UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Skany on-line - Archiwum Państwowe w Przemyślu

Propozycje ciekawych linków o tematyce genealogicznej i około genealogicznej

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Marc Ciba
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 7 razy

Skany on-line - Archiwum Państwowe w Przemyślu

Post autor: Marc Ciba » ndz gru 21, 2014 10:11 am

Wchodząc naprzeciw oczekiwaniom użytkowników zasobu z początkiem grudnia 2014 r. rozpoczynamy akcję udostępniania cyfrowych kopii materiałów archiwalnych z zasobu tutejszego Archiwum. Prezentujemy Państwu naszą bazę za pośrednictwem której odnajdą Państwo skany wybranych materiałów archiwalnych. W chwili obecnej udostępniliśmy około 135 tys. skanów pochodzących z 86 zespołów archiwalnych. Na naszej stronie internetowej będziemy Państwa informowali na bieżąco o kolejnych materiałach dostępnych on-line. Zapraszamy wszystkich zainteresowanych, a w szczególności osoby prowadzące badania genealogiczne, oprócz ciekawego zbioru Archiwum Geodezyjne obejmującego mapy katastralne prezentujemy m.in. zespoły akt obejmujące akta metrykalne oraz akta notariuszy. Wszystkie skany można bezpłatnie obejrzeć pod adresem internetowym :

http://www.przemysl.ap.gov.pl/skany/

Pozdrawiam Marc Ciba.

dpawlak

Re: Skany on-line - Archiwum Państwowe w Przemyślu

Post autor: dpawlak » ndz gru 21, 2014 11:15 am

Najbardziej brakuje mi w tych publikacjach, że nie da się podać linku do konkretnego zespołu, są do poszczególnych sygnatur lub dla całego zasobu. No i czekam na dalsze publikacje zwłaszcza z terenu województwa lubelskiego, z tego co wiem w AP Przemyśl są parafie z gmin Lubycza Królewska i Ulhówek, czy są jeszcze jakieś z tego województwa?

jasminum
Podziękował/a: 7 razy

Post autor: jasminum » pn gru 22, 2014 1:35 pm

Cieszy mnie to niezmiernie! Liczę że za jakiś czas uda mi się znaleźć on-line skany z parafii w Lipsku k. Narola i innych z tych terenów. Rodzinę mojego tata mam już nieźle rozpracowaną, kilka pokoleń wstecz, a z rodziną ze strony mamy gorzej, bo skanów nie ma wcale :(
Pozdrawiam,
Joanna

dpawlak

Post autor: dpawlak » wt gru 23, 2014 5:33 pm

Czemu za jakiś czas?
http://www.skany.przemysl.ap.gov.pl/sho ... er=0&syg=1
w sumie 7 sygnatur (ksiąg), link do sygnatury 1.
Innych, sąsiednich parafii, też trochę jest.

jasminum
Podziękował/a: 7 razy

Post autor: jasminum » czw gru 25, 2014 10:10 pm

Widziałam :) Nawet wstępnie już przejrzałam. Szkoda tylko, że trzeba przeglądać strona po stronie, bo odnośników do konkretnych lat nie ma :( Ale lepszy rydz niż nic :ok:
Pozdrawiam,
Joanna

Awatar użytkownika

mieczysław maziarski
Podziękowano: 153 razy

Post autor: mieczysław maziarski » ndz lis 20, 2016 4:56 pm

Na podstawie tych skanów zindeksowałem już kilkanaście parafii.
Indeksy są w genetece i zawierają numer skanu,rok i imię i nazwisko urodzonego.
Podobnie z małżeństwami.Indeksy te podsyłam także do AP w Przemyślu,bo ono
też poszukuje konkretnych osób.
Mieczysław

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciekawe linki”