UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Chrzanowski, Chrzanowska

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)
Awatar użytkownika

gosiaczek51
Podziękował/a: 43 razy
Podziękowano: 171 razy

Re: Chrzanowski, Chrzanowska

Post autor: gosiaczek51 » pt cze 04, 2010 11:37 pm

Witaj !
tu jest fajna stronka m.innymi są Chrzanowscy jako szlachta.
http://akson.sgh.waw.pl/~apszczol/rozan.htm
Moi pradziadkowie też byli z tamtych stron. :tak:
Pozdrawiam Gosia :pa:
Poszukuję:
Częścik, Gorczyca, Jurkowski, Lipka, Kalinowski, Malinowski, Miecznikowski, Stepnowski -
Krasnosielc, Gąsewo, Chojnowo i okolice;
Bażyk, Betlej, Kwaśniowski, Maziarz, Rączka, Stasiowski, Waśko, Wnęk, Urban-
Jasło i okolice;

AUTOR TEMATU
Elizabeth
Podziękował/a: 65 razy
Podziękowano: 13 razy

Post autor: Elizabeth » pt cze 04, 2010 11:44 pm

Witaj Gosiu!

Strona jest bardzo dobra, znam ją i z niej już korzystałam. Fachowości pan Adama A. Pszczółkowskiego oraz jego wiedzy nie można nie docenić. Jest przeogromna. Zapoznałam się z literaturą przedmiotu, tym, co jest dostępne w Internecie. Jak nazywali się Twoi pradziadkowie i z jakiej miejscowości pochodzili. Mam w drzewie dużo innych nazwisk oprócz wymienionych na tym forum (1231 osób na dzień dzisiejszy). Może i nazwiska z Twojej rodziny tam się pojawiają. Nigdy nie wiadomo.

Pozdrawiam
Elżbieta
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1814, Roman Morawski i Salomea przed 1804, Antoni Bobiński i Joanna Niska przed 1813,
z Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna, przed 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 w Sieniawie.

Awatar użytkownika

Wasiliki

Post autor: Wasiliki » śr cze 16, 2010 9:00 pm

Witaj Elżbieto.
Otrzymałam dzisiaj z AD Płock skan aktu ślubu Konstantego Chrzanowskiego i Wiktorii Rzeczkowskiej. Niestety, skan jest bardzo niewyraźny i ucięte są ostatnie wyrazy w kazdym zdaniu. Doczytałam się tylko tego:
24....1868 r. w parafii Winnica ......zawarte zostało religijne .....pomiędzy Konstantym Chrzanowskim po nieżyjącej Bronislawie .....w dniu 12.10.1867 r. w Krzyczkach....zmarlej pozostałym wdowcem, synem nieżyjącego Jana i żyjącej Rozalii .....Korb (Kreb) Chrzanowskich urodzonym w Pijanowie na własnej części te....... niążkach Krzyczkach zamieszkalym, lat 34 liczącym .....Rzeczkowska Panna córka Jana i Eleonory z Malżonków Rzeczkowskich .....urodzoną w Skoroszkach i tamże przy rodzicach zamieszkala lat ...... majacą.

Dalej skan jest praktycznie nieczytelny.
Pozdrawiam
Danka

AUTOR TEMATU
Elizabeth

Post autor: Elizabeth » śr cze 16, 2010 10:08 pm

Witaj Danko!

Proponuję, żebyś przesłała na mój prywatny adres mailowy skan tego aktu urodzenia, może uda się odczytać. Możesz też wstawić skan tego aktu na forum http://www.genealodzy.pl są tam specjaliści, którzy z pewnością odczytają ten akt.

Pozdrawiam

Elżbieta
Wasiliki pisze:Witaj Elżbieto.
Otrzymałam dzisiaj z AD Płock skan aktu ślubu Konstantego Chrzanowskiego i Wiktorii Rzeczkowskiej. Niestety, skan jest bardzo niewyraźny i ucięte są ostatnie wyrazy w kazdym zdaniu. Doczytałam się tylko tego:
24....1868 r. w parafii Winnica ......zawarte zostało religijne .....pomiędzy Konstantym Chrzanowskim po nieżyjącej Bronislawie .....w dniu 12.10.1867 r. w Krzyczkach....zmarlej pozostałym wdowcem, synem nieżyjącego Jana i żyjącej Rozalii .....Korb (Kreb) Chrzanowskich urodzonym w Pijanowie na własnej części te....... niążkach Krzyczkach zamieszkalym, lat 34 liczącym .....Rzeczkowska Panna córka Jana i Eleonory z Malżonków Rzeczkowskich .....urodzoną w Skoroszkach i tamże przy rodzicach zamieszkala lat ...... majacą.

Dalej skan jest praktycznie nieczytelny.
Pozdrawiam
Danka
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1814, Roman Morawski i Salomea przed 1804, Antoni Bobiński i Joanna Niska przed 1813,
z Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna, przed 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 w Sieniawie.

AUTOR TEMATU
Elizabeth

Post autor: Elizabeth » pn sie 09, 2010 11:29 pm

Witam Danko!

Piszę po powrocie z wyjazdu wakacyjnego. Byłam w rodzinnych stronach moich przodków pradziadków, dziadków i wcześniejszych pokoleń, na Mazowszu, w powiecie pułtuskim. Odnalazłam krewnych, z którymi jestem blisko spokrewniona, poprzez rodzinę Ostrzyniewskich i Krajewskich. W pierwszym rodzie mamy wspólnych prapradziadków, nasi pradziadkowie byli rodzonymi braćmi, natomiast w drugim mamy również wspólnych prapradziadków, moja prababcia i pradziadek krewnych byli rodzeństwem.

Wspaniała wyprawa, odwiedziłam miejsca, w których żyli: Gnaty Wieśniany, Brodowo Bomboły, Gąsiorowo, wszystkie w parafii Winnica oraz okoliczne kościoły i cmentarze w Winnicy i Strzegocinie. Wspaniałe przeżycie, a krewni niezwykle sympatyczni i gościnni. Ciocie pamiętały moją mamę i jej rodzeństwo. Wspomnienie niezapomniane, a możliwe dzięki odszukaniu mnie w Internecie przez kuzyna.

Moje drzewo rozrosło się do 1638 osób, dla porównania w dn. 23.07 br. były to 1488 osoby. Ponadto po powrocie zastałam przesyłki z zamówionymi kopiami metryk.

W moim drzewie jest coraz więcej osób o nazwisku Rzeczkowscy. Myślę, że i my również możemy być spokrewnione, zarówno przez Chrzanowskich, jak i Rzeczkowskich. Odezwij się do mnie na priv. (wysłałam ci też osobną wiadomość z adresem mailowym).

Pozdrawiam

Elżbieta

dziadek_m60
Podziękował/a: 28 razy
Podziękowano: 600 razy

Post autor: dziadek_m60 » wt gru 27, 2011 6:49 pm

Witam.
Przeglądając posty trafiłem na nazwisko Chrzanowska (i).
W tłumaczeniach aktów stanu cywilnego z parafii Zatory (pow. Pułtusk), które posiadam, figuruje:
Wiktoria z d. Chrzanowska, ur. 1860 (?), z męża Konstantego (ur. 1858 r.(?) Żołyńska. Mieszkali w Kępie Zatorskiej. Prawdopodobnie mieli czwórkę dzieci:
- córkę Mariannę, ur. 1881 r. (?), brała ślub w Pułtusku z Aleksandrem Dobrowolskim w 1905 roku,
- syna Władysława, ur. w lutym 1886 r., zmarł w czerwcu 1887 r.,
- syna Władysława, ur. we wrześniu 1890 r. – chrzestnym był Józef Chrzanowski, ur. 1841 r. (?),
- syna Stanisława , ur. w październiku 1895 r. (mój dziadek macierzysty), chrzestną była Anna Chrzanowska.
Kępa Zatorska, parafia Zatory, leży na południowy wschód od Pułtuska.
Może to jakaś rodzina Klemensa Chrzanowskiego.
W każdym bądź razie rzecz dotyczy obszaru pułtuskiego.
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.

dziadek_m60
Podziękował/a: 28 razy
Podziękowano: 600 razy

Post autor: dziadek_m60 » pt gru 06, 2013 11:10 am

Witam.
Poszukuję danych dotyczących Walerii Chrzanowskiej: data i miejsce urodzenia (między 1861 a 1872), rodzice, rodzeństwo, miejsce ślubu - jej mąż Konstanty Żołyński (mój pradziadek), ur. między 1862 – 1864 r.?
W aktach stanu cywilnego dot. dzieci Konstantego Żołyńskiego i Wiktorii z Chrzanowskich:
- Chrzanowski Józef, ur. ok. 1840 roku - 1876 roku świadek przy akcie zgonu Marianny Żołyńskiej; świadek na chrzcie Aleksandra Żołyńskiego i jego zgonu w 1879 roku;
- Chrzanowska Anna – w 1898 roku chrzestna Wincentego Żołyńskiego;
- Chrzanowski Antoni – w 1900 roku chrzestny Stefanii Żołyńskiej;
- Chrzanowska Joanna, ur. ok. 1869 roku – świadek na ślubie Zofii Żołyńskiej i Ludwiczaka Antoniego w 1908 roku;
- Chrzanowski Jan, ur. ok. 1869 roku, , w 1911 roku świadek na ślubie Władysława Żołyńskiego z Wyszomierską Stefanią, c. Jana Marianny.
A fakty miały miejsce na terenie parafii Dzierżenin, Zatory, Pniewo.
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”