Proszę o tłumaczenie aktu:
Rok aktu: 1841
Miejscowość: Różaniec
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Marcin
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Gleń
Link do zdjęcia: http://zapodaj.net/f8ba0714268b9.jpg.html
Proszę o odczytanie aktu zgonu (174) Marcina Gleń
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Różaniec-Gleń-Marcin-1841
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 224
- Podziękował/a: 112 razy
- Podziękowano: 4 razy
Różaniec-Gleń-Marcin-1841
Albert syn Jana, wnuk Mariana, prawnuk Jana, 2xprawnuk Jakuba, 3xprawnuk Ignacego, 4xprawnuk Sebastiana, 5xprawnuk Macieja, 6xprawnuk Mateusza, 7xprawnuk Antoniego, 8xprawnuk Bartłomieja, 9xprawnuk Macieja, 10xprawnuk Marcin, 11xprawnuk Tomasza.
-
- Podziękował/a: 11 razy
- Podziękowano: 82 razy
Re: Różaniec-Gleń-Marcin-1841
Akt jest czytelny ale dłuuugi, spróbuj sam napisać co potrafisz odczytać a resztę tekstu pomożemy, uzupełnimy.
A jeżeli ci wystarczy tyle to …Umarł Marcin Gleń aresztant w więzieniu Janowskim Religi katolickiej rodem z wsi Rozanem? W obwodzie Zamojskim Gubernij Lubelskiej lat 31 syn Wojciecha i Zofii …….
___
Krystyna
A jeżeli ci wystarczy tyle to …Umarł Marcin Gleń aresztant w więzieniu Janowskim Religi katolickiej rodem z wsi Rozanem? W obwodzie Zamojskim Gubernij Lubelskiej lat 31 syn Wojciecha i Zofii …….
___
Krystyna
-
Działo się we wsi Biały 30 kwietnia 1841 roku o godzinie 3 po południu. Stawił się Sebastian S... lat 49 i Tomasz K... lat 58, obydwaj dozorcy w domu poprawy w mieście Janowie zamieszkali i oświadczyli że w dniu wczorajszym o godzinie 6 z rana
Ks. Antoni ... , proboszcz bialski
I nie wiem co pisze na marginesie.
na niebiesko zaznaczyłem fragmenty których nie jestem pewnie albo nie mogę odczytać
Dziękuję za odczytanie i proszę o sprawdzenie/uzupełnienie.
z nazwiska niewiadomy małżonków Gleniów. . . . zostawiwszy po sobie owdowiałą żonę z imienia i nazwiska niewiadomą i ... za upoważnieniem .... obwodu zamojskiego. Po przekonaniu się naocznie o zejściu Marcina Glenia. Akt ten stawiającym przeczytany przez . . . proboszcza podpisany został, gdyż stawiający pisać nieumiejący.krystyna pisze:Umarł Marcin Gleń aresztant w więzieniu Janowskim Religi katolickiej rodem z wsi Rozanem? W obwodzie Zamojskim Gubernij Lubelskiej lat 31 syn Wojciecha i Zofii
Ks. Antoni ... , proboszcz bialski
I nie wiem co pisze na marginesie.
na niebiesko zaznaczyłem fragmenty których nie jestem pewnie albo nie mogę odczytać
Dziękuję za odczytanie i proszę o sprawdzenie/uzupełnienie.
Albert syn Jana, wnuk Mariana, prawnuk Jana, 2xprawnuk Jakuba, 3xprawnuk Ignacego, 4xprawnuk Sebastiana, 5xprawnuk Macieja, 6xprawnuk Mateusza, 7xprawnuk Antoniego, 8xprawnuk Bartłomieja, 9xprawnuk Macieja, 10xprawnuk Marcin, 11xprawnuk Tomasza.
-
- Podziękował/a: 91 razy
- Podziękowano: 189 razy
nazwisko Sebastiana Szudzikowski? a Tomasza Klatka?
...niewiadomej, małżonków Gleniów- wloscian z tejze wsi
..przeczytany przez- samego- proboszcza
na boku dopisane jest , wieziennego ale gdzie to ma byc dopisane??? moze do tego... wieziennego obwodu zamojskiego?
Ksiadz Antoni Paschalski proboszcz Bialski
pozdrawiam Beata
...niewiadomej, małżonków Gleniów- wloscian z tejze wsi
..przeczytany przez- samego- proboszcza
na boku dopisane jest , wieziennego ale gdzie to ma byc dopisane??? moze do tego... wieziennego obwodu zamojskiego?
Ksiadz Antoni Paschalski proboszcz Bialski
pozdrawiam Beata
-
- Podziękował/a: 11 razy
- Podziękowano: 82 razy
Beata dobrze wstawiłaś zapis z boku ' Wieziennego' a dotyczy to lekarza wieziennego obwodu zamojskiegobeata bistram pisze: na boku dopisane jest , wieziennego ale gdzie to ma byc dopisane??? moze do tego... wieziennego obwodu zamojskiego?
___
Krystyna
-
co jest napisane w miejscu tych kropek?antos pisze:zostawiwszy po sobie owdowiałą żonę z imienia i nazwiska niewiadomą i ...
-
- Podziękował/a: 41 razy
- Podziękowano: 315 razy
- Kontakt:
i jest pochowany [resztę już znasz]zostawiwszy po sobie owdowiałą żonę z imienia i nazwiska niewiadomą i ...
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona
Mój blog genealogiczny : http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com