autor: Patrycja_K » pn lis 30, 2009 1:58 pm
Powinnas jednak wiedziec ze w Bydgoszczy bardzo szybko likwidowane sa groby za ktore nie wniesiono oplaty a wiec raczej nie spodziwaj sie ze grob jeszcze istnieje.
Pozdrawiam serdecznie, Teresa
PS. czy jestes pewna ze zostala pochowana na cmentarzu katolickim, czy ewentualnie na ewangelickim ?
Wiem, dlatego nie mam jakiejś większej nadziei na odnalezienie go, ale chciałabym wiedzieć gdzie została kiedyś pochowana.
Jestem pewna, bo odnalazłam nawet jej akt chrztu, jej mąż i dzieci również byli Katolikami.
Wiem też, że Stanisława posiadała w Bydgoszczy prawdopodobnie siostrę, posiadam nawet trochę zdjęć rodzinnych z tego miasta, jednakże nie wiem jak się ona nazywała.
Córka Stanisławy - Marta, wyszła za mąż za Mariana Juliusza Januszewskiego, który urodził się w Bydgoszczy. Próbowałam odnaleźć ich akt ślubu w parafii w Gdańsku, jednakże akta z okresu kiedy prawdopodobnie brali ślub zaginęły niestety, tak więc i to spełzło na niczym. Stanisława musiała odwiedzać ich kiedy byli już po ślubie, gdyż później (nie wiem od kiedy) mieszkali w Stargardzie Szczecińskim, posiadam nawet dokładny adres z aktu zgonu, co do Bydgoszczy niestety nie mogę odnaleźć niczego
Dodam jeszcze, że nie mogę nigdzie odnaleźć aktu urodzenia córki Stanisławy, jakiś czas temu odnalezienie go zostało zlecone Archiwum Państwowemu w Gdańsku, ze względu na sprawy majątkowe, jednakże nie odnaleziono go nigdzie. Tak samo w każdym z dokumentów jakie posiadam nazywa się inaczej, w jednych jest Martą Stefanią, w innych Stefanią Martą, a w jeszcze innych Martą Stefanią Wandą

Pozdrawiam,
Patrycja Kula
Kula(Gołąb,Kuty,Pozezdrze,Lubelskie), Lange(Ostrowite,Gaj-Trzemeszno), Statkiewicz(Tobołowo,Podlaskie), Janzen(Rumia,Kielno,Bieszkówko), Schulz(Szulc), Bieszk(Koleczkowo,Kielno), Rutz, Richter(Pszczółki,Rębielcz,Skowarcz, Miłobądz), Daniłowicz, Aftyka, Poświatowski