UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Kronika Parafii Brańszczyk
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 67
- Podziękowano: 2 razy
Kronika Parafii Brańszczyk
w Kronice Parafii Brańszczyk znajduje spis mieszkańców parafii jak i osób z nią związanych.
Pozdrawiam Krzysztof Rogowski
-
- Podziękował/a: 18 razy
- Podziękowano: 4 razy
- Kontakt:
Re: Kronika Parafii Brańszczyk
Witam
Brat mojego dziadka Józef Brzeziński w latach 1966-1977 był proboszczem tej parafii. Są tam może jakieś informację na jego temat, lub zdjęcia?
Brat mojego dziadka Józef Brzeziński w latach 1966-1977 był proboszczem tej parafii. Są tam może jakieś informację na jego temat, lub zdjęcia?
Darek Klepka - Busko Zdrój
-
AUTOR TEMATU - Posty: 67
- Podziękowano: 2 razy
Józef Brzeziński - niestety nie mam żadnej informacji
-- Post scalono 19 cze 2012, 09:44 --
Hieronim Adolf Skrzynecki oraz nazwisko Kiełbasiński, Kiełbasińska - niestety nie mam żadnej informacji
Za(e)mbrzycki. - niestety nie mam żadnej informacji
-- Post scalono 19 cze 2012, 09:45 --
Piotrowski - jest bardzo dużo osób o tym nazwisku, Stefek czy mógłbyś sprecyzować o kogo chodzi
Hieronim Adolf Skrzynecki oraz nazwisko Kiełbasiński, Kiełbasińska - niestety nie mam żadnej informacji
Za(e)mbrzycki. - niestety nie mam żadnej informacji
-- Post scalono 19 cze 2012, 09:45 --
Piotrowski - jest bardzo dużo osób o tym nazwisku, Stefek czy mógłbyś sprecyzować o kogo chodzi
Pozdrawiam Krzysztof Rogowski
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 1 raz
Czego dotyczy ta kronika, co opisuje?krzysr pisze:w Kronice Parafii Brańszczyk znajduje spis mieszkańców parafii jak i osób z nią związanych.
Jakie lata obejmuje spis tych mieszkańców?
Pozdrawiam,
Robert.
-
- Podziękował/a: 52 razy
- Podziękowano: 7 razy
Witaj,krzysr pisze: Piotrowski - jest bardzo dużo osób o tym nazwisku, Stefek czy mógłbyś sprecyzować o kogo chodzi
Pytałem o te dwa nazwiska: Daniłowicz i Piotrowski bo generalnie z Podlasia i Łomżyńskiego pochodzi rodzina mojego dziadka. Daniłowicz to nazwisko ojca /tu wiem co nieco parę pokoleń wstecz/ natomiast zupełnie nic nie wiem o rodzinie prababci. Skąd była itd. Nie znam imion jej rodziców, nie wiem kiedy i gdzie pradziadkowie brali ślub. Kłopotem ktory utrudnia poszukiwania jest samo panieńskie nazwisko prababci. Praktycznie we wszytkich dotychczas spotykanych dokumentach jej podawane nazwisko panieńskie to: Piotrowicz, tym czasem w metryce Chrztu dziadka /1900/ pojawia się nazwisko Piotrowska. I tak zapewne było do okupacji niemieckiej 1939-1945. Rodzina moich pradziadków i dziadków była w czasie tej wojny mocno zaangażowana w pracę konspiracyjną, tajne komplety itp. ot zwyczajni ludzie jakich wtedy było wielu. Zakładam że w tym czasei moja prababcia ktora swoimi pochodzeniem byla z Wielkopolski i Konińskiego /jej dziadkowie nosili nazwisko Korboleski /nie np. Korbole/w/ski/, obecnie w Polsce są tylko nieznane mi trzy osoby noszące to nazwisko/ mogła bronić bliskich z tamtego regionu zmieniając swoje nazwisko /Piotrowicz jest w zasadzie rosyjską wersją tego nazwiska polskiego/.
Tak więc sprecyzowanie o kogo chodzi byłoby trudne.
Prababcia nosila imię Józefa /nie znam roku urodzenia i gdzie/, wyszła za mąż za Andrzeja Daniłowicza.
Pozdrawiam.
Stefan.