UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
	Daniłowicz, Statkiewicz, Poświatowski
Moderator: Moderatorzy
- 
				Patrycja_K
 AUTOR TEMATU
- Podziękował/a: 15 razy
Daniłowicz, Statkiewicz, Poświatowski
Szukam tych nazwisk występujących w województwach Warmińsko-Mazurskim i Podlaskim.
Jeśli ktoś posiada jakieś informacje na temat tych nazwisk to bardzo proszę o kontakt :)

Jeśli ktoś posiada jakieś informacje na temat tych nazwisk to bardzo proszę o kontakt :)
Pozdrawiam,
Patrycja Kula
Kula(Gołąb,Kuty,Pozezdrze,Lubelskie), Lange(Ostrowite,Gaj-Trzemeszno), Statkiewicz(Tobołowo,Podlaskie), Janzen(Rumia,Kielno,Bieszkówko), Schulz(Szulc), Bieszk(Koleczkowo,Kielno), Rutz, Richter(Pszczółki,Rębielcz,Skowarcz, Miłobądz), Daniłowicz, Aftyka, Poświatowski
						Patrycja Kula
Kula(Gołąb,Kuty,Pozezdrze,Lubelskie), Lange(Ostrowite,Gaj-Trzemeszno), Statkiewicz(Tobołowo,Podlaskie), Janzen(Rumia,Kielno,Bieszkówko), Schulz(Szulc), Bieszk(Koleczkowo,Kielno), Rutz, Richter(Pszczółki,Rębielcz,Skowarcz, Miłobądz), Daniłowicz, Aftyka, Poświatowski
- 

joannayvona

- Podziękowano: 10 razy
- Kontakt:
Re: Daniłowicz, Statkiewicz, Poświatowski
Co do nazwiska Daniłowicz musisz Patrycjo wziąć pod uwagę jego przekształcenie na Danielowicz, Danilewicz ... i jeszcze jedna ciekawostka - Kirk Douglas też pierwotnie miał nazwisko Daniłowicz...
Wiem też, że w Białymstoku była rodzina, Danilewicz, która wywodziła się z Daniłowicz, ich kiedyśniejsze majątki były albo na Litwie albo na Białorusi...naprawdę teraz już tego nie pamiętam...

Wiem też, że w Białymstoku była rodzina, Danilewicz, która wywodziła się z Daniłowicz, ich kiedyśniejsze majątki były albo na Litwie albo na Białorusi...naprawdę teraz już tego nie pamiętam...

Joanna
Abramowicz, Grygorczuk , Jarocki, Sawiccy
- 
				Patrycja_K
 AUTOR TEMATU
Dziękuję za wskazówki. Zdaję sobie sprawę, że mogą być zmiany w nazwisku, jednakże moje informacje na razie nie sięgają daleko w tej gałęzi drzewa.

Pozdrawiam,
Patrycja Kula
						Patrycja Kula
- 

joannayvona

- Podziękowano: 10 razy
- Kontakt:
Zapomniałam napisać, że śmiało możesz szukać informacji związanych z tym nazwiskiem w Augustowie.

Joanna
- 

Grażyna Anna

- Podziękowano: 8 razy
Witaj Patrycjo,
Nazwiska Statkiewicz, Daniłowicz i Poświatowski występowały jednocześnie w parafii Wigry, m.in. w Tobołowie.
Zajrzyj do Geneteki
http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... =gt&w=10pl
tylko pamiętaj by wpisywać w wyszukiwarkę nazwiska bez polskich znaków (t.j. Poswiatowski, Danilowicz).
Będziesz miała trochę konkretnych numerów aktów, co ułatwi dalsze poszukiwania w archiwach.
Mam w swoim drzewie powiązania z Daniłowiczami z parafii wigierskiej.
Pamiętaj też o zmianach granic parafii na tych terenach. Tobołowo póżniej znalazło się w parafii Studzieniczna, a teraz nie wiem, czy nie przypadkiem w Monkiniach, musiałabym sprawdzić.
Poświatowscy mieszkali w Tobołowie już w 1780 r., a Daniłowiczowie i Stetkiewiczowie w Krasnopolu wg opracowania Grzegorza Krupińskiego "Inwentarze guberni szczeberskiej".
pozdrawiam
Grażyna

Nazwiska Statkiewicz, Daniłowicz i Poświatowski występowały jednocześnie w parafii Wigry, m.in. w Tobołowie.
Zajrzyj do Geneteki
http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... =gt&w=10pl
tylko pamiętaj by wpisywać w wyszukiwarkę nazwiska bez polskich znaków (t.j. Poswiatowski, Danilowicz).
Będziesz miała trochę konkretnych numerów aktów, co ułatwi dalsze poszukiwania w archiwach.
Pamiętaj też o zmianach granic parafii na tych terenach. Tobołowo póżniej znalazło się w parafii Studzieniczna, a teraz nie wiem, czy nie przypadkiem w Monkiniach, musiałabym sprawdzić.
Poświatowscy mieszkali w Tobołowie już w 1780 r., a Daniłowiczowie i Stetkiewiczowie w Krasnopolu wg opracowania Grzegorza Krupińskiego "Inwentarze guberni szczeberskiej".
pozdrawiam
Grażyna
- 
				Patrycja_K
 AUTOR TEMATU
Grażyna Anna pisze:Witaj Patrycjo,
Zajrzyj do <a href="http://www.geneteka.genealodzy.pl">geneteki</a>
http://www. href="http://www.geneteka.genealodzy.pl">geneteka</a>.genealodzy.pl/index.php?op=gt&w=10pl
pozdrawiam
Grażyna
Dziękuję bardzo za te informacje, na pewno będą dla mnie bardzo przydatne
 Jak już uda mi się ustalić więcej szczegółów to się odezwę. Może akurat coś się będzie zgadzać
 Jak już uda mi się ustalić więcej szczegółów to się odezwę. Może akurat coś się będzie zgadzać 
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
Patrycja Kula
						Patrycja Kula
- 
				stefelek

- Podziękował/a: 52 razy
- Podziękowano: 7 razy
Witam ponownie. 
Pojawiła się nowa strona Podlaska http://www.katalogszlachty.com/ na której pojawili się moi Daniłowiczowie.
Zamieszkiwali w tym czasie /1866/ okolice: Śniadowa i Ostrowii Mazowieckiej.
Na stonie http://www.katalogszlachty.com/index.ph ... &Itemid=56
Daniłowicz Apolinary - to mój prapradziadek.
I nie wykluczam że pozostałe rodziny Daniłowiczów na Podlasiu /razem trzy/ mogły byc skoligacone.
Pozdrawiam.

Pojawiła się nowa strona Podlaska http://www.katalogszlachty.com/ na której pojawili się moi Daniłowiczowie.
Zamieszkiwali w tym czasie /1866/ okolice: Śniadowa i Ostrowii Mazowieckiej.
Na stonie http://www.katalogszlachty.com/index.ph ... &Itemid=56
Daniłowicz Apolinary - to mój prapradziadek.
I nie wykluczam że pozostałe rodziny Daniłowiczów na Podlasiu /razem trzy/ mogły byc skoligacone.
Pozdrawiam.
Natknęłam się ostatnio na Daniłowiczów, podaję więc informacje, które poszukującym tego nazwiska mogą się przydać.
- Ignacy Daniłowicz (1787 Bielsk woj. podlaskie – 1843 Grafenberg (Lazne Jesenik) w Czechach) – profesor Uniwersyetu Wil., Kij., Chark. i Mosk. Nauki – szkoła pijarska z Łomży i gimn. pruskie w Białymstoku, od 1810 Uniw. Wil. (Artur Kijas Polacy w Rosji od XVII wieku do 1917 roku. Słownik biograficzny. PAX, Wyd. Pozn. 2000 – obszerna nota biograficzna i bibliografia)
- ten sam I.D. – kilka wzmianek w pracy R. Czepulis-Rastenis (Ludzie nauki i talentu, PIW 1988)
- co najmniej dwa groby Daniłowiczów na Powązkach:
1. Ignacy Daniłowicz (1820-88), Kamilla z Krasowskich Daniłowiczowa (1824-93)
2. bardzo zatarty - Feliks Daniłowicz lat [50], zm [1914], Jak[...] [Da]niłowicz
- grób Daniłowiczów w Kołakach Kościelnych:
Kazimiera (1879-1945)
Marianna (1884-1959)
Stanisław (1914-63)
Pozdrawiam
Ewa

- Ignacy Daniłowicz (1787 Bielsk woj. podlaskie – 1843 Grafenberg (Lazne Jesenik) w Czechach) – profesor Uniwersyetu Wil., Kij., Chark. i Mosk. Nauki – szkoła pijarska z Łomży i gimn. pruskie w Białymstoku, od 1810 Uniw. Wil. (Artur Kijas Polacy w Rosji od XVII wieku do 1917 roku. Słownik biograficzny. PAX, Wyd. Pozn. 2000 – obszerna nota biograficzna i bibliografia)
- ten sam I.D. – kilka wzmianek w pracy R. Czepulis-Rastenis (Ludzie nauki i talentu, PIW 1988)
- co najmniej dwa groby Daniłowiczów na Powązkach:
2. bardzo zatarty - Feliks Daniłowicz lat [50], zm [1914], Jak[...] [Da]niłowicz
- grób Daniłowiczów w Kołakach Kościelnych:
Kazimiera (1879-1945)
Marianna (1884-1959)
Stanisław (1914-63)
Pozdrawiam
Ewa
- 
				stefelek

- Podziękował/a: 52 razy
- Podziękowano: 7 razy
Witam Panią,
Czy mógłbym prosić o trochę szczegółow związanych z tymi grobami ?
"Co najmniej dwa groby Daniłowiczów na Powązkach:
2. Bardzo zatarty - Feliks Daniłowicz lat [50], zm [1914], Jak[...] [Da]niłowicz
Grób Daniłowiczów w Kołakach Kościelnych:
Kazimiera (1879-1945)
Marianna (1884-1959)
Stanisław (1914-63)".
Feliks Daniłowicz jest najprawdopodobniej z moich Daniłowiczów
Kołaki Kościelne to Podlasie, stamtąd wywodzi się rodzina mojego dziadka Mieczxysława Daniłowicza.
Pozdrawiam.
Stefan.

Czy mógłbym prosić o trochę szczegółow związanych z tymi grobami ?
"Co najmniej dwa groby Daniłowiczów na Powązkach:
2. Bardzo zatarty - Feliks Daniłowicz lat [50], zm [1914], Jak[...] [Da]niłowicz
Grób Daniłowiczów w Kołakach Kościelnych:
Kazimiera (1879-1945)
Marianna (1884-1959)
Stanisław (1914-63)".
Feliks Daniłowicz jest najprawdopodobniej z moich Daniłowiczów
Kołaki Kościelne to Podlasie, stamtąd wywodzi się rodzina mojego dziadka Mieczxysława Daniłowicza.
Pozdrawiam.
Stefan.
Niewiele mogę dodać oprócz lokalizacji grobu Ignacego i Kamilli – kw. 158.
Drugi grób – Feliksa – jest gdzieś na końcu cmentarza raczej po stronie wschodniej, numera kw. ponad 300 i na samym brzegu kwatery. Numeru nie pamiętam, ale jesli znajdę gdzies w notatkach – podam. Na razie nie znalazłam.
Co do nagrobka w Kołakach – nic więcej nie wiem. Po prostu info spisane z płyty.
Pozdrawiam
Ewa

Drugi grób – Feliksa – jest gdzieś na końcu cmentarza raczej po stronie wschodniej, numera kw. ponad 300 i na samym brzegu kwatery. Numeru nie pamiętam, ale jesli znajdę gdzies w notatkach – podam. Na razie nie znalazłam.
Co do nagrobka w Kołakach – nic więcej nie wiem. Po prostu info spisane z płyty.
Pozdrawiam
Ewa
Pamiętałam, że na pewno jest jeszcze jakiś grób Daniłłowiczów na Powązkach. 
Już wiem – kw. N przy głównej alei od IV bramy
Ignacy Daniłłowicz 1864-1937 w Grobie Rodziny Anieli Zalewskiej.
Pozdrawiam
Ewa

Już wiem – kw. N przy głównej alei od IV bramy
Ignacy Daniłłowicz 1864-1937 w Grobie Rodziny Anieli Zalewskiej.
Pozdrawiam
Ewa