UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Skaryszew-Soczek-Jan-1816

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
s_szpilska
Podziękował/a: 117 razy

Skaryszew-Soczek-Jan-1816

Post autor: s_szpilska » czw mar 13, 2014 5:57 pm

Proszę o tłumaczenie aktu:

Rok aktu: 1816
Miejscowość: Skaryszew
Imię (dziecka/męża/zmarłego): JAn
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Soczek
Link do zdjęcia: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d0b ... af4e4.html

Mam wątpliwości co do kilku nazwisk i imion. Potrzebuje pomocy w odczytaniu imienia świadka Kaługi, nazwiska Pana Młodego, nazwiska matki Pana Młodego. Proszę spójrzcie jeszcze na datę śmierci matki Pana młodego. Zgadza się to co odczytałam? Z góry dziękuję

Poniżej link do drugiego fragmentu: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fd7 ... f1e09.html
Miejscowość: Skaryszew
Data: 24 listopada 1816 r.
Świadkowie: Jakub Bartnik lat 50, ????Kaługi lat 27 Bartłomieja Wierzbickiego lat 35 i Ignacego ??? lat 26 (brat rodzony młodego) z Boguławic
Pan Młody: Jan Soczek ???? zam w Wojsławicach syn: Józefa (zm 1815 r.) i Rozalia (zm 1704 r????) lat 38
Panna Młoda: Regina z Szczęsnych Wrochna (mąż Franciszek Wrochna zm 25 grudnia 1799) zam. w Bogusławicach córka: Wojciecha (lat 68) lat 35
Zapowiedzi: 3, 9 14, 21 28 września

Sylwia
Pozdrawiam Sylwia

dziadek_m60
Podziękował/a: 28 razy
Podziękowano: 600 razy

Re: Skaryszew-Soczek-Jan-1816

Post autor: dziadek_m60 » czw mar 13, 2014 6:47 pm

Witam.
Według mnie:
- pan młody Jan Sioczek włościanin kawaler w Bogusławicach zamieszkały, syn Józefa i Rozalii zm. 1804 roku (tysiącznego ośmsetnego czwartego);
- do świadków: Łukasz Kaługa, Ignacy Sioczek (brat pana młodego) z Bogusławic
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - pozostałe języki”