ale trzymajmy kciuki.
Jeżeli ktoś z czytających ten post posiada jakiekolwiek pamiętniki, wspomnienia swoich najbliższych a mających związek z Ostrołęką to proszę dać znać. lub kontakt bezpośredni :
Towarzystwo Przyjaciół Ostrołęki
Pl. Gen. Józefa Bema 9 lok. 13
07-410 Ostrołęka
telefon 29 764 33 83
czynne w poniedziałki i wtorki od godziny 8-13.
pozdrawiam Tadeusz
Tadeusz
Witam,ttunin pisze:Witaj Albino!
pozdrawiam Tadeusz
Panieńskie nazwisko mojej prababki Marianny Broniek to Pyskło - urodzona w 1905 roku. Jej matka, to Katarzyna Pyskło. Moja rodzina pochodzi z okolic Ostrołęki.
W archiwach rodzinnych znalazłem dwa zdjęcia Czesława Pyskło w mundurze - jedno z 1946 roku z dzieckiem na kolanach, prawdopodobnie synem Leszkiem. Drugie zdjęcie jest portretowe, również w mundurze, a Czesław jest na nim wyraźnie młodszy.
Jeżeli interesuje Cię nazwisko Pyskło z tych okolic, to może szukamy wśród wspólnych przodków?
Pozdrawiam
Piotr
-
- Podziękowano: 3 razy
Witam serdecznie
bardzo zależałoby mi na wynotowaniu (a jeszcze lepiej na skanie z książki) osób noszących nazwisko Dąbrowski.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc,
Aneta
e-mail: mojekorzenie@wp.pl
bardzo zależałoby mi na wynotowaniu (a jeszcze lepiej na skanie z książki) osób noszących nazwisko Dąbrowski.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc,
Aneta
e-mail: mojekorzenie@wp.pl
Nie mogę przesłać Ci skanu, ale informacji o Dąbrowskich jest niewiele.
Witold DĄBROWSKI (1911-20.II.1988)
Szewc - kamasznik. Mieszkał przy ul. Kilińskiego, tam też miał swój warsztat. Był bratem Edwarda Dąbrowskiego – adwokata.
Pozdrawiam
Ewa
PS. Koniec czerwca/początek lipca będę w Ostrołęce i na pewno wpadnę (niestety na krótko) na cmentarz. Gdybyś coś potrzebowała, daj znać.
Witold DĄBROWSKI (1911-20.II.1988)
Szewc - kamasznik. Mieszkał przy ul. Kilińskiego, tam też miał swój warsztat. Był bratem Edwarda Dąbrowskiego – adwokata.
Pozdrawiam
Ewa
PS. Koniec czerwca/początek lipca będę w Ostrołęce i na pewno wpadnę (niestety na krótko) na cmentarz. Gdybyś coś potrzebowała, daj znać.
-
- Podziękowano: 3 razy
Cześć Ewo 
bardzo dziękuję za pomoc - przemyślę Twoją propozycję i dam Ci znać.
Serdecznie pozdrawiam,
Aneta

bardzo dziękuję za pomoc - przemyślę Twoją propozycję i dam Ci znać.
Serdecznie pozdrawiam,
Aneta
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 2 razy
Witam! Widzę że temat który mnie interesuje był przerabiany już dawno ale może mi się uda ...otóż poszukuję nazwisk: Nowak,Napiórkowscy,Szczyglewscy,Szeligowscy
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedz.
Pozdrawiam Agnieszka Nowak
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedz.
Agnieszka Nowak
-
- Podziękował/a: 31 razy
- Podziękowano: 16 razy
- Kontakt:
Witam,
Czy występują w książce Zaruscy?
Interesują mnie wszyscy.
Dziękuję
Maciej
Czy występują w książce Zaruscy?
Interesują mnie wszyscy.
Dziękuję
Maciej
Feliks Napiórkowski (30.V.1890-15.X.1955)
Żołnierz w I wojnie św., przebywał w niemieckiej niewoli. Długoletni maszynista kolejowy na Stacji Ostrołęka.
Władysław Napiórkowski (1924-22.IX.1945)
Funkcjonariusz Urzedu Bezpieczeństwa w Ostrołęce. Poległ w wwalce o „utrwalanie władzy ludowej”.
Tadeusz Nowak (20.II.1930-3.XII.1968)
Ukończył fil. ros. na UW. Od 1.IX.1954 pracował w Lic. Pedagogicznym w Ostrołęce. Był również kierownikiem internatu. Szczególnie wyróżniał się w działalności społecznej jako długoletni prezes Oddziału Kurpiowskiego PTTK.
Zaruskich i pozostałych nazwisk brak.
Pozdr.
Ewa
Żołnierz w I wojnie św., przebywał w niemieckiej niewoli. Długoletni maszynista kolejowy na Stacji Ostrołęka.
Władysław Napiórkowski (1924-22.IX.1945)
Funkcjonariusz Urzedu Bezpieczeństwa w Ostrołęce. Poległ w wwalce o „utrwalanie władzy ludowej”.
Tadeusz Nowak (20.II.1930-3.XII.1968)
Ukończył fil. ros. na UW. Od 1.IX.1954 pracował w Lic. Pedagogicznym w Ostrołęce. Był również kierownikiem internatu. Szczególnie wyróżniał się w działalności społecznej jako długoletni prezes Oddziału Kurpiowskiego PTTK.
Zaruskich i pozostałych nazwisk brak.
Pozdr.
Ewa
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 2 razy
Dziękuję Pani za poświęcenie swojego czasu.
Agnieszka Nowak
Witam!
Prosiłbym o sprawdzenie nazwisk Korowin i Krynicki/cka. Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
Adam Fiedorowicz
Prosiłbym o sprawdzenie nazwisk Korowin i Krynicki/cka. Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
Adam Fiedorowicz
poszukiwane nazwiska to: Fiedorowicz, Kos, Roliński, Walisiak-Walis, Korowin, Young, Perepeczko, Krynicki, Grajewski, Kostrzewa
-
- Podziękował/a: 18 razy
- Podziękowano: 18 razy
- Kontakt:
Bardzo proszę o sprawdzenia nazwisk: Bałon i Grzejka. Dziękuje!