UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Poszukiwanie grobu w Bydgoszczy

Rozmowy na temat cmentarzy, pomników, zabytków itd.

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Patrycja_K
Podziękował/a: 15 razy

Poszukiwanie grobu w Bydgoszczy

Post autor: Patrycja_K » ndz lis 29, 2009 6:04 pm

Witam,
od jakiegoś czasu próbuję zlokalizować miejsce pochówku mojej praprababki w Bydgoszczy. Zmarła tam w 1942 roku, niestety nie mam pojęcia, na którym z bydgoskich cmentarzy mogła zostać pochowana, gdyż zmarła w tym mieście będąc w odwiedzinach u swojej córki, która przez jakiś czas tam mieszkała.

Czy ma ktoś jakiś pomysł jak mogłabym spróbować odnaleźć cmentarz, na którym znajduje się/znajdował się jej grób? Niestety nie mam możliwości wybrania się do Bydgoszczy, więc to bardzo utrudnia sprawę.
Czy może mogłabym poszukać w jakichś "spisach cmentarnych" informacji o niej?

Będę bardzo wdzięczna za pomoc :)
Pozdrawiam,
Patrycja Kula

Kula(Gołąb,Kuty,Pozezdrze,Lubelskie), Lange(Ostrowite,Gaj-Trzemeszno), Statkiewicz(Tobołowo,Podlaskie), Janzen(Rumia,Kielno,Bieszkówko), Schulz(Szulc), Bieszk(Koleczkowo,Kielno), Rutz, Richter(Pszczółki,Rębielcz,Skowarcz, Miłobądz), Daniłowicz, Aftyka, Poświatowski

genamator
Podziękował/a: 6 razy

Re: Poszukiwanie grobu w Bydgoszczy

Post autor: genamator » ndz lis 29, 2009 6:32 pm

witam,

Dobrze ze ktos zacza taki watek, ja tez szukam grobu w Bydgoszczy 2 osob ktore zmarly i zostaly pochowane w 1854 roku.
Trzeba by bylo sie dowiedziec o najstarszych cmentarzach bydgoskich.

pozdrawiam,

Sandro

AUTOR TEMATU
Patrycja_K

Post autor: Patrycja_K » ndz lis 29, 2009 6:40 pm

Zapewne tak, ale zastanawiam się czy istnieją spisy pochowanych osób czy nie.
Np. w Gdańsku biura znajdują się w pobliżu cmentarzy lub na samych cmentarzach, niestety gdy byłam raz w Bydgoszczy żadnego biura nie udało mi się znaleźć albo było w znacznym oddaleniu od cmentarza, więc nie mogłam się nawet dowiedzieć czy istnieje możliwość odnalezienia miejsca pochówku :(
Pozdrawiam,
Patrycja Kula

Kula(Gołąb,Kuty,Pozezdrze,Lubelskie), Lange(Ostrowite,Gaj-Trzemeszno), Statkiewicz(Tobołowo,Podlaskie), Janzen(Rumia,Kielno,Bieszkówko), Schulz(Szulc), Bieszk(Koleczkowo,Kielno), Rutz, Richter(Pszczółki,Rębielcz,Skowarcz, Miłobądz), Daniłowicz, Aftyka, Poświatowski

Awatar użytkownika

Boguslawa_Matusiak
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 3 razy
Kontakt:

Post autor: Boguslawa_Matusiak » ndz lis 29, 2009 9:13 pm

Witaj Patrycjo

Starych cmentarzy jest kilka w Bydgoszczy, najstarszy to Starofarny przy ulicy Grunwaldzkiej założony w 1809 roku. Jest też kilka powstałych w okresie międzywojennym miedzy innymi przy ulicy Ludwikowo. Ten cmentarz troszkę znam więc mogłabym pomóc. Ważną informacją byłaby ulica jeśli znasz gdzie Twoja praprababcia spędziła ostatnie dni życia będąc u córki. To mogłoby dać wskazówkę do bliższej lokalizacji pochówku Twojej praprababci.

Pozdrawiam
Bogusława Matusiak

http://nasiprzodkowie.url.ph/

AUTOR TEMATU
Patrycja_K

Post autor: Patrycja_K » ndz lis 29, 2009 10:00 pm

W tym problem, że nie wiem gdzie mieszkała niestety. Nie wiem nawet czy jej córka mieszkała tam przez dłuższy okres czy tylko przez krótki czas, gdyż z tego co mi wiadomo później mieszkała w Stargardzie Szczecińskim, więc mógł być to tylko króki okres.
Wiem tylko tyle, że moja praprababcia - Stanisława Lange zmarła dnia 18.02.1942 roku w Bydgoszczy podczas pobytu u córki i prawdopodobnie przyczyną śmierci była gruźlica (albo zapalenie płuc, ale bardziej prawdopodobna jest pierwsza choroba)
Ostatnio zmieniony pn lis 30, 2009 1:38 pm przez Patrycja_K, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Patrycja Kula

Awatar użytkownika

Boguslawa_Matusiak
Kontakt:

Post autor: Boguslawa_Matusiak » pn lis 30, 2009 9:57 am

Patrycjo jeżeli coś mi się uda dowiedzieć dam Ci znać. Z daty wynikałoby że będzie to Cmentarz Starofarny, popytam znajome z pracy gdzie się udać w tej sprawie.

Na "teraz" dysponuję numerem telefonu jako kontaktowy - 052 3249998

Pozdrawiam
Bogusława Matusiak

AUTOR TEMATU
Patrycja_K

Post autor: Patrycja_K » pn lis 30, 2009 10:45 am

Dziękuję, byłabym bardzo wdzięczna :)
Pozdrawiam,
Patrycja Kula

Awatar użytkownika

Therese
Podziękowano: 30 razy

Post autor: Therese » pn lis 30, 2009 11:30 am

miejsce pochówku mojej praprababki w Bydgoszczy. Zmarła tam w 1942 roku,
moja praprababcia - Stanisława Lange zmarła dnia 15.10.1872 roku w Bydgoszczy
Hallo Patrycjo,
wymieniasz dwie daty smierci swojej ppraprababki ???
Jezeli zmarla w roku 1872 to odszukaj w ksiedze adresowej Bydgoszczymiejsce zamieszkania jej corki http://kpbc.umk.pl/dlibra/doccontent?id=32391&dirids=1
Jezeli zmarla w 1942 sprobuj zrobic to samo w ksiedze np, z roku 1936/37 http://kpbc.umk.pl/dlibra/results?actio ... E191476-31 - moze mieszkala juz w tych latach w Bydgoszczy
Bez znajomosci ulicy trudno bedzie zlokalizowac cmentarz.
Bogusia bardzo slusznie naprowadzila Cie na cmentarz Starofarny, jest to najstarszy bydgoski cmentarz, niestety do obecnych czasow zachowala sie tylko niewielka jego czesc.
Proponuje jednak abys napisala jeszcze raz dokladnie dane dotyczace praprababki i ustalila miejsce zamieszkania jej corki, moze wtedy bedzie latwiej Tobie pomoc. Powinnas jednak wiedziec ze w Bydgoszczy bardzo szybko likwidowane sa groby za ktore nie wniesiono oplaty a wiec raczej nie spodziwaj sie ze grob jeszcze istnieje.
Pozdrawiam serdecznie, Teresa
PS. czy jestes pewna ze zostala pochowana na cmentarzu katolickim, czy ewentualnie na ewangelickim ?
Pozdrawiam, Therese Swiatkowski

AUTOR TEMATU
Patrycja_K

Post autor: Patrycja_K » pn lis 30, 2009 1:37 pm

Ale ze mnie gapa! za drugim razem wpisałam datę urodzenia zamiast śmierci :glupek:

Zmarła dnia 18.02.1942 r., zaraz poprawię błąd i dziękuję bardzo za zwrócenie mi na to uwagi :)
Pozdrawiam,
Patrycja Kula

AUTOR TEMATU
Patrycja_K

Post autor: Patrycja_K » pn lis 30, 2009 1:58 pm

Powinnas jednak wiedziec ze w Bydgoszczy bardzo szybko likwidowane sa groby za ktore nie wniesiono oplaty a wiec raczej nie spodziwaj sie ze grob jeszcze istnieje.
Pozdrawiam serdecznie, Teresa
PS. czy jestes pewna ze zostala pochowana na cmentarzu katolickim, czy ewentualnie na ewangelickim ?
Wiem, dlatego nie mam jakiejś większej nadziei na odnalezienie go, ale chciałabym wiedzieć gdzie została kiedyś pochowana.
Jestem pewna, bo odnalazłam nawet jej akt chrztu, jej mąż i dzieci również byli Katolikami.

Wiem też, że Stanisława posiadała w Bydgoszczy prawdopodobnie siostrę, posiadam nawet trochę zdjęć rodzinnych z tego miasta, jednakże nie wiem jak się ona nazywała.
Córka Stanisławy - Marta, wyszła za mąż za Mariana Juliusza Januszewskiego, który urodził się w Bydgoszczy. Próbowałam odnaleźć ich akt ślubu w parafii w Gdańsku, jednakże akta z okresu kiedy prawdopodobnie brali ślub zaginęły niestety, tak więc i to spełzło na niczym. Stanisława musiała odwiedzać ich kiedy byli już po ślubie, gdyż później (nie wiem od kiedy) mieszkali w Stargardzie Szczecińskim, posiadam nawet dokładny adres z aktu zgonu, co do Bydgoszczy niestety nie mogę odnaleźć niczego :(

Dodam jeszcze, że nie mogę nigdzie odnaleźć aktu urodzenia córki Stanisławy, jakiś czas temu odnalezienie go zostało zlecone Archiwum Państwowemu w Gdańsku, ze względu na sprawy majątkowe, jednakże nie odnaleziono go nigdzie. Tak samo w każdym z dokumentów jakie posiadam nazywa się inaczej, w jednych jest Martą Stefanią, w innych Stefanią Martą, a w jeszcze innych Martą Stefanią Wandą :|
Pozdrawiam,
Patrycja Kula

Awatar użytkownika

Boguslawa_Matusiak
Kontakt:

Post autor: Boguslawa_Matusiak » śr gru 09, 2009 11:40 am

Patrycjo wykonałam telefon do Zakładu Pogrzebowego według podanego numeru. Pani zarządzająca poinformowała mnie że nie były prowadzone księgi pochowanych ( co samej mi się wydaje dość dziwne,ale życie nieraz jeszcze pewnie nas zadziwi ), więc gdy nie znam dokładnego miejsca pochówku nie jest możliwe zlokalizowanie grobu.

Na cmentarzu przy ulicy Ludwikowo 2 (to mój cmentarz) również nie figuruje w księgach cmentarnych(tutaj są)Twoja prababcia.

Pani bardzo uprzejma podsunęła mi pomysł by sprawdzić w USC Bydgoszcz, więc może tam zadzwonisz i wtedy podadzą bardziej konkretne dane i możemy szukać dalej.

Podam namiary

ul. Grudziądzka 9-15, 85-130 Bydgoszcz
tel: 052 5858 400
fax: 052 5858 683
email: slawomir.woloszyn@um.bydgoszcz.pl

To kierownik USC

Pozdrawiam
Bogusława Matusiak

AUTOR TEMATU
Patrycja_K

Post autor: Patrycja_K » śr gru 16, 2009 10:15 pm

Boguslawa_Matusiak pisze:Patrycjo wykonałam telefon do Zakładu Pogrzebowego według podanego numeru. Pani zarządzająca poinformowała mnie że nie były prowadzone księgi pochowanych ( co samej mi się wydaje dość dziwne,ale życie nieraz jeszcze pewnie nas zadziwi ), więc gdy nie znam dokładnego miejsca pochówku nie jest możliwe zlokalizowanie grobu.

Na cmentarzu przy ulicy Ludwikowo 2 (to mój cmentarz) również nie figuruje w księgach cmentarnych(tutaj są)Twoja prababcia.

Pani bardzo uprzejma podsunęła mi pomysł by sprawdzić w USC Bydgoszcz, więc może tam zadzwonisz i wtedy podadzą bardziej konkretne dane i możemy szukać dalej.

Podam namiary

ul. Grudziądzka 9-15, 85-130 Bydgoszcz
tel: 052 5858 400
fax: 052 5858 683
email: slawomir.woloszyn@um.bydgoszcz.pl

To kierownik USC

Pozdrawiam
Zgadzam się, że to dziwne, że nie były prowadzone księgi.
Dziękuję bardzo za sprawdzenie na cmentarzu :)

Faktycznie może spróbuję w USC w Bydgoszczy, mam tylko skrócony akt zgonu, więc może uda się uzyskać więcej informacji.
Pozdrawiam,
Patrycja Kula

AUTOR TEMATU
Patrycja_K

Post autor: Patrycja_K » pn gru 28, 2009 6:23 pm

Próbowałam się dowiedzieć w USC w Bydgoszczy, czy jest adnotacja, gdzie została pochowana, ale niestety nie było żadnego informacji. Chyba już nic nie mogę w tej sprawie zrobić niestety :(
Pozdrawiam,
Patrycja Kula

Grażyna
Podziękował/a: 32 razy
Podziękowano: 26 razy

Post autor: Grażyna » pn gru 28, 2009 7:05 pm

Witaj Patrycjo - na akcie zgonu wpisywano adres ostatniego zamieszkania osoby zmarłej a takze imię i nazwisko osoby zgłaszającej zgon, w różnych okresach także zawód i jej adres zamieszkania - czy pytałaś o to? Może w ten sposób ustalisz adres zamieszkania córki a tym samym parafię a tam w księdze będzie zapis o miejscu pochówku.
Spróbuj poprosić o kserokopię, czasem dzięki temu udaje się odszukać dodatkowe informacje.
Mój pradziadek zmarł w Bełżycach koło Lublina w 1932 roku i dzięki aktowi zgonu ustaliłam, że mieszkał koło Białegostoku, też pojechał w odwiedziny. Powodzenia Grażyna
Grażyna Cieniewska - Rebell
poszukuję - Pomorze - Rebell/Rebella; Kujawy - Schmidt, Cieniewski; Kresy - Łojko, Piotrowski

AUTOR TEMATU
Patrycja_K

Post autor: Patrycja_K » wt gru 29, 2009 5:10 pm

Grażyna pisze:Witaj Patrycjo - na akcie zgonu wpisywano adres ostatniego zamieszkania osoby zmarłej a takze imię i nazwisko osoby zgłaszającej zgon, w różnych okresach także zawód i jej adres zamieszkania - czy pytałaś o to? Może w ten sposób ustalisz adres zamieszkania córki a tym samym parafię a tam w księdze będzie zapis o miejscu pochówku.
Spróbuj poprosić o kserokopię, czasem dzięki temu udaje się odszukać dodatkowe informacje.
Mój pradziadek zmarł w Bełżycach koło Lublina w 1932 roku i dzięki aktowi zgonu ustaliłam, że mieszkał koło Białegostoku, też pojechał w odwiedziny. Powodzenia Grażyna

Ostatni adres zamieszkania jest podany na akcie zgonu, który posiadam, ale jest to adres gdański, czyli ten, pod którym normalnie mieszkała. Może faktycznie spróbuję jeszcze sprawdzić po tym kto zgłaszał zgon, o ile to właśnie córka zgłaszała.
Pozdrawiam,
Patrycja Kula

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze i zabytki”