UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Poszukuje akt z Wiednia i Berlina

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
waczd
Podziękowano: 1 raz

Poszukuje akt z Wiednia i Berlina

Post autor: waczd » czw sie 20, 2015 12:00 am

poszukuje 2 aktów urodzenia - za wszelką pomoc i podpowiedzi będę bardzo wdzięczny

1. Olga Maria Nagelholz , urodzona dnia 23 października 1894 roku w Wiedniu, córka Wilhelma Nagelholza i jego żony Marii z domu Bahrle /informacje pochodzą z aktu ślubu ze Zbigniewem, Ernstem Josephem Siwińskim zawartym w Berlinie w roku 1915/

2. Tadeusza Siwińskiego ur. 05.03.1917 /lub 1914/ w Belinie syna Zbigniewa Ernsta Józefa Siwińskiego i Olgi Maria Nagelholz

za wszelkie podpowiedzi i pomoc z góry dziękuje.
Darek
Józefie Siwińskim ur. około 1826 w Środzie, Andrzeju Siwińskim ur. w Środa, Zbigniewie i Tadeuszu Siwińskim ur. 05.03.1917 /lub 1914/ w Berlinie, Olga Maria Nagelholz ur. dnia 23.10.1894 w Wiedniu córka Wilhelma i Marii z domu Bahrle

aleator
Podziękował/a: 14 razy
Podziękowano: 34 razy

Re: Poszukuje akt z Wiednia i Berlina

Post autor: aleator » czw sie 20, 2015 1:02 am

Witam!

Nie wiem, czy to w czymś pomoże, ale postanowiłem skopiować tę informację:

Wgląd do ksiąg metrykalnych – badania genealogiczne

Wszystkie parafie archidiecezji wiedeńskiej zarządzają archiwami parafialnymi samodzielnie, co oznacza, że wgląd do ksiąg metrykalnych można uzyskać w poszczególnych parafiach. Generalnie do prowadzenia badań genealogicznych – zdefiniowanych w ustawie o aktach stanu cywilnego jako rekonstrukcja przodków w linii prostej – nie jest konieczne uzyskanie zgody Ordynariatu Biskupiego. Natomiast badania naukowe, których cel musi być udokumentowany przez badacza, wymagają pisemnego zezwolenia Ordynariatu, które za pierwszym razem udzielane jest na okres jednego roku.

Szczegółowych informacji można zasięgnąć pod adresem:

(Referat Ksiąg Metrykalnych Archidiecezji Wiedeńskiej)
Matrikenreferat der Erzdiözese Wien, Wollzeile 2, A–1010 Wien
Tel.: 0043 / 1 / 51 552-3242

Tekst pochodzi stąd:

https://www.stephanskirche.at/index.jsp ... eyvalue=44

Jurek
Szukane nazwiska Bajor, Dryś, Mazur (Zaborów, Wola Przemykowska woj. małopolskie), Jeziorek (Chronów, Uszew woj. małopolskie), Przeklasa (Gromnik woj. małopolskie)
...
http://jeziorek.url.ph
[url]htpp://chronow.url.ph[/url]

AUTOR TEMATU
waczd

Post autor: waczd » czw sie 20, 2015 8:35 am

dziękuje za podpowiedz
Darek
Józefie Siwińskim ur. około 1826 w Środzie, Andrzeju Siwińskim ur. w Środa, Zbigniewie i Tadeuszu Siwińskim ur. 05.03.1917 /lub 1914/ w Berlinie, Olga Maria Nagelholz ur. dnia 23.10.1894 w Wiedniu córka Wilhelma i Marii z domu Bahrle

azielik
Podziękował/a: 44 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: azielik » pn sie 31, 2015 11:38 am

Olgi Marii nie widziałem. Znalazłem akty urodzeń Laury i Karla, być może to rodzeństwo. Moja pomoc nie jest zbyt szczegółowa, ale masz choć wskazówkę w której parafii możesz zacząć szukać. Pomoc bardziej w przypadku Karla bo Laura ma wpis szpitalny, bez wspomnienia parafii (inny dystrykt nawet nie sąsiadujący, ale nie znów tak daleki tylko około 2km).

Lastname Nagelholz
Firstname Laura
Date 1896
District 08
Parish Gebäranstalt
BookNr. 2
Page 728

Lastname Nagelholz
Firstname Karl
Date 1873
District 04
Parish Sankt Karl
BookNr. 21
Page 97

Ja bym zaczął od telefonu do parafii św. Karola Boromeusza w Wiedniu. Z prostą prośbą o szczegóły aktu urodzenia Karla.

Andrzej
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą

AUTOR TEMATU
waczd

Post autor: waczd » pn sie 31, 2015 1:13 pm

dziękuje bardzo za podpowiedz.
może to jakiś trop, trochę krucho u mnie z językami obcymi
Darek

marta_54

Post autor: marta_54 » wt wrz 08, 2015 4:43 pm

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa za granicą”