UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Prośba o pomoc w odczytaniu aktu.
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU
Prośba o pomoc w odczytaniu aktu.
Witajcie,
Pomóżcie rozszyfrować kilka słów z poniższego aktu.
Dotyczy ślubu Michała Smolskiego z Anną Majer.
Michał jest wpisany jako " urlopnik....pułku...."
I właśnie tej informacji nie mogę odczytać.
Może ktoś ma jakiś pomysł?
http://picasaweb.google.pl/msmolskakwin ... 0369141794
Pomóżcie rozszyfrować kilka słów z poniższego aktu.
Dotyczy ślubu Michała Smolskiego z Anną Majer.
Michał jest wpisany jako " urlopnik....pułku...."
I właśnie tej informacji nie mogę odczytać.
Może ktoś ma jakiś pomysł?
http://picasaweb.google.pl/msmolskakwin ... 0369141794
Re: Prośba o pomoc w odczytaniu aktu.
Ciężka sprawa Magdaleno z racji mało, że przyciemnionej lewej strony to i pismo pozostawia wiele do życzenia. Doczytałam się jedynie, że Michał z profesji szewcem był.
Ale zastanawiam się czy kropka w 1 linijce nie skraca przypadkiem nazwiska i czy tam od lewej nie było trochę więcej tekstu.
W trzeciej linijce pasowałby 2gi lub drugi no i w czwartej jest wyraźnie napisane Nr z tym, że cyfrowego numeru nijak nie widać, chyba, że w poprzedniej jest napisany literowo. Po owym Nr domyślam się miejscowości, ale niestety nie wiem w jakiej okolicy ewentualnie szukać czegoś pasującego do tych gryzmołów.
Obawiam się, że raczej pomocy ze mnie nie ma zbyt wiele.
Ale zastanawiam się czy kropka w 1 linijce nie skraca przypadkiem nazwiska i czy tam od lewej nie było trochę więcej tekstu.
W trzeciej linijce pasowałby 2gi lub drugi no i w czwartej jest wyraźnie napisane Nr z tym, że cyfrowego numeru nijak nie widać, chyba, że w poprzedniej jest napisany literowo. Po owym Nr domyślam się miejscowości, ale niestety nie wiem w jakiej okolicy ewentualnie szukać czegoś pasującego do tych gryzmołów.
Obawiam się, że raczej pomocy ze mnie nie ma zbyt wiele.
Pozdrawiam
Liliana
Szukam: Jabłoński, Hołyński, Korczyński, Zdziejowski, Rostkiewicz, Brytko(a), Zaborski-Zaborowski - Czortków dawne tarnopolskie
Kucała, Maraś - Małopolska - Myślenice, Nowosądeckie
Liliana
Szukam: Jabłoński, Hołyński, Korczyński, Zdziejowski, Rostkiewicz, Brytko(a), Zaborski-Zaborowski - Czortków dawne tarnopolskie
-
- Podziękowano: 229 razy
Tak strzelam: "91 pułku piechoty" ???
Jerzy Cieśla
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński
-
- Podziękował/a: 154 razy
- Podziękowano: 202 razy
Witajcie.
Do wklejania zdjec, nie ma jak :arrow: Fotosik.
Przynajmniej mozna powiekszyc.
Elzbieta
Do wklejania zdjec, nie ma jak :arrow: Fotosik.
Przynajmniej mozna powiekszyc.
Elzbieta
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
-
- Podziękował/a: 11 razy
- Podziękowano: 12 razy
Też tak sobie nad tym rozmyślałem, czy to nie 9-ty pułk pieszych strzelców. "9-ty pułk pieszych" to jeszcze by pasowało, ale tych strzelców????
Piotr
Piotr
-
AUTOR TEMATU
Dziękuję Wam za pomoc
Faktycznie gryzmoły straszne...
Ten "pułk piechoty" jest prawdopodobny, po "N." jest Merten.., Mezten..
Może ktoś jeszcze coś podpowie?

Faktycznie gryzmoły straszne...
Ten "pułk piechoty" jest prawdopodobny, po "N." jest Merten.., Mezten..
Może ktoś jeszcze coś podpowie?

W takim razie wg mnie metodą dedukcji bardziej pasowałby tutaj 19 pułk piechoty.
2[zamazane]-gi pułku posensches [poznański] 19[zamazane] Nr.
2[zamazane]-gi pułku posensches [poznański] 19[zamazane] Nr.
Infanterie-Regiment von Courbiere (2. Posensches) Nr.19 powstał w 1813 w Kłodzku z 3. batalionu Pułku Muszkieterów oraz 1. i 2. batalionu rezerwowego ówczesnego 2. Zachodniopruskiego Pułku Piechoty (w 1913 noszącym nazwę 7. Pułku Grenadierów). Otrzymał nazwę 7. Rezerwowego Pułku Piechoty. Oddziały pułku brały udział w walkach na wschodzie i zachodzie (Chełmno, Lipsk, Paryż). 25.III.1815 pułk nazwano 19. Pułkiem Piechoty (4. Zachodniopruskim), pod tą nazwą wziął udział w walkach pod Ligny, Wavre, Sevre i Meudon. Po wojnie pierwszym garnizonem stał się Magdeburg. Od 1817 pułk stacjonował w Poznaniu, Gnieźnie i Bydgoszczy. Od 1819 1. batalion stacjonował w Nakle, Szubinie, a od 1822 w Toruniu. W latach 1823-30 dwa bataliony stacjonowały w Poznaniu, 1. batalion w Gnieźnie, a od 1828 3. batalion w Bydgoszczy. Podczas powstania 1830 roku pułk przeniesiono do Saksonii, gdzie stacjonował w Merseburgu, Wittenbergu, Weissenfels. W 1831 pułk pojawił się w Nadrenii: Kreuznach, Sobbernheim, Luksemburg, 1833: Kolonia, Neuss, Aachen, potem Koblencja i Wesslar. W 1836 powrócił na wschód, gdzie pozostał do 1848 w Poznaniu i Bydgoszczy. Powrót do Poznania miał miejsce 12.XI.1836, co stało się powodem do radosnych uroczystości, gdyż większość jego żołnierzy pochodziła z Poznańskiego. W 1848 roku pułk stacjonował w Kcyni, Rogalinie i Miłosławie. Potem jednak przeniesiony został do Brandenburgii, gdzie stacjonował we Frankfurcie nad Odrą, Myśliborzu (Soldin) i Chojnie (Königsberg i. Neumark). 13.XI.1849 dowódcą został Herzog Józef Saksoński. Od 1851 stacjonował w Halle, Wittenberdze i Torgau. W Turyngii pozostał do 1860, kiedy powrócił na wschód do Wrocławia i Brzegu. Podczas reorganizacji armii w 1860 roku powrócił do struktur V Korpusu Armijnego i stacjonował w Głogowie i Wschowie. Otrzymał nazwę: 2. Poznański Pułk Piechoty Nr.19. W 1861 przeniesiono go ponownie na zachód: Moguncja. Od 1864 obsadzał właśnie zlikwidowaną twierdzę związkową Luksemburg oraz stacjonował w Koblencji (sztab, 1. i 2. batalion w latach 1864-66). W 1866 wziął udział w wojnie z Austrią. Po wojnie pozostał w Moguncji. 23.VIII.1869 dowódcą został generał piechoty von Plonsky. Jedna kompania odkomenderowana została do Zamku Hohenzollern. W czasie wojny z Francją pułk oczekiwał w rezerwie w Moguncji. Wziął udział w walkach: La Grange aux Bois, Colomben, Noisseville, Thieulles, Peltre, Bellevue, Mezieres, oblężenie Peronne, bitwa pod St. Quentin. Po wojnie stacjonował w Görlitz, Jaworze k.Legnicy i Jeleniej Górze do 1887. Od 1898 jeden z batalionów stacjonował w Lubaniu na Śląsku.
27.I.1889 otrzymał nazwę "Courbiere" na cześć obrońcy Grudziądza w latach 1806/07.
18. i 19. pułk piechoty nazwane były w armii "Kaczmareks", z uwagi na wielką liczbę żołnierzy o tym nazwisku.
Pozdrawiam
Liliana
Liliana
-
AUTOR TEMATU
Liliano
Serdeczne dzięki za pomoc i sugestie.
Faktycznie to mógłby być ten pułk, tylko mam pewne wątpliwości geograficzne.
Prapradziadek mieszkał w Kałuszu ( powiat stanisławowski ), skąd by się wziął w pruskiej armii?
Moim zdaniem był w jakiejś formacji austriackiej (galicyjskiej).
Niestety nie mam pojęcia o formacjach wojskowych z okresu II poł. XIX w. :oops:

Serdeczne dzięki za pomoc i sugestie.
Faktycznie to mógłby być ten pułk, tylko mam pewne wątpliwości geograficzne.
Prapradziadek mieszkał w Kałuszu ( powiat stanisławowski ), skąd by się wziął w pruskiej armii?
Moim zdaniem był w jakiejś formacji austriackiej (galicyjskiej).
Niestety nie mam pojęcia o formacjach wojskowych z okresu II poł. XIX w. :oops:
Masz rację Magdaleno, trzeba raczej poszukać w wojskach Galicji. Z tego co wiem poborowi do 1914 roku kierowani byli do jednostek najbliższych miejsca zamieszkania. Ponieważ też się interesuję tym, mam zdjęcie przodka w mundurze austro-węgier:
http://picasaweb.google.pl/liliana.nila ... 7404572850
i próbuję rozpracować jednostkę, porozglądam się za tym Twoim pułkiem, może coś podpasuje.
http://picasaweb.google.pl/liliana.nila ... 7404572850
i próbuję rozpracować jednostkę, porozglądam się za tym Twoim pułkiem, może coś podpasuje.
Pozdrawiam
Liliana
Liliana