UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Dawne Imiona

Wątki o znaczeniach dawnych słów, nazw, pojęć, dawnych miarach i wagach, pieniądzach, itp.

Moderator: Moderatorzy

Niko

Re: Dawne Imiona

Post autor: Niko » śr lis 11, 2015 5:06 pm

Pawłowski_Henryk pisze:W XVII wiecznej księdze sądowej pojawił się Albertus Bednarek. Imię Albert jest zupełnie obce na terenie Sądecczyzny szczególnie w XVII wieku wśród kmieci, natomiast Wojciech (Adalbertus) bardzo popularne.
I rzeczywiście w kolejnych aktach pojawia się Wojciech zamiast Alberta i całość się wyjaśniła. Piszę by uczulić na pewną ostrożność w przypadku tłumaczenia imion z łaciny
Dzień dobry Henryk,
Jestem z Niemiec i mam Adelbertus Bednarek w Młynkowo / Boruschin (Posen) wśród moich przodków. Ożenił się w 1812 Sofia Gawrych Młynkowo. Adelbertus musi być urodzony w 1752 roku, ale nie wiem gdzie? Czy jest z tobą jakaś wskazówka?
Niko

Awatar użytkownika

chrystian_orpel
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 18 razy
Kontakt:

Post autor: chrystian_orpel » śr lis 11, 2015 5:58 pm

Niko pisze:
Pawłowski_Henryk pisze:W XVII wiecznej księdze sądowej pojawił się Albertus Bednarek. Imię Albert jest zupełnie obce na terenie Sądecczyzny szczególnie w XVII wieku wśród kmieci, natomiast Wojciech (Adalbertus) bardzo popularne.
I rzeczywiście w kolejnych aktach pojawia się Wojciech zamiast Alberta i całość się wyjaśniła. Piszę by uczulić na pewną ostrożność w przypadku tłumaczenia imion z łaciny
Dzień dobry Henryk,
Jestem z Niemiec i mam Adelbertus Bednarek w Młynkowo / Boruschin (Posen) wśród moich przodków. Ożenił się w 1812 Sofia Gawrych Młynkowo. Adelbertus musi być urodzony w 1752 roku, ale nie wiem gdzie? Czy jest z tobą jakaś wskazówka?
Niko
Nie sądzę, że Sądecczyzna jest bliska Wielkopolski.

Pozdrawiam

Chrystian

Niko

Post autor: Niko » śr lis 11, 2015 6:06 pm

Dzień dobry Chrystian,
tak, wiem, że jest to inny region. Ale być może ojciec Adalbertus Bednarek, który urodził się w 1752 roku, przeniósł się do Powiatowym Oborniki / Boruszyn lub tam ślub.
Niko

Awatar użytkownika

Elpa
Podziękował/a: 45 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: Elpa » czw lis 19, 2015 9:01 pm

Par. Słomniki, urodzenia, 1694 r. Zefiryn Iskierka s. Marianny
Ela
Nazwiska szukane w Małopolsce; Konstancja z Baranów,Katarzyna z Domagałów (Skoruchowa?), Charmaj/Harmaj/Armaj, Klupa, Nogieć, , Ciepała, Fundament
Świętokrzyskie: Pacholski - XVII-XIX w.

skma

Post autor: skma » czw mar 01, 2018 10:52 am

czy imiona Bożydar i Dobroslaw wywodza się z polski?

W_Pietka
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: W_Pietka » czw mar 01, 2018 2:49 pm

Czy ktoś spotkał się z imieniem Anikiej? - jakiego polskiego imienia to odpowiednik?
Z poważaniem

Wojciech Piętka

Małecki
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 98 razy

Post autor: Małecki » czw mar 01, 2018 3:19 pm

św. Joannicy/Joannicjusz albo św. Anicet:

http://kurufin.ru/html/Translate/ioannikiy.html
Bartek

aleknoc

Post autor: aleknoc » pt mar 02, 2018 5:31 pm

skma pisze:
czw mar 01, 2018 10:52 am
czy imiona Bożydar i Dobroslaw wywodza się z polski?
jak na moje oko, to imiona slowianskie, wystepujace w wielu krajach

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dawne słowa, nazwy”