UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

DJV-u problemy

Propozycje ciekawych linków o tematyce genealogicznej i około genealogicznej

Moderator: Moderatorzy

marla

Re: DJV-u problemy

Post autor: marla » czw lip 20, 2017 6:59 pm

Nie wiem, gdzie jest problem z .djvu. Chrome (czyt.: google) i Opera (Chromowna Google) nigdy (o ile wiem) nie otwierały .djvu, IE i FF przestały. Więc może ktoś sp.. sprawę z djvu? Może dobry pomysł (niekomercyjny) oparto na nieświeżych podstawach i... tak dobrze żarło i zdechło? Jeśli tak, to nie ma co liczyć, że jakoś się ułoży. Zgodność wsteczna do króla Ćwieczka to obłęd (stale dźwigać tobół podartych gaci na plecach?... litości!). Djvu może zostanie "przebudowany", ale biblioteki cyfrowe... nie zmienią nic, projekt już zamknięty, fundusze wyczerpane (chyba że ich nie doceniam).

... nie kijem go, to pałką:
  1. czary-mary na FF z wicy-m za rękę
    • wady - (nie używam od dość dawna FF) nie wiem czy rozwiązanie jest uniwersalne i trwałe... (aktualizacja nie popsuje?)
  2. za radą wooc-a FF z linka - nie sprawdzam, biorę na słowo
    • wady - jeśli używasz FF to ... 2x FF się nie da... a do podstawowej przeglądarki wsparcie jest konieczne
  3. drugi system: tycia partycja dla xp + narzędzia djvu + magazyn .djvu + mały zapas - możliwe bez formatu;
    źródła: forum.pclab.pl mamkoputer.info; coś takiego robiłam na 7 czy 8, poszło tak sprawnie, że w ogóle nie pamiętam szczegółów
    • wady - wszystkie tkwią pomiędzy "powinno" a "działa dobrze"
  4. idź do piwnicy po "starego przyjaciela, którego niesłusznie nazwałeś gratem", doczyść go, umieść wygodnie (vintage!) i jeśli bardzo stary NIE podłączaj do sieci. Dobrze gdyby miał 2GB RAM i spory plik stronicowania, i usb
    • wady - pliki trzeba ściągnąć na nowym pięknym on-line kompie - bardzo pilnując poprawnego rozszerzenia! - i pendrive-m na dziadzia załadować, żeby otworzyć
Płytę xp prawie wszyscy mają, gdzieś w rupieciach, wystarczy poszukać. W razie konieczności to chyba mam obraz systemu, coś się da zrobić, mam też instalkę ostatniej poprawki xp, nie pamiętam czy dla djvu potrzebna. Jak kto potrzebuje pomocy, pomoc się znajdzie.

* Andrasz - jeśli laptop padł od młotka, to sorry bujaj się dalej :D. Jeśli to problem systemu, to... spytaj WM co Ci tam narobił :D
Jeśli chcesz pomocy to opisz problem, może wykombinujemy.

------- temat tylko pozornie nie dotyczy genealogii, bo przecież dotyczy dziadka i dostępu do dokumentów :D, nie wiem tylko czy powinien być w dziale ciekawe linki? Wicy - wiem, że to czytasz - gdzieś może przenieś? --------

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » czw lip 20, 2017 7:57 pm

Marla tu pitu pitu a na stronie biblioteki wisi od kwietnia taka oto mądra porada fachowców:

Kod: Zaznacz cały

Od marca 2017 Mozilla 52 nie obsługuje wtyczek z interfejsem NPAPI (względy bezpieczeństwa) do których m.in. należy DjVu. Chrome nie robi już tego od wielu miesięcy. W związku z tym uruchomiono konwerter DjVu – HTML5. Jednak wiąże się to z powolniejszym przeglądaniem publikacji.
    W tej sytuacji doradzamy:
    1)      Korzystać z przeglądarki Chrome (działa szybciej)
    2)      Korzystać nadal z DjVu przeglądając plik lokalnie.
    Należy w tym celu pobrać plik publikacji na dysk w postaci archiwum ZIP. Aby tego dokonać, należy kliknąć w przycisk Pobierz w sekcji Wydanie, znajdującej się z lewej strony opisu wydania.
Proste? :F

A... przepraszam... źródło: http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/news?news=full
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » czw lip 20, 2017 8:47 pm

A problem leży w przeglądarce czy w systemie ?
Ja nadal mogę otwierać biblioteki djvu - choć trzeba było przekonfigurować metodę otwierania. I otwieram w FF. Tyle, że ja mam win7 32x.

Ściąganie za każdym razem pliku jest bez sensu. Przy dużych publikacjach to może jeszcze jedn uzasadnione (cały "Słownik geograficzny.." mam ściągnięty na dysk), ale szukając w kolejnych numerach Kuriera Warszawskiego nekrologu... bardzo upierdliwe. Tym bardziej, że nie chodzi o to, żeby otworzyć tylko plik on-line, ale także skorzystać z wyszukiwarki opartej na OCR.
Beata

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » czw lip 20, 2017 8:57 pm

Bea pisze:A problem leży w przeglądarce czy w systemie ?
Ja nadal mogę otwierać biblioteki djvu - choć trzeba było przekonfigurować metodę otwierania. I otwieram w FF. Tyle, że ja mam win7 32x.
Problem leży wyłącznie po stronie przeglądarki.
Bea pisze: Ściąganie za każdym razem pliku jest bez sensu. Przy dużych publikacjach to może jeszcze jedn uzasadnione (cały "Słownik geograficzny.." mam ściągnięty na dysk), ale szukając w kolejnych numerach Kuriera Warszawskiego nekrologu... bardzo upierdliwe. Tym bardziej, że nie chodzi o to, żeby otworzyć tylko plik on-line, ale także skorzystać z wyszukiwarki opartej na OCR.
To jest rozwiązanie typu (jak to mówił Pudzianowski) ".... i musimy nauczyć się z tym żyć".
Generalnie mnie djvu się otwiera w aktualizowanym na bieżąco FF (54.0.1) i nie mam z tym problemu (nawet z OCR). Mam wtyczkę DjVu Plugin Viewer 6.10001.35467.1 z maja 2015 i hula ;)
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciekawe linki”