Jedynymi materialnymi śladami służby wojskowej mojego pradziadka Wojciech są trzy fotografie i książeczka wojskowa. Są też nazwy dwóch garnizonów - Stryj i Stanisławów zachowane w pamięci babci. Najprawdopodobniej pradziadek służył w jednym z pułków 11 DP, był ranny w lasach janowskich, a to pokrywa się z jej szlakiem bojowym. Dwa zdjęcia kiedyś już wysyłałem na Genpol. Pradziadek był szeregowcem, osoby z którymi był fotografowany także były w stopniu szeregowca i nic więcej o nich nie można było powiedzieć. To trzecie zdjęcie zostało odnalezione razem z książeczką, jednak żadne z tych znalezisk nie przybliżyło mnie do wytypowania jednostki w której służył pradziadek. Pomimo, że dwa zdjęcia już wysyłałem, załączam wszystkie trzy. Zauważyłem różnice pomiędzy mundurem pradziadka. Na każdym z nich ma inne patki kołnierzowe, na zdjęciu 1 ma inny pas, poza tym wydaje mi się, że ma inny mundur niż inni fotografowani żołnierze - pierwszy guzik chowa się pod patkami. Może to nic nie znaczy, ale dziwi mnie zwłaszcza fakt, że na każdym zdjęciu patki są inne. Na 3 zdjęciu wygląda młodziej, ale może to przyczyna tego, że fotografia jest mniej ostra.
Dołączam też skan podpisu dowódcy, nazwy oddziału i nazw trzech miejscowości, w których odbywały się ćwiczenia z książeczki strzeleckiej.
Jedną z miejscowości odczytałem jako Kluzów, inną jako Lachowiec, trzeciej, podpisu dowódcy i nazwy oddziału nie udało mi się odszyfrować.
Może ktoś będzie w stanie mi pomóc. Niestety w CAW nie zachowały się dokumenty z lat 1930/1 dotyczące 48 p. p. stacjonującego w Stanisławowie ani 53 p. p. który stacjonował w Stryju, co znacznie utrudnia mi poszukiwania.
Zdjęcia:
http://www.fotosik.pl/u/luka3/album/1385738
Pozdrawiam
Łukasz Gunia
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Książeczka strzelecka i zdjęcia
Moderator: Moderatorzy