W parafii Zagórów natrafiłem na akt urodzenia z 1839 roku. Są tam podane dwie daty 26 maja (7 czerwca).
Wiem o kalendarzu juliańskim i gregoriańskim, ale w tych latach spotykałem się w parafiach z jedną datą. Zwłaszcza, że akt jest spisany w języku polskim. Z podwójnym datowaniem spotykałem się w aktach spisanych w języku rosyjskim.
Wiem także, że w tym okresie Zagórów znajdował się w Królestwie Polskim, a więc pod protektoratem Imperium Rosyjskiego. Może stąd daty podane według kalendarza gregoriańskiego i juliańskiego?
-- Post scalono 11 maja 2014, 13:05 --
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Jaki data urodzenia przodka?
Moderator: Moderatorzy
Re: Jaki data urodzenia przodka?
Witam,
Być może pierwsza data dotyczy urodzenia, a druga chrztu?
Patrząc jednak na daty to faktycznie wygląda to na zastosowanie dwóch kalendarzy.
Patrząc jednak na daty to faktycznie wygląda to na zastosowanie dwóch kalendarzy.
Jaki kościół?
Tzn - czy czasem nie prawosławny?
pozdrawiam
Artur
Poszukuję informacji o rodzinach: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję informacji o rodzinach: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
-
AUTOR TEMATU - Posty: 44
- Podziękował/a: 2 razy
Podwójne datowanie jest także na początku aktu:Magdalena Smolska Kwinta pisze:Witam,
"Działo się w Zagórowie dnia dwudziestego ósmego maja (dziewiątego czerwca)."
Co do chrztu to jest napisane:
"Dziecięciu temu na chrzcie świętym odbytym w dniu dzisiejszym nadane zostało imię Jan."
Standardowy zapis aktu, jaki spotyka się w metrykach z zaboru rosyjskiego spisanego w języku rosyjskim.
Akt pochodzi z Parafii Rzymskokatolickiej.jart pisze:Jaki kościół?
Pozdrawiam
Sebastian
Sebastian