UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Co to ma znaczyć?

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
richardbocz

Co to ma znaczyć?

Post autor: richardbocz » wt maja 27, 2014 10:17 pm

Tekst poniżej został napisany w 1758 roku i wydaje się, że o czymś prawnej. Czy ktoś może mi powiedzieć, co to znaczy, a szczególnie relacje między ludźmi wymienionych poniżej. Proszę.

"Roku 1758 dnia 20 września w Sasanowie miedzy Urodzonym Józefem Zborowskim Podsędkiem Czerskim, z drugiej Ur. Ignacym Boczkowskim, małżonków Józefa i Teresy z Kotiużyńskich małżonków synem - z drugiej strony względem umorzenia procesu na Trybunał Koronny Lubelski wyniesionego, o skasowanie zapisu na sumy 18.000 zł polskich
przez wypomnianą Ur. Teresę z Kałużyńskich, wprzód Józefową Boczkowską Matkę swą, a powtórnego małżeństwa Józefową Zborowską, temuż mężowi swemu zapisanego przed aktami Grodzkimi Krzemienieckimi, że w części wspomnianej sumy tj. 1000 zł polskie Dobra wieś Jorczyki w województwie Kijów leżące, tenże Ignacy Boczkowski Prawem Zastawnym sobie wypuszczonym mieć będzie, przy przyjaciołach spisaną w roku 1765 "

Dziękuję, Ryszard

Awatar użytkownika

Grazyna Kozlowska
Podziękował/a: 73 razy
Podziękowano: 46 razy

Re: Co to ma znaczyć?

Post autor: Grazyna Kozlowska » wt maja 27, 2014 11:26 pm

Jozef i Teresa z Kotiuzynskich to rodzice Ignacego Boczkowskiego, ktory to byl "strona" w sprawie o umozenie procesu o skasowanie zapisu na sume 18000zl polskich. Druga strona w procesie byl Jozef Zborowski Podsedek Czerski.
Pani Teresa z Kałużyńskich ( czy Kotiuzynskich?)byla zona Jozefa Boczkowskiego, a potem Jozefa Zborowskiego zapisala swojemu drugiemu mezowi " przed aktami Grodzkimi Krzemienieckimi, że w części wspomnianej sumy tj. 1000 zł polskie Dobra wieś Jorczyki w województwie Kijów leżące, tenże Ignacy Boczkowski Prawem Zastawnym sobie wypuszczonym mieć będzie, przy przyjaciołach spisaną w roku 1765 "
Chyba to jakos tak.... juz mi sie miesza.... Ryszardzie, sprawdz nazwiska Teres... Jedna ona czy dwie rozne?
Nie wiem, czy cos wyjasnilam.... Wzielam tekst na logike.... Moze ktos bardziej wprawny w rozczytywaniu dawnych tekstow poprawi, pomoze?
Pozdrawiam. Grazyna
Grazyna Kozlowska
Szukam:Bielik, Kowalski/a, Kozera, Kozłowski/a, Łach, Paradowski/a, Stypal, Szafarski/a -Małopolska

AUTOR TEMATU
richardbocz

Post autor: richardbocz » wt maja 27, 2014 11:45 pm

Dziękuję. Myślę że jest to jedna Terssa. Więc myślisz że Teressa była pierwszą żoną Ignati Boczkowskiego a następnie rozwiódła i ożeniła Josefa Zborowskiego ?

Ryszard

Awatar użytkownika

Grazyna Kozlowska
Podziękował/a: 73 razy
Podziękowano: 46 razy

Post autor: Grazyna Kozlowska » śr maja 28, 2014 12:36 am

Teresa byla zona JOZEFA Boczkowskiego (1° malzenstwo) i Matka Ignacego."Jozefowa" znaczy zona Jozefa.
Proces byl miedzy Ignacym Boczkowskim a jego ojczymem, 2°mezem Teresy, Jozefem Zborowskim.
Nie bardzo tylko rozumiem, o co poszlo. Mam wrazenie, ze Teresa wniosla w drugie malzenstwo 18000 zl polskich(pewnie w dobrach) z czego wies Jorczyki ( o wartosci 1000zl polskich )w woj.kijowskim na podstawie Prawa Zastawnego (nie wiem co to jest) wypuszczona (?) miala byc Ignacemu, o czym mowi zapis przed przyjaciolmi spisany w 1765r.
Grazyna Kozlowska
Szukam:Bielik, Kowalski/a, Kozera, Kozłowski/a, Łach, Paradowski/a, Stypal, Szafarski/a -Małopolska

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”