UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Ślub prawosławnego z katoliczką -gdzie?

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
izai24
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 1 raz

Ślub prawosławnego z katoliczką -gdzie?

Post autor: izai24 » pn lut 17, 2014 6:37 pm

Witajcie :)
szukam właśnie aktu małżeństwa moich pradziadków - niewiele wiadomo o pradziadku - podobno był prawosławny lub jedno z jego rodziców było. Jak wyglądała w okolicach 1912/1913 roku kwestia małżeństw jeśli on był prawosławny a panna młoda była katoliczką - gdzie zawierano małżeństwo w cerkwi czy w kościele? - prawdopodobnie mogło to być na Podlasiu.
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki :)
Pozdrawiam Iza

jasminum
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 7 razy

Re: Ślub prawosławnego z katoliczką -gdzie?

Post autor: jasminum » czw mar 06, 2014 11:17 pm

Nie wiem czy pomogę, ale na twoim miejscu zaczęłabym od aktu urodzenia dziadka, ew. od jego aktu zgonu, jeśli nie żyje. Chyba, że wiesz gdzie mieszkali jego rodzice, kiedy się urodził. Szukając aktu ślubu moich pradziadków, zadzwoniłam po prostu do USC do którego obecnie należy wieś, w której mieszkali i pani mnie pokierowała, gdzie mam szukać dokumentów. Okazało się, że w innym USC. Jeśli nie minęło 100 lat od wydarzeń (narodziny, ślub, śmierć), to te dokumenty powinny być w USC. A jeśli 100 lat już minęło, to w Archiwum Państwowym odpowiednim do danej części kraju.
Moi pradziadkowie byli prawosławni, dziadek był ochrzczony w cerkwii, ale ślub z babcią brał w kościele katolickim, w parafii babci. Najczęściej śluby brano w parafii panny młodej.
Pozdrawiam,
Joanna

ODPOWIEDZ

Wróć do „Prawosławni”