Dostępna w AGAD księga urodzeń dla wsi Wacowice - parafia rzymskokatolicka zawiera interesujący mnie rok 1859, niestety nie ma w niej zarejestrowanego urodzenia Michała. Przejrzałam też rok 1858 i 1860. Nic.
Z kolei dla Bykowa - parafi unickiej, nie ma niestety ksiąg urodzeń z roku 1859.
I co teraz?
I jeszcze jedno. W księdze rzymskokatolickiej z Wacowic przy niektórych urodzeniach został narysowany krzyż unicki. Czy dobrze dedukuję, że to jest oznaczenie obrządku greckokatolickiego? Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim w księdze kościoła rzymskokatolickiego?
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Zmiana wyznania z greckokatolickiego na katolickie.
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 11 razy
- Podziękowano: 14 razy
- Kontakt:
Re: Zmiana wyznania z greckokatolickiego na katolickie.
Moniko,
Krzyżykiem w księdze urodzeń, obojętnie czy unickiej czy łacińskiej, oznaczano śmierć nowonarodzonego dziecka, zwykle do kilku miesięcy po urodzeniu.
A co do aktu, to według mnie należy szukać ksiąg urodzeń dla miejscowości Glinne (dobrze byłoby odnaleźć je dla obu obrządków), bo każda parafia od ok.1785 prowadziła osobne księgi dla każdej miejscowości.
Może coś jest w CPAH we Lwowie?
Krzyżykiem w księdze urodzeń, obojętnie czy unickiej czy łacińskiej, oznaczano śmierć nowonarodzonego dziecka, zwykle do kilku miesięcy po urodzeniu.
A co do aktu, to według mnie należy szukać ksiąg urodzeń dla miejscowości Glinne (dobrze byłoby odnaleźć je dla obu obrządków), bo każda parafia od ok.1785 prowadziła osobne księgi dla każdej miejscowości.
Może coś jest w CPAH we Lwowie?