UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Poszukiwania rodziny - pomoc
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 13
- Podziękował/a: 7 razy
Poszukiwania rodziny - pomoc
Witam,
mam takie pytanie, siostra mojego dziadka - Helena, dawno temu przeniosła się do Szczecina i kontakt się z nią urwał. Udało mi się odnaleźć na stronie USC Szczecin miejsce jej pochówku. Wiem, że miała ona swoje dzieci - obecnie w wieku ok. 60 lat. I teraz pytanie, jak mogę dotrzeć do tych dzieci. Jedyne informacje jakie mam to, że miała córkę i syna. Oboje mieli nazwiska po matce. Córka mogła wyjść za mąż i zmienić nazwisko, ale syn pewnie pozostał przy swoim. USC Szczecin nie chce podać informacji o dzieciach Heleny. Proponują mi bym rozmawiał z biurem meldunkowym, które zwróci się do tych dzieci z zapytaniem czy chcą mieć ze mną kontakt czy nie. Czy jest jakiś inny sposób by skrócić drogę i uzyskać informacje z USC?
mam takie pytanie, siostra mojego dziadka - Helena, dawno temu przeniosła się do Szczecina i kontakt się z nią urwał. Udało mi się odnaleźć na stronie USC Szczecin miejsce jej pochówku. Wiem, że miała ona swoje dzieci - obecnie w wieku ok. 60 lat. I teraz pytanie, jak mogę dotrzeć do tych dzieci. Jedyne informacje jakie mam to, że miała córkę i syna. Oboje mieli nazwiska po matce. Córka mogła wyjść za mąż i zmienić nazwisko, ale syn pewnie pozostał przy swoim. USC Szczecin nie chce podać informacji o dzieciach Heleny. Proponują mi bym rozmawiał z biurem meldunkowym, które zwróci się do tych dzieci z zapytaniem czy chcą mieć ze mną kontakt czy nie. Czy jest jakiś inny sposób by skrócić drogę i uzyskać informacje z USC?
Zapraszam na bloga: http://malkowskawola.blogspot.com
Poszukiwane nazwiska: Misiura, Misióra, Misiurski, Misiórski
Parafie: Kiełczyna, Bogoria, Wiśniowa, Zbelutka.
Re: Poszukiwania rodziny - pomoc
Brzmi rozsądnie.AdrianM pisze:(...) USC Szczecin nie chce podać informacji o dzieciach Heleny. Proponują mi bym rozmawiał z biurem meldunkowym, które zwróci się do tych dzieci z zapytaniem czy chcą mieć ze mną kontakt czy nie. (...)
To delikatna sprawa. Wg mnie powinieneś skorzystać z rozwiązania, które zaproponował Ci urząd stanu cywilnego. Jeśli dzieci Heleny nie będą chciały utrzymywać kontaktu (w sumie, skoro nie było go tyle lat - jesteście sobie zupełnie obcy), to trudno, trzeba uszanować ich prywatność. Ale może zechcą.
Beata
-
Tak, tylko czy mam prawo do wglądu do aktów USC dotyczących samej Heleny, tj. informacje na temat urodzin jej dzieci (daty, imiona)? Helena już nie żyje, więc ochrona danych osobowych ją już nie obejmuje. Nie potrzebuję adresów i kontaktów do tych dzieci. Chociaż fajnie by było coś od nich się dowiedzieć na temat Heleny.Bea pisze:Brzmi rozsądnie.AdrianM pisze:(...) USC Szczecin nie chce podać informacji o dzieciach Heleny. Proponują mi bym rozmawiał z biurem meldunkowym, które zwróci się do tych dzieci z zapytaniem czy chcą mieć ze mną kontakt czy nie. (...)
To delikatna sprawa. Wg mnie powinieneś skorzystać z rozwiązania, które zaproponował Ci urząd stanu cywilnego. Jeśli dzieci Heleny nie będą chciały utrzymywać kontaktu (w sumie, skoro nie było go tyle lat - jesteście sobie zupełnie obcy), to trudno, trzeba uszanować ich prywatność. Ale może zechcą.
Do tych o które Ci chodzi, moim zdaniem nie - przecież nie dotyczą one "samej Heleny" - tylko jej dzieci także (i o nie głównie Ci chodzi prawda?) - a je już obejmuje ustawa.AdrianM pisze: Tak, tylko czy mam prawo do wglądu do aktów USC dotyczących samej Heleny, tj. informacje na temat urodzin jej dzieci (daty, imiona)? Helena już nie żyje, więc ochrona danych osobowych ją już nie obejmuje. Nie potrzebuję adresów i kontaktów do tych dzieci. Chociaż fajnie by było coś od nich się dowiedzieć na temat Heleny.
Spróbuj postarać się o kopie akt z koperty dowodowej Heleny i jej męża, w kopertach były przechowywane przeróżne dokumenty. Ja swego czasu otrzymałem z jednej z takich kopert m.in. ksera odpisy akt ur. wszystkich dzieci (nie pamiętam czy były w kopercie matki czy ojca - dlatego najlepiej poprosić o obydwie). Tylko nie tłumacz o co Ci chodzi, tylko poproś o kopie wszystkich akt znajdujących się w kopercie dowodowej. Szczegóły znajdziesz na forach.
P.S. - dane o dzieciach nie muszą być tylko na podstawie ich akt urodzeń. Były także podawane w ankietach dowodowych, kartach meldunkowych itp. Te wszystkie dokumenty mogą być w kopertach.
pozdrawiam
Artur
Poszukuję informacji o rodzinach: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję informacji o rodzinach: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
-
- Podziękował/a: 41 razy
- Podziękowano: 315 razy
- Kontakt:
No tak, ale wystarczy wgląd w metrykę ślubu (jeśli takowy był) i zgonu, bo co nowego mają wnieść metryki urodzeń dzieci?AdrianM pisze: Tak, tylko czy mam prawo do wglądu do aktów USC dotyczących samej Heleny, tj. informacje na temat urodzin jej dzieci (daty, imiona)? Helena już nie żyje, więc ochrona danych osobowych ją już nie obejmuje. Nie potrzebuję adresów i kontaktów do tych dzieci. Chociaż fajnie by było coś od nich się dowiedzieć na temat Heleny.
Ochrona danych osobowych nie dotyczy osób zmarłych, a z tego co piszesz, to dzieci jeszcze żyją, stąd nie ma możliwości wglądu w akta urodzeń dzieci Heleny.
Artur jeszcze podsunął pomysł z kopertami dowodowymi, który jest bardzo mądrym rozwiązaniem. Niedawno zamawiałem kopie dokumentów z koperty dowodowej mojej krewnej, a tam były m.in.: akt urodzenia i zgonu jednego z synów, a na jednym z wniosków były dane (imiona + daty urodzeń) dzieci, które w danej chwili były jeszcze pod opieką rodziców (czyli te nieletnie).
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona
Mój blog genealogiczny : http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com
-
Super, wielkie dzięki. W ogóle nie wiedziałem o istnieniu czegoś takiego jak koperty dowodowe. Czy jeśli zwrócę się o nie ja (przypomnę, że Helena to siostra mojego dziadka) to zostaną mi one udostępnione? Czy to coś kosztuje?
-
- Kontakt:
Kiedy ciocia Helena zmarła?
Udostępnienie może być za darmo, ale coraz częściej spotykam się z opłatą 31 zł.
Udostępnienie może być za darmo, ale coraz częściej spotykam się z opłatą 31 zł.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona
-
1988
Witam,
gdzie trzeba się zwrócić o kopie dokumentów z koperty dowodowej,do USC,do Archiwum ? Czy na pewno udostępnią? Czy długo są przechowywane itp. ?
pozdrawiam Lilla
gdzie trzeba się zwrócić o kopie dokumentów z koperty dowodowej,do USC,do Archiwum ? Czy na pewno udostępnią? Czy długo są przechowywane itp. ?
pozdrawiam Lilla
-
- Kontakt:
Spróbuj więc zapytać o kopertę, chociaż zbyt dużych szans na jej istnienie niestety nie maAdrianM pisze:1988

Mój dziadek zmarł w tym samym roku, a koperta się zachowała, ponieważ jest to mała miejscowość, gdzie nie ma dużo mieszkańców i można było uchronić koperty przed zniszczeniem, a takie miasto jak Szczecin zapewne nie ma tyle miejsca, aby przez te 26 lat składować wszystkie koperty, ale spróbować trzeba!
Pozdrawiam,
-
- Podziękował/a: 91 razy
- Podziękowano: 189 razy
Jesli wiesz kiedy zmarla i gdzie jest pochowana moze warto zadzwonic do biura tego cmentarza. Mi udalo sie w ten sposob potwierdzic date urodzenia szawgra mojej babci. Moze beda tez mogli powiedziec do kogo ten grob "nalezy"? - tak w Hodoninie-Czechy, odnalazlam rodzine mojego dziadka
pozdrawiam Beata

pozdrawiam Beata
Lilla, USC, w ewidencji ludności. Przynajmniej u mnie tak było. Często jest to USC przynależne do ostatniego miejsca zameldowania osoby, ale nie zawsze. W przypadku moich dziadków było inaczej - ich dowody osobiste były wydawane zdaje się przez komendę milicji i ich teczki/koperty znajdowały się w USC miasta, w którym ta komenda była.
Możesz przejść się osobiście jak masz blisko, albo zadzwonić lub napisać. W sprawie dziadka wysyłałam oficjalne pismo i po kilku dniach pan zadzwonił i poinformował mnie, że u nich koperty nie ma i powiedział, gdzie jest.
W USC nikt mi problemów nie robił, miła pani wszystko wyszukała, skserowała i nie kazała płacić.
Poczytaj sobie wątek o kopertach dowodowych.
Możesz przejść się osobiście jak masz blisko, albo zadzwonić lub napisać. W sprawie dziadka wysyłałam oficjalne pismo i po kilku dniach pan zadzwonił i poinformował mnie, że u nich koperty nie ma i powiedział, gdzie jest.
W USC nikt mi problemów nie robił, miła pani wszystko wyszukała, skserowała i nie kazała płacić.
Poczytaj sobie wątek o kopertach dowodowych.

Pozdrawiam,
Joanna
Joanna
-
Podzwoniłem trochę do Urzędach Stanu Cywilnego w różnych gminach i oto co się dowiedziałem. Koperty dowodowe znajdują się w gminach, w których wydany został dowód. Jak siostra mojego dziadka urodziła się w Świętokrzyskiem, a zmarła w Szczecinie to dowód osobisty jest odsyłany w Świętokrzyskie. Koperty trzymane są 50 lat od daty śmierci, a później niszczone. Żeby dowiedzieć się, gdzie dowód został wydany można w ostatnim miejscu zameldowania poprosić o informacje z tzw. karty KOM (nie pamiętam jak tłumaczy się ten skrót, chyba Karta Obsługi Mieszkańca) i tak są informacje o dowodzie osobisty. To tyle co się dowiedziałem, nie wiem na ile to prawdziwe informacje. Pozdrawiam 

-
- Kontakt:
Witaj Adrianie,
co do tego fragmentu:
Koperty teraz nie mogą być niszczone. Kilka lat temu została zmieniona kategoria archiwalna (do tego momentu okres przechowywania to 10 lat od śmierci) i kopert nie można już niszczyć, a trafiać mają do Archiwów Państwowych. Nie wiem jednak na jakich zasadach, ponieważ podczas swoich poszukiwań natrafiłem na wiele różnych przypadków (jeden z nich to np. koperta wujka zmarłego w 2001r. znajdować ma się już w Archiwum Państwowym
).
Wiele zależy też od tego, co urzędy wprowadzone mają do komputerów. Aby znaleźć dane niektórych, wystarczy kilka kliknięć myszką i stuknięć w klawiaturę, a w innych przypadkach trzeba ręcznie wertować dokumenty.
co do tego fragmentu:
Miejscem przechowywania jest ostatnie miejsce stałego meldunku. Jeżeli długo mieszkała w woj. świętokrzyskim, a np. krótko przed śmiercią przeprowadziła się do Szczecina i zameldowana została tymczasowo, to faktycznie koperty należy szukać w Świętokrzyskiem, ale jeśli od lat mieszkała w Szczecinie (musiała więc być tam zameldowana na stałe), to tam musi być koperta.Jak siostra mojego dziadka urodziła się w Świętokrzyskiem, a zmarła w Szczecinie to dowód osobisty jest odsyłany w Świętokrzyskie.
Koperty teraz nie mogą być niszczone. Kilka lat temu została zmieniona kategoria archiwalna (do tego momentu okres przechowywania to 10 lat od śmierci) i kopert nie można już niszczyć, a trafiać mają do Archiwów Państwowych. Nie wiem jednak na jakich zasadach, ponieważ podczas swoich poszukiwań natrafiłem na wiele różnych przypadków (jeden z nich to np. koperta wujka zmarłego w 2001r. znajdować ma się już w Archiwum Państwowym

Wiele zależy też od tego, co urzędy wprowadzone mają do komputerów. Aby znaleźć dane niektórych, wystarczy kilka kliknięć myszką i stuknięć w klawiaturę, a w innych przypadkach trzeba ręcznie wertować dokumenty.
Pozdrawiam,
-
Ja usłyszałem to co napisałem. Też się dziwiłem. Pani mi wyjaśniła, że wcześniej dowód był wydawany na całe życie (dowód książkowy), a nie jak teraz na 10 lat i z każdą zmianą meldunku trzeba wyrabiać nowy, stąd dowód wracał do gminy, która go wydała. Są jakieś przepisy, które to regulują? Gdyby je znać człowiek by się czuł mocniejszy w rozmowie z urzędami.Ynicz pisze: Miejscem przechowywania jest ostatnie miejsce stałego meldunku. Jeżeli długo mieszkała w woj. świętokrzyskim, a np. krótko przed śmiercią przeprowadziła się do Szczecina i zameldowana została tymczasowo, to faktycznie koperty należy szukać w Świętokrzyskiem, ale jeśli od lat mieszkała w Szczecinie (musiała więc być tam zameldowana na stałe), to tam musi być koperta.

Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie dzwoniłem również w sprawie brata mojego dziadka. Zapytałem o te koperty i pan, na którego trafiłem w telefonie powiedział mi, że jeśli to dotyczy stryja to nie ma szans żeby mi pomógł, bo może udzielać rodzinie w linii prostej. Co w przypadku jeśli stryj umarł jako kawaler bez dzieci?