Szukam jakichkolwiek informacji (gazety, reklamy, publikacje, itd..) na temat kręgielni działających w drugiej dekadzie XX wieku na terenie ówczesnego województwa poznańskiego. Mogą też być kręgielnie w kantynach oficerskich lub coś podobnego, bo wiem że sporo tam wojskowych bywało. Chodzi tylko o potwierdzenie istnienia nie potrzebuję szczegółów dlatego wystarczy mi choć wzmianka reklamowa w gazetach, ale nie wiem w jakich szukać. Jakie wtedy były "lokalne" tytuły dzienników? Temat chyba niełatwy ale mam nadzieje że nie podzieli losu kilku innych moich "niełatwych" tematów
Pozdrawiam,
Andrzej Zieliński
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Kręgielnia, poznańskie, międzywojnie
Moderator: Moderatorzy
Re: Kręgielnia, poznańskie, międzywojnie
Na forum Wielkopolskiego Towarzystwa Genealogicznego jest dostępna baza zawierająca nekrologi z różnych gazet. Nie zawiera ona co prawda interesującego Ciebie tematu, ale pozwala odnaleźć odpowiedź na postawione przez Ciebie pytanie: "Jakie wtedy były "lokalne" tytuły dzienników?". Spora część z nich (choć nie wszystkie) jest dostępna w Wielkopolskiej Bibliotece Cyfrowej. Z jednego z tych lokalnych dzienników mam dowód, że mój pra... otworzył gabinet lekarski w domu miejscowego aptekarza.
Przeglądając dzienniki, do których prowadziły mnie różne namiary (np. nekrologi dotyczące wspomnianego pra... z 1919 roku) nie zarejestrowałam w pamięci reklam kręgielni ale to nie znaczy, że ich tam nie było.
Przeglądając dzienniki, do których prowadziły mnie różne namiary (np. nekrologi dotyczące wspomnianego pra... z 1919 roku) nie zarejestrowałam w pamięci reklam kręgielni ale to nie znaczy, że ich tam nie było.
Pozdrawiam, Maria Jaś
-
AUTOR TEMATU - Posty: 459
- Podziękował/a: 44 razy
- Podziękowano: 41 razy
Re: Kręgielnia, poznańskie, międzywojnie
... Oj były były kręgielnie i to nie jedna. Już sprawę zamknąłem dzięki pomocy kaliskiemu oddziałowi AP, pomocy członków WTG i ich bibliotece cyfrowej. Mimo to dziękuję bardzo za informacje.
Pozdrawiam,
Andrzej Zieliński
Pozdrawiam,
Andrzej Zieliński
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą