UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Gęborscy -Dąbrowa Górnicza
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 28
- Podziękował/a: 7 razy
- Kontakt:
Gęborscy -Dąbrowa Górnicza
Witam!
Poszukuję informacji o Janie Gęborskim, który prawdopodobnie zamieszkiwał Dąbrowę Górniczą na śląsku. Jego żoną była Franciszka zd. Jędrusik. Mieli trzech synów i córkę:
Józef Gęborski ur w 1886 r.
Piotr Gęborski ur w 1889 r.
Aleksander Gęborski ur w 1894 r.
Seweryna Gęborska (data urodzenia nie znana).
Wiem tylko, że w okolicach 1913-1914 roku Jan Gęborski żył jeszcze, mam jego fotografię, jest tam na oko w wieku 60 lat, czyli urodzony musiał być w okolicach 1850 roku.
Jego żona Franciszka zmarła podobno w Żarnowcu dożywszy 98 lat (co by sugerowało śmierć po II WŚ).
Byłbym również zobowiązany za wskazówki gdzie i jak mógłbym szukać informacji.
Pozdrawiam
Zbyszek
Poszukuję informacji o Janie Gęborskim, który prawdopodobnie zamieszkiwał Dąbrowę Górniczą na śląsku. Jego żoną była Franciszka zd. Jędrusik. Mieli trzech synów i córkę:
Wiem tylko, że w okolicach 1913-1914 roku Jan Gęborski żył jeszcze, mam jego fotografię, jest tam na oko w wieku 60 lat, czyli urodzony musiał być w okolicach 1850 roku.
Jego żona Franciszka zmarła podobno w Żarnowcu dożywszy 98 lat (co by sugerowało śmierć po II WŚ).
Pozdrawiam
Zbyszek
-
- Podziękował/a: 36 razy
- Podziękowano: 23 razy
Re: Jan Gęborski (Gęborscy, Dąbrowa Górnicza)
Witam,
w latach o których piszesz Dąbrowa Górnicza należała do par. Będzin. W Dąbrowie Górn. kościół to znacznie późniejsze lata.
Zatem szukaj w Będzinie. Nazwisko Gębarski/Gęborski przewija się tam często.
Pozdrawiam
Bożenna
w latach o których piszesz Dąbrowa Górnicza należała do par. Będzin. W Dąbrowie Górn. kościół to znacznie późniejsze lata.
Zatem szukaj w Będzinie. Nazwisko Gębarski/Gęborski przewija się tam często.
Pozdrawiam
Bożenna
Pozdrawiam,
Bożenna
Bożenna
-
- Podziękował/a: 25 razy
- Podziękowano: 57 razy
Wymienione nazwiska występują b.często w Będzinie (Sarnów i Łagisza), a w latach o których piszesz, nazwiska dot. parafii św.Katarzyny w Grodźcu (Będzin-Grodziec).zbyhu pisze:Witam!
julia
Poszukuję w rejonie świętokrzyskiego, bądź małopolski ślubu Stanisława Bobrowskiego z Urszulą Jastrzębską ( z Marców) lata 1777-1779.
http://www.palucha-grajpel-jaszczyk-bob ... age.com.pl
-
- Kontakt:
Witam!
Dziękuję za informacje. Będę próbował szukać w parafii w Będzinie przodków.
Gdzie znajdują się akta metrykalne z tej parafii?
Problem jest dosyć ciekawy. W Będzinie występuje gałąź Gęborskich "wpływowych" - najstarszym, którego mam jest Józef Gęborski, który był burmistrzem Będzina w 1807 roku. Mam niekompletny wywód jego potomków do czasów współczesnych. Jednym z nich był Jan Gęborski, który był ostatnim właścicielem góry zamkowej i zamku w Będzinie, ale to nie jest "mój" Jan Gęborski...
Ta gałąź Gęborskich z Będzina w żaden sposób nie chce mi się "zejść" z moją gałęzią Gęborskich z Dąbrowy Górniczej, ludzi raczej nie tak wpływowych i zasobnych.
Nic, dziękuję za wskazówki i proszę o jeszcze
.
Pozdrawiam
Zbyszek
Dziękuję za informacje. Będę próbował szukać w parafii w Będzinie przodków.
Gdzie znajdują się akta metrykalne z tej parafii?
Problem jest dosyć ciekawy. W Będzinie występuje gałąź Gęborskich "wpływowych" - najstarszym, którego mam jest Józef Gęborski, który był burmistrzem Będzina w 1807 roku. Mam niekompletny wywód jego potomków do czasów współczesnych. Jednym z nich był Jan Gęborski, który był ostatnim właścicielem góry zamkowej i zamku w Będzinie, ale to nie jest "mój" Jan Gęborski...
Ta gałąź Gęborskich z Będzina w żaden sposób nie chce mi się "zejść" z moją gałęzią Gęborskich z Dąbrowy Górniczej, ludzi raczej nie tak wpływowych i zasobnych.
Nic, dziękuję za wskazówki i proszę o jeszcze

Pozdrawiam
Zbyszek
-
Wszystkie akta metrykalne z interesujących Cię parafii są w AP Katowice (Będzin,Grodziec,Gołonóg,może Czeladź również).
julia
-- Post scalono 05 wrz 2012, 08:42 --
Zbyszku,
Może jeszcze ASC Parafii Tardgoszyce ,także w AP Katowice.
julia
julia
-- Post scalono 05 wrz 2012, 08:42 --
Zbyszku,
Może jeszcze ASC Parafii Tardgoszyce ,także w AP Katowice.
julia
Poszukuję w rejonie świętokrzyskiego, bądź małopolski ślubu Stanisława Bobrowskiego z Urszulą Jastrzębską ( z Marców) lata 1777-1779.
-
- Kontakt:
Dziękuję za wskazówki
.
Jeszcze jedno pytanko. Ponieważ interesuje mnie okres lat 1850-1900, to jakiego języka mogę się spodziewać w tych aktach?
Bo jeśli rosyjskiego, to sam sobie rady nie dam i będę musiał zlecić płatne przeszukanie w Archiwum...

Jeszcze jedno pytanko. Ponieważ interesuje mnie okres lat 1850-1900, to jakiego języka mogę się spodziewać w tych aktach?
Bo jeśli rosyjskiego, to sam sobie rady nie dam i będę musiał zlecić płatne przeszukanie w Archiwum...
-
W aktach metrykalnych j.polski i j.rosyjski.
Co do ASC Targoszyce, to dot. występowania nazwiska Jędrusik.
julia
Co do ASC Targoszyce, to dot. występowania nazwiska Jędrusik.
julia
-
- Kontakt:
Dziękuję za informacje.
Byłem dziś pierwszy raz w życiu w archiwum, ale poległem
.
Sam rosyjski, muszę z matką tam pojechać.
No i nie wiedziałem, że w zasadzie poszukiwania "na raz" mogą się ograniczyć zaledwie do 5 lat (jedna jednostka to jedna księga z jednego roku). Bez znajomości dat dosyć to sprawę utrudnia.
Pozdrawiam
Zbyszek
PS
Ha, u Mormonów akta parafii Targoszyce, Będzin i Grodziec dostępne są on-line
https://familysearch.org/Eng/Library/fh ... umns=*,0,0
PS2
Fałszywy alarm... Pozwoliło mi zobaczyć 5 dokumentów i mnie wykopało - trzeba być członkiem "wspierającym", czyli pewnie płacić.
Byłem dziś pierwszy raz w życiu w archiwum, ale poległem

Sam rosyjski, muszę z matką tam pojechać.
No i nie wiedziałem, że w zasadzie poszukiwania "na raz" mogą się ograniczyć zaledwie do 5 lat (jedna jednostka to jedna księga z jednego roku). Bez znajomości dat dosyć to sprawę utrudnia.
Pozdrawiam
Zbyszek
PS
Ha, u Mormonów akta parafii Targoszyce, Będzin i Grodziec dostępne są on-line

https://familysearch.org/Eng/Library/fh ... umns=*,0,0
PS2
Fałszywy alarm... Pozwoliło mi zobaczyć 5 dokumentów i mnie wykopało - trzeba być członkiem "wspierającym", czyli pewnie płacić.
-
Zbyszku,
Nie wiem dlaczego masz problem z dłuższym czytaniem aktów np. w Targoszycach?.
Dostępne są lata : UMZ 1776-1787 oraz urodzenia 1826-1840,1840-1855 i 1855-1867.
Czasem się "zatnie" przekaz na rolce, ale ja wracam za 10-20 minut i czytam dalej ....?
Więcej cierpliwości i co ważne , jestem tylko zarejestrowana na tym portalu.
Zyczę powodzenia.
julia
Nie wiem dlaczego masz problem z dłuższym czytaniem aktów np. w Targoszycach?.
Dostępne są lata : UMZ 1776-1787 oraz urodzenia 1826-1840,1840-1855 i 1855-1867.
Czasem się "zatnie" przekaz na rolce, ale ja wracam za 10-20 minut i czytam dalej ....?
Więcej cierpliwości i co ważne , jestem tylko zarejestrowana na tym portalu.
Zyczę powodzenia.
julia
-
Re: Gęborscy -Dąbrowa Górnicza
Zbyszku,
Znalazłam w Księdze ludności stałej ,Będzin, kolonia Ksawera 1826-1865,takie osoby o nazwisku Gęborski, które może Ci się przydadzą.
Gęborski Jakób ur. 25.07.1820r.,mieszczanin z Będzina
ż.Józefa ur. 11.03.1828c.Barbara ur. 1848
s.Felix ur. 11.07.1853
s.Stanisławur.1854
c.Antonina ur. 1856
c.Jadwiga 1859
s.Antoni ur. 1863
Gęborski Józef ur. 17.03.1820r.,mieszczanin z Będzina
ż. Katarzyna ur. 1830s.Woyciech ur. 1858
s.Ignacy ur. 1861
Metryki w/b w Będzinie.
Pozdrawiam
julia
Znalazłam w Księdze ludności stałej ,Będzin, kolonia Ksawera 1826-1865,takie osoby o nazwisku Gęborski, które może Ci się przydadzą.
Gęborski Jakób ur. 25.07.1820r.,mieszczanin z Będzina
ż.Józefa ur. 11.03.1828c.Barbara ur. 1848
s.Felix ur. 11.07.1853
s.Stanisławur.1854
c.Antonina ur. 1856
c.Jadwiga 1859
s.Antoni ur. 1863
Gęborski Józef ur. 17.03.1820r.,mieszczanin z Będzina
ż. Katarzyna ur. 1830s.Woyciech ur. 1858
s.Ignacy ur. 1861
Metryki w/b w Będzinie.
Pozdrawiam
julia
-
- Kontakt:
Witam!
Dziękuję za informacje. Najprawdopodobnej jest to w dalszym ciągu nie moja "odnoga" Gęborskich z Będzina, choć trochę "miesza" mi w tym co o niej wiem
.
Mam w swoich zapiskach Jakóba Gęborskiego, ale z żoną Maryjanną, z synem Mikołajem (*1857), Janem (*1859) i córką Franciszką...
Zamierzam wybrać się do Archiwum z moją mamą, która zna trochę rosyjski, ale trudno jej znaleźć dzień wolnego.
Pozdrawiam
Zbyszek
Dziękuję za informacje. Najprawdopodobnej jest to w dalszym ciągu nie moja "odnoga" Gęborskich z Będzina, choć trochę "miesza" mi w tym co o niej wiem

Mam w swoich zapiskach Jakóba Gęborskiego, ale z żoną Maryjanną, z synem Mikołajem (*1857), Janem (*1859) i córką Franciszką...
Zamierzam wybrać się do Archiwum z moją mamą, która zna trochę rosyjski, ale trudno jej znaleźć dzień wolnego.
Pozdrawiam
Zbyszek
-
- Kontakt:
Witam!
Udało mi się na Familysearch znaleźć swoich Gęborskich. Znaleziska są dosyć zaskakujące.
Jan Gęborski urodził się 11 maja 1859 r. w Rzucowie k. Chlewisk, jakieś 200km do Dąbrowy Górniczej. Jego rodzicami byli: Antoni Gęborski (górnik) i Aniela zd. Zych. Przekopałem się 10 lat wstecz i 10 lat do przodu i w Chlewiskach nie znalazłem ani jednego Gęborskiego więcej. Jest tylko to jedno jedyne urodzenie mojego pra-pradziadka Jana Gęborskiego... Gdy Jan się rodził, jego rodzice mieli odpowiednio 36 i 32 lata. Nie znalazłem w Chlewiskach też aktu ślubu rodziców Jana.
Franciszka Jędrusik urodziła się w Hucie Bankowej w 1863 roku. Miała sporą ilość rodzeństwa: Jan Józef (1851), Aleksander (1855), Antoni (1857), Stanisław (1859) i Julia Antonina (1861). Co ciekawe, znalazłem akta urodzeń wszystkich, z wyjątkiem mojej pra-prababki Franciszki. Ale jej data urodzenia przypada na powstanie (1863), może ma to jakiś związek.
Rodzicami Franciszki Jędrusik byli: Jan Jędrusik i Rozalia zd. Piaskowska.
Czy może ktoś się orientuje w sytuacji historycznej Chlewisk z lat 1855-1865? Wiem, że był tam jeden z większych okręgów przemysłowych, hutniczych. Dziwne, że nie ma tam żadnych Gęborskich, może tam wyjechali, tymczasowo, za pracą? Działy się takie rzeczy w tamtych czasach?
Pozdrawiam
Zbyszek
Udało mi się na Familysearch znaleźć swoich Gęborskich. Znaleziska są dosyć zaskakujące.
Jan Gęborski urodził się 11 maja 1859 r. w Rzucowie k. Chlewisk, jakieś 200km do Dąbrowy Górniczej. Jego rodzicami byli: Antoni Gęborski (górnik) i Aniela zd. Zych. Przekopałem się 10 lat wstecz i 10 lat do przodu i w Chlewiskach nie znalazłem ani jednego Gęborskiego więcej. Jest tylko to jedno jedyne urodzenie mojego pra-pradziadka Jana Gęborskiego... Gdy Jan się rodził, jego rodzice mieli odpowiednio 36 i 32 lata. Nie znalazłem w Chlewiskach też aktu ślubu rodziców Jana.
Franciszka Jędrusik urodziła się w Hucie Bankowej w 1863 roku. Miała sporą ilość rodzeństwa: Jan Józef (1851), Aleksander (1855), Antoni (1857), Stanisław (1859) i Julia Antonina (1861). Co ciekawe, znalazłem akta urodzeń wszystkich, z wyjątkiem mojej pra-prababki Franciszki. Ale jej data urodzenia przypada na powstanie (1863), może ma to jakiś związek.
Rodzicami Franciszki Jędrusik byli: Jan Jędrusik i Rozalia zd. Piaskowska.
Czy może ktoś się orientuje w sytuacji historycznej Chlewisk z lat 1855-1865? Wiem, że był tam jeden z większych okręgów przemysłowych, hutniczych. Dziwne, że nie ma tam żadnych Gęborskich, może tam wyjechali, tymczasowo, za pracą? Działy się takie rzeczy w tamtych czasach?
Pozdrawiam
Zbyszek
-
Zbyszku,
Piszesz, że nie znalazłeś aktu urodzenia Franciszki Jędrusik (urodziła się w Hucie Bankowej w 1863 roku).
W jakich parafiach szukałeś tego aktu?.
julia
Piszesz, że nie znalazłeś aktu urodzenia Franciszki Jędrusik (urodziła się w Hucie Bankowej w 1863 roku).
W jakich parafiach szukałeś tego aktu?.
julia
-
- Kontakt:
Witaj!
Wszystkie urodzenia szły jednym ciągiem od 1851 w Będzinie Św. Trójca. Ostatni akt urodzenia z 1861 roku dotyczy siostry Franciszki (Julii Antoniny) i dalej już echo, urodzenia Franciszki Jędrusik nie ma. Tylko jej zabrakło.
A o tym, że należy do tej konkretnej rodziny wiem z aktu małżeństwa z Janem Gęborskim - wyszła za niego w Będzinie, w 1881 roku. Odszukałem akta urodzeń większości dzieci Jana Gęborskiego i Franciszki Jędrusik:
- Sylwestra Gęborska 1883
- Franciszek Józef Gęborski 1885
- Seweryna Gęborska 1886
- Piotr Gęborski - 1889
I znowu zabrakło tylko jednego aktu urodzenia - mojego pradziadka Aleksandra Gęborskiego
. Mam pecha...
Pozdrawiam
Zbyszek
Wszystkie urodzenia szły jednym ciągiem od 1851 w Będzinie Św. Trójca. Ostatni akt urodzenia z 1861 roku dotyczy siostry Franciszki (Julii Antoniny) i dalej już echo, urodzenia Franciszki Jędrusik nie ma. Tylko jej zabrakło.
A o tym, że należy do tej konkretnej rodziny wiem z aktu małżeństwa z Janem Gęborskim - wyszła za niego w Będzinie, w 1881 roku. Odszukałem akta urodzeń większości dzieci Jana Gęborskiego i Franciszki Jędrusik:
- Sylwestra Gęborska 1883
- Franciszek Józef Gęborski 1885
- Seweryna Gęborska 1886
- Piotr Gęborski - 1889
I znowu zabrakło tylko jednego aktu urodzenia - mojego pradziadka Aleksandra Gęborskiego

Pozdrawiam
Zbyszek
-
Zbyszku,
Sprawdź w aktach parafii Gołonóg, lub wyślij zapytanie do USC w Dąbrowie Górniczej .
julia
Sprawdź w aktach parafii Gołonóg, lub wyślij zapytanie do USC w Dąbrowie Górniczej .
julia