UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Utknąłem z poszukiwaniami - gdzie teraz szukać?

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Arek
Podziękował/a: 5 razy

Utknąłem z poszukiwaniami - gdzie teraz szukać?

Post autor: Arek » pt lut 18, 2011 2:33 pm

Wrzuciłem już taki temat na sąsiednie forum, ale może zagląda tu ktoś, kto nie zagląda tam i akurat mi pomoże :)

Doszedłem z poszukiwaniem przodków (po nazwisku) do swojego 4xpra dziadka Szymona Dziubińskiego, ur ok 1806 (nie mam żadnego bezpośrednio jego dotyczącego aktu - pojawia się w akcie urodzin mojego 3xpra dziadka oraz jako zgłaszający śmierć swojej matki, mojej 5xpra babci).
Akta dotyczące jego dzieci (i pośrednio jego) i jego matki znalazłem w parafii Książ Wielki. Występuje tam ładnych kilka aktów dot. Dziubińskich i Bielińskich (nazwisko panieńskie Julianny Dziubińskiej, żony Szymona, mojej 4xpra babci).
Ale jakoś nie mogę dociec, skąd Dziubińscy do Książa przybyli i gdzie szukać akt dalej. Poszukiwania utknęły mi 3 lata temu i dopiero teraz będę próbował ruszyć to dalej (3 lata bez postępów wynikły głównie z powodu braku czasu, ale i częściowo ze względu na brak pomysłów, gdzie szukać).

Pod spodem zestawienie wszystkiego, co wiem o najdawniejszych Dziubińskich i Bielińskich z Książa. Może ktoś mi coś podpowie? Może nie zauważam czegoś istotnego?

1. W 1814r urodził się w Częstoszowicach (par. Książ Wielki) Grzegorz Dziubiński. Rodzicami byli 38 letni Józef Dziubiński, zagrodnik w Częstoszowicach oraz Katarzyna z Jakubowskich, lat 25. Żadne inne osoby z tej linii rodziny, w dostępnych aktach z Książa nie widnieją. Pokrewieństwo z "moją" linią - nieznane.

2. 24.04.1834r umiera w Książu Wlk (w domu pod nr 105) moja 5xprababcia, 64 letnia wdowa jałmużnica Maryanna Dziubińska z domu Suma. Córka Andrzeja i Katarzyny (kmieci zmarłych w Konaszówce).
Informacje z aktu zgou nr 48/1834
Aktu jej zaślubin ani akt zgonu/urodzin jej męża, mojego 5x pradziadka, w dostępnym materiale z Ks. Wlk. nie znalazłem.
Zgon zgłosił syn Maryanny, mój 4x pradziadek, 27-mio letni owczarz Szymon Dziubiński.

3. 30.12.1834 umiera też 40to letnia Barbara Dziubińska, z domu Szczepańczyk, żona Mateusza. Rodzicami byli Wojciech Szczepańczyk oraz Marianna Michta (oboje zmarli w Cisicy Woli). Aktu ślubu Barbary brak.
Zgon zgłosił syn Barbary, Stanisław (zamieszkały w Wolicy, lat 22).
Fakt i stopień pokrewieństwa z "moją" linią Dziubińskich - nieznany.

4. 03.01.1835r umiera w Ks. Wlk. 70 letni Mateusz Dziubiński (Dziobiński), wdowiec "profesyi tkackiej" po Barbarze z d. Szczepańczyk. Rodzice nieznani, zgłoszenie przyjęto także od bliżej nieznanych osób.

5. W 12.02.1836r urodził się na Folwarku Opacz (par. Ks. Wlk.) Józef Dziubiński, mój 3xpra dziadek. Rodzicami byli owczarz Szymon Dziubiński (30l) oraz Julianna z Bielińskich (20l), ojcem chrzestnym Bartłomiej Bieliński (owczarz z Moczydła, 45l).

6. W 01.12.1848r umiera w Ks Wlk Bartłomiej Bieliński (owczarz, żonaty), urodzony ok 1789r w Chrobrzu, w dniu śmierci zamieszkały na folwarku Opacz.
Zostawił po sobie owdowiałą żonę Mariannę z Barańskich.

Zleciłem Archiwum Państwowemu w Kielcach o. Pińczów przeszukanie dostępnych zasobów pod kątem znalezienia w Chrobrzu aktu urodzenia Julianny Bielińskiej (w przedziale 1814~1818) oraz aktu małżeństwa Julianny Bielinskiej i Szymona Dziubinskiego (w przedziale 1830~1836). Niestety, poszukiwania zakończyły się fiaskiem.
Zamówię u mormonów mikrofilmy z Chrobrza i sprawdzę go dokładniej pod kątem "występowania" Bielińskich - ale nie wiem, kiedy mikrofilmy przyjdą, a akta sprzed 1811r dostępne są i tak tylko w formie rejestrów. No ale może coś się trafi.

7. 23.01.1858r umiera w Rzędowicach (par. Ks. Wlk.) 24 letnia Wiktorya BielAńska, urodzona w (nie-mogę-rozczytać), córka Jana Majewskiego i zmarłej Agnieszki z Nowakowskich.
Zostawiła po sobie owdowiałego męża Kazimierza.

Wnioski:

1. W parafii Książ Wlk (samo miasto, potem folwark Opacz i okolice) mieszkały przynajmniej trzy rodziny Dziubińskich:
a) Józef (ok. 1776) i Katarzyna (ok. 1789), rodzice Grzegorza (1814)
b) Szymon (ok. 1806~1807) i Julianna (ok. 1816), moi 4x pradziadkowie
c) Mateusz (ok. 1765) i Barbara (ok. 1794), rodzice Stanisława (ok. 1812)

Nie wiadomo, skąd Dziubińscy przybyli do Książa. W Książu brak jakichkolwiek aktów urodzin Dziubińskich przed 1814 rokiem.
Razem z Dziubińskimi przybył do Książa Bartłomiej Bieliński (rodzina Julianny?). I Szymon i Bartłomiej byli owczarzami, owczarzem został też później syn Szymona, Józef. Oznacza to chyba niestety, że mogli Dziubińscy przybyć do Książa skądkolwiek :(
I jeszcze jedno - Matka Szymona umiera +- w tym samym czasie, w którym powinny mieć miejsce zaślubiny Szymona i Julianny. Aktu zawarcia małżeństwa jednak w Książu brak.

Mam też wpisane w swojej bazie, że 09.06.1802r zmarł w Konaszówce w wieku 90 (!) lat Andrzej Suma - ale nie mogę znaleźć odpowiedniego wpisu w księdze zgonów (a i w Genetece go brak, a Książ jest już zindeksowany). Nie wiem, prawdę mówiąc, skąd wziąłem tę datę :(

Gdzie szukać dalej (oprócz Chrobrza, który jest już w kolejce do przeszukania)?
Arek

AUTOR TEMATU
Arek

Re: Utknąłem z poszukiwaniami - gdzie teraz szukać?

Post autor: Arek » wt lut 22, 2011 3:21 pm

Sprawdziłem "Wykaz rzemieślników, handlarzy i zarobkujących w Książu Wielkim z lat 1834-1847'. Nie figurują w nim żadni Dziubińscy ani Bielińscy. Pod numerem 105 figuruje już niejaki Ignacy Żelaskiewicz.
Czyli zmarły w 1835r Mateusz Dziubiński (profesyi tkackiej) na spis się nie załapał, a rodzina Szymona zapewne przeniosła się już do podksiąskiego Folwarku Opacz.
Następny strzał to będzie zapewne sprawdzanie (chałupa po chałupie) spisu ludności woj. krakowskiego z lat 1790-92, jak tylko wymyślę, jak się do niego dobrać. Odległość czasowa jest już niestety spora, a cały zespół to 4.5mb :o

Jest jeszcze jeden ślad - zarówno Książ Wielki, jak i Chroberz, wchodziły w skład Ordynacji Pińczowskiej. W XVIII/XIXw należała ona do Wielopolskich i w AP Kielce jest (podobno) sporo dokumentów (w tym np Inwentarz Klucza Pińczowskiego - spis wszystkich pracowników; także inne spisy i inwentarze) sporo dokumentów dotyczących Wielopolskich.
Niestety,Archiwum się przeprowadza i do końca wakacji nie przeprowadza żadnych kwerend, niczego nie sprawdza itp. Materiały te nie znajdują się też w żadnej bazie - można natomiast przyjechać i zobaczyć na miejscu, co tam jest i sobie poprzeglądać.
Może ktoś będzie w AP Kielce i mógłby zerknąć chociaż na to, co tam jest? ;)
Arek

Awatar użytkownika

Łucja
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 72 razy
Kontakt:

Post autor: Łucja » wt lut 22, 2011 3:59 pm

Daj chociaż linka do wątku na sąsiednim forum, pamiętam, że były tam bardzo ciekawe podpowiedzi o których tutaj nic nie mówisz. Większość, chyba wszyscy "stali bywalcy" bywają na obu forach.

Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.

Dziennik genealogiczny

piotrowski79
Podziękowano: 10 razy

Post autor: piotrowski79 » wt lut 22, 2011 4:03 pm

W Nowym Korczynie urodziło się dwoje Dziubińskich

1716 Elżbieta Dziubińska Stanisław Dziubiński Regina
1716 Stanisław Dziubiński Antoni Dziubiński Maryna

nazwisko Bieliński nie występuje w Nowym Korczynie
Sebastian Piotrowski

Indeksuję Nowy Korczyn

AUTOR TEMATU
Arek

Post autor: Arek » wt lut 22, 2011 4:06 pm

Łucja pisze:Daj chociaż linka do wątku na sąsiednim forum, pamiętam, że były tam bardzo ciekawe podpowiedzi o których tutaj nic nie mówisz.
Oto i link:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-11825.phtml

Temat na tym forum założyłem ciut później i wydaje mi się, że większość informacji uzyskanych "u sąsiadów" jednak tu zawarłem ;)
Łucja pisze:Większość, chyba wszyscy "stali bywalcy" bywają na obu forach.
Miałem tego świadomość - i dlatego na początku założyłem tylko jeden temat. Ale na trop może przecież nakierować ktoś, kto może akurat zagląda przede wszystkim na jedno z for (a na drugie np od święta).
Arek

AUTOR TEMATU
Arek

Post autor: Arek » czw paź 10, 2013 6:42 pm

Proszę o pomoc przy roczytywaniu aktu. Nie mogę odcyfrować miejsca urodzenia Julianny ani miejsca zamieszkania Macieja. Do fotki jest tylko link - za duża, żeby tu wkleić:

http://img12.imageshack.us/img12/5208/2rho.png

Przy okazji - miejsce urodzenia Szymona to chyba Kozłówka - czy Kozłówka była wtedy częścią parafii Wielkoksiąskiej?

Swoją drogą - to dość dziwny akt. Moi przodkowie to Szymon Dziubiński urodzony ok 1806 i Julianna Dziubińska z domu Bielińska urodzona ok 1815r.
W tym akcie jest Szymon Dziuba ur. ok 1806 i Julianna Biela ur. ok 1815. Wygląda na to, że to są moi poszukiwani przodkowie, a "ski" w nazwisku pojawiło się po raz pierwszy chwilę później właśnie u nich.
Ale nie wszystko pasuje - Szymon Dziubiński pochował matkę Maryannę z d. Suma w kwietniu 1834, w Książu Wielkim, gdzie mieszkali. Szymon Dziuba z kolei poślubił Juliannę 3 miesiące później (co z żałobą?) w Książu Małym (Moczydło) i figuruje jako syn Katarzyny ze Smaczków (?), a nie Maryanny z Sumów.
Dodatkowo - jeśli Dziuba to Dziubiński, to czemu w kwietniu i on i jego matka w Książu Wielkim podają się jako Dziubińscy, a 3 miesiące później Szymon znowu traci "ski" i jest już "tylko" Dziubą?
W listopadzie tego samego roku rodzi im się syn Andrzej - on też, wraz z rodzicami, określany jest jako Dziuba, z kolei w lutym 1836 rodzi się Józef Dziubiński, znowu ze "ski", znowu w Książu Wielkim (a nie Małym).
Wydaje mi się niemal pewne, że Dziuba i Biela to moi Dziubińscy i Bielińscy, ale zbyt dużo rzeczy nie pasuje, żeby nie rodziło to wątpliwości (?).
Arek

Awatar użytkownika

gabi
Podziękował/a: 16 razy
Podziękowano: 215 razy

Post autor: gabi » czw paź 10, 2013 8:02 pm

...... w Moczydle (Moczydło) zamieszkalym urodzonym w Kozlowce (Kozłówka)......
...... w Swiecicach (Święcice) zrodzona.......

Grazyna

AUTOR TEMATU
Arek

Post autor: Arek » pt paź 11, 2013 8:29 am

Święcice...! Dziękuję, jakoś na to nie wpadłem.
Kozłówkę rozszyfrowałem sam, a męczę się jeszcze z miejscem zamieszkania Macieja (świadek/brat). Będę wdzięczny za pomoc i tutaj :)
Arek

Awatar użytkownika

gabi
Podziękował/a: 16 razy
Podziękowano: 215 razy

Post autor: gabi » pt paź 11, 2013 2:19 pm

..... i Macieja Dziuba owczarza w Łowini (Łowinia) zamieszkalego ....

Grazyna

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”