UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Prośba o pomoc w odczytaniu aktu.

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Magdalena Smolska Kwinta

Prośba o pomoc w odczytaniu aktu.

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » śr sie 20, 2008 7:17 pm

Witajcie,
Pomóżcie rozszyfrować kilka słów z poniższego aktu.
Dotyczy ślubu Michała Smolskiego z Anną Majer.
Michał jest wpisany jako " urlopnik....pułku...."
I właśnie tej informacji nie mogę odczytać.
Może ktoś ma jakiś pomysł?

http://picasaweb.google.pl/msmolskakwin ... 0369141794

Awatar użytkownika

leea

Re: Prośba o pomoc w odczytaniu aktu.

Post autor: leea » czw sie 21, 2008 10:05 pm

Ciężka sprawa Magdaleno z racji mało, że przyciemnionej lewej strony to i pismo pozostawia wiele do życzenia. Doczytałam się jedynie, że Michał z profesji szewcem był.
Ale zastanawiam się czy kropka w 1 linijce nie skraca przypadkiem nazwiska i czy tam od lewej nie było trochę więcej tekstu.
W trzeciej linijce pasowałby 2gi lub drugi no i w czwartej jest wyraźnie napisane Nr z tym, że cyfrowego numeru nijak nie widać, chyba, że w poprzedniej jest napisany literowo. Po owym Nr domyślam się miejscowości, ale niestety nie wiem w jakiej okolicy ewentualnie szukać czegoś pasującego do tych gryzmołów.
Obawiam się, że raczej pomocy ze mnie nie ma zbyt wiele.
Pozdrawiam
Liliana

Szukam: Jabłoński, Hołyński, Korczyński, Zdziejowski, Rostkiewicz, Brytko(a), Zaborski-Zaborowski - Czortków dawne tarnopolskie
Kucała, Maraś - Małopolska - Myślenice, Nowosądeckie

Awatar użytkownika

jotce
Podziękowano: 229 razy

Post autor: jotce » czw sie 21, 2008 10:21 pm

Tak strzelam: "91 pułku piechoty" ???
Jerzy Cieśla
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Post autor: elgra » czw sie 21, 2008 10:31 pm

Witajcie.
Do wklejania zdjec, nie ma jak :arrow: Fotosik.
Przynajmniej mozna powiekszyc.
Elzbieta
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

Awatar użytkownika

promanowski
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 12 razy

Post autor: promanowski » czw sie 21, 2008 11:25 pm

Też tak sobie nad tym rozmyślałem, czy to nie 9-ty pułk pieszych strzelców. "9-ty pułk pieszych" to jeszcze by pasowało, ale tych strzelców????
Piotr

AUTOR TEMATU
Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » czw sie 21, 2008 11:30 pm

Dziękuję Wam za pomoc :D
Faktycznie gryzmoły straszne...
Ten "pułk piechoty" jest prawdopodobny, po "N." jest Merten.., Mezten..
Może ktoś jeszcze coś podpowie? :(

Awatar użytkownika

leea

Post autor: leea » sob sie 23, 2008 10:46 pm

W takim razie wg mnie metodą dedukcji bardziej pasowałby tutaj 19 pułk piechoty.

2[zamazane]-gi pułku posensches [poznański] 19[zamazane] Nr.
Infanterie-Regiment von Courbiere (2. Posensches) Nr.19 powstał w 1813 w Kłodzku z 3. batalionu Pułku Muszkieterów oraz 1. i 2. batalionu rezerwowego ówczesnego 2. Zachodniopruskiego Pułku Piechoty (w 1913 noszącym nazwę 7. Pułku Grenadierów). Otrzymał nazwę 7. Rezerwowego Pułku Piechoty. Oddziały pułku brały udział w walkach na wschodzie i zachodzie (Chełmno, Lipsk, Paryż). 25.III.1815 pułk nazwano 19. Pułkiem Piechoty (4. Zachodniopruskim), pod tą nazwą wziął udział w walkach pod Ligny, Wavre, Sevre i Meudon. Po wojnie pierwszym garnizonem stał się Magdeburg. Od 1817 pułk stacjonował w Poznaniu, Gnieźnie i Bydgoszczy. Od 1819 1. batalion stacjonował w Nakle, Szubinie, a od 1822 w Toruniu. W latach 1823-30 dwa bataliony stacjonowały w Poznaniu, 1. batalion w Gnieźnie, a od 1828 3. batalion w Bydgoszczy. Podczas powstania 1830 roku pułk przeniesiono do Saksonii, gdzie stacjonował w Merseburgu, Wittenbergu, Weissenfels. W 1831 pułk pojawił się w Nadrenii: Kreuznach, Sobbernheim, Luksemburg, 1833: Kolonia, Neuss, Aachen, potem Koblencja i Wesslar. W 1836 powrócił na wschód, gdzie pozostał do 1848 w Poznaniu i Bydgoszczy. Powrót do Poznania miał miejsce 12.XI.1836, co stało się powodem do radosnych uroczystości, gdyż większość jego żołnierzy pochodziła z Poznańskiego. W 1848 roku pułk stacjonował w Kcyni, Rogalinie i Miłosławie. Potem jednak przeniesiony został do Brandenburgii, gdzie stacjonował we Frankfurcie nad Odrą, Myśliborzu (Soldin) i Chojnie (Königsberg i. Neumark). 13.XI.1849 dowódcą został Herzog Józef Saksoński. Od 1851 stacjonował w Halle, Wittenberdze i Torgau. W Turyngii pozostał do 1860, kiedy powrócił na wschód do Wrocławia i Brzegu. Podczas reorganizacji armii w 1860 roku powrócił do struktur V Korpusu Armijnego i stacjonował w Głogowie i Wschowie. Otrzymał nazwę: 2. Poznański Pułk Piechoty Nr.19. W 1861 przeniesiono go ponownie na zachód: Moguncja. Od 1864 obsadzał właśnie zlikwidowaną twierdzę związkową Luksemburg oraz stacjonował w Koblencji (sztab, 1. i 2. batalion w latach 1864-66). W 1866 wziął udział w wojnie z Austrią. Po wojnie pozostał w Moguncji. 23.VIII.1869 dowódcą został generał piechoty von Plonsky. Jedna kompania odkomenderowana została do Zamku Hohenzollern. W czasie wojny z Francją pułk oczekiwał w rezerwie w Moguncji. Wziął udział w walkach: La Grange aux Bois, Colomben, Noisseville, Thieulles, Peltre, Bellevue, Mezieres, oblężenie Peronne, bitwa pod St. Quentin. Po wojnie stacjonował w Görlitz, Jaworze k.Legnicy i Jeleniej Górze do 1887. Od 1898 jeden z batalionów stacjonował w Lubaniu na Śląsku.
27.I.1889 otrzymał nazwę "Courbiere" na cześć obrońcy Grudziądza w latach 1806/07.

18. i 19. pułk piechoty nazwane były w armii "Kaczmareks", z uwagi na wielką liczbę żołnierzy o tym nazwisku.
Pozdrawiam
Liliana

Szukam: Jabłoński, Hołyński, Korczyński, Zdziejowski, Rostkiewicz, Brytko(a), Zaborski-Zaborowski - Czortków dawne tarnopolskie

AUTOR TEMATU
Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » ndz sie 24, 2008 1:02 am

Liliano :D
Serdeczne dzięki za pomoc i sugestie.
Faktycznie to mógłby być ten pułk, tylko mam pewne wątpliwości geograficzne.
Prapradziadek mieszkał w Kałuszu ( powiat stanisławowski ), skąd by się wziął w pruskiej armii?
Moim zdaniem był w jakiejś formacji austriackiej (galicyjskiej).
Niestety nie mam pojęcia o formacjach wojskowych z okresu II poł. XIX w. :oops:

Awatar użytkownika

leea

Post autor: leea » ndz sie 24, 2008 11:22 pm

Masz rację Magdaleno, trzeba raczej poszukać w wojskach Galicji. Z tego co wiem poborowi do 1914 roku kierowani byli do jednostek najbliższych miejsca zamieszkania. Ponieważ też się interesuję tym, mam zdjęcie przodka w mundurze austro-węgier:
http://picasaweb.google.pl/liliana.nila ... 7404572850

i próbuję rozpracować jednostkę, porozglądam się za tym Twoim pułkiem, może coś podpasuje.
Pozdrawiam
Liliana

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - pozostałe języki”