Co by tu jej doradzić?
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Tomasz Pytlarz rocznik 1916
Moderator: Moderatorzy
-
jolaTL
AUTOR TEMATU - Posty: 484
- Podziękował/a: 17 razy
- Podziękowano: 130 razy
Tomasz Pytlarz rocznik 1916
Poradźcie mi co robić. Zwróciła się do mnie (przez moja kuzynkę ) Szwajcarka p. Sylwia Lorenz, której ojcem był internowany w czasie wojny w Szwajcarii Tomasz Pytlarz , internowany w mieście Auslikon. Strzelec w Brygadzie Łączności 2 Dywizji Strzelców Pieszych, urodzony 23.03.1916 roku w Zabłocin. Zwróciła się z prośbą aby jej pomóc odnaleźć rodzinę w Polsce. Tomasz Pytlarz nie uznał ojcostwa. Teraz już na pewno nie żyje, ale może pozostawił polską rodzinę. Sylwia chciałaby się dowiedzieć czegoś o swoich polskich korzeniach. Pani Sylwia nie zna j.polskiego.
Co by tu jej doradzić?
Co by tu jej doradzić?
Pozdrawiam Jola TLipińska
Pitka, Kurzweil, Gaberle, Faszowicz-Farensbach,Grohmann.
Córka Włodzimierza, wnuczka Stanisława, prawnuczka Franciszka, 2xprawnuczka Stanisława, 3xpra Franciszka, 4xpra Tomasza, 5xprawnuczka Leona, 6xpra Ignacego
Pitka, Kurzweil, Gaberle, Faszowicz-Farensbach,Grohmann.
Córka Włodzimierza, wnuczka Stanisława, prawnuczka Franciszka, 2xprawnuczka Stanisława, 3xpra Franciszka, 4xpra Tomasza, 5xprawnuczka Leona, 6xpra Ignacego
-
mariamazur
- Podziękował/a: 100 razy
- Podziękowano: 103 razy
Re: Tomasz Pytlarz rocznik 1916
Ja bym zaczęła od parafii i proboszcza, a potem urząd stanu cywilnego, po wojnie często przy aktach urodzenia zapisywano bieżące informacje, jak zmiana nazwiska, stanu cywilnego czy śmierci. Wielokrotnie się spotkałam z takimi dopiskami nawet przy urodzonych jeszcze w XIX wieku. Również w parafii mogą znać kogoś z rodziny. Niestety nie wiem jednak jaka to parafia czy urząd, ponieważ ani w google map, ani w Targeo, ani w słowniku geograficznym Królestwa Polskiego nie mogę zlokalizować tej miejscowości. Jest wiele miejscowości o nazwie Zabłocie, natomiast Zabłocina nie ma
.
W spisach metrykaliów z XIX wieku to nazwisko występuje właściwie tylko w czterech miejscowościach/ parafiach: Puszcza Solska, Prandocin, Rokitno i Pilica, ale na obecnych mapach rozmieszczenia nazwisk są już praktycznie w całej południowej Polsce - no ale można próbować w tych parafiach.
W końcu Pytlarzy w kraju jest tylko niespełna 1,5 tysiąca można do każdego dotrzeć
W spisach metrykaliów z XIX wieku to nazwisko występuje właściwie tylko w czterech miejscowościach/ parafiach: Puszcza Solska, Prandocin, Rokitno i Pilica, ale na obecnych mapach rozmieszczenia nazwisk są już praktycznie w całej południowej Polsce - no ale można próbować w tych parafiach.
W końcu Pytlarzy w kraju jest tylko niespełna 1,5 tysiąca można do każdego dotrzeć
Pozdrawiam
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.