Zakupiłem niedawno książkę popełnioną przez Tadeusza Jałmużnę pt. "Tajne nauczanie na ziemi łódzkiej 1939-1945" z 1977 r.
Publikacja ta zawiera dwa obszerne indeksy nauczycieli:
- biorących udział w tajnym nauczaniu w Łodzi i województwie łódzkim w latach 1939-1945 (1718 osób)
- zamordowanych, poległych i zaginionych w trakcie działań wojennych w latach 1939-1945 z terenu Łodzi i województwa łódzkiego (581 osób).
Każdy z indeksów podzielony jest wg następujących powiatów (w przypadku powiatu skierniewickiego również wg gmin):
- Łódź-Miasto
- powiat brzeziński
- powiat kutnowski
- powiat łaski
- powiat łowicki
- powiat łódzki
- powiat piotrkowski
- powiat radomszczański
- powiat rawski
- powiat sieradzki
- powiat skierniewicki
- powiat wieluński
W związku z tym prosiłbym więc o podanie miejscowości bądź obszaru gdzie szukać danej osoby. Nazwiska zaś proszę wypisywać w kolejności alfabetycznej - przyspieszy i ułatwi to moją pracę.

Drobna uwaga - niestety w indeksach brak jest wskazania gdzie szukać dalszych informacji co do konkretnych osób. Mogę jedynie pomóc w ustaleniu czy ktoś prowadził tajne komplety, czy też nie.
I proszę brać pod uwagę, że nie wszyscy nielegalnie nauczający zgłosili się po wojnie do odpowiedniego organu. Na pewno również część z nauczycieli nie odesłała specjalnej ankiety dot. tajnego nauczania. W związku z tym zapewne wielu osób w indeksach w książce nie ma (np. mój pradziadek nie jest wymieniony, gdyż nie odesłał stosownej ankiety).
Mam nadzieję, że komuś będę mógł pomóc.

PS. Przypominam również o innym moim temacie dotyczącym osób działających w konspiracji w trakcie II Wojny Światowej:
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=48&t=10000