Górscy
Moderator: Moderatorzy
Regulamin forum
- mariamazur
Re: Górscy
Na stronie parafii Tuczna jest taka informacja:"W zamian za zniesioną w 1875 r. parafię Kodeń, rząd rosyjski pozwolił wybudować kościół w Tucznej. Obecny kościół parafialny murowany, wybudowany w latach 1879-1882 r., kosztem Krasińskich i tegoż roku erygowana została parafia."
Czy szukaliście aktu ich ślubu w Kodniu? Może tam udali się ślubować przed cudowną Matką Boską?
Czy szukaliście aktu ich ślubu w Kodniu? Może tam udali się ślubować przed cudowną Matką Boską?
Pozdrawiam
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
niestety sprawdzałem
Kodeń RZ 1840-1848 brak Górskich
Kodeń RZ 1865-1875 brak Górskich
Kodeń RZ 1840-1848 brak Górskich
Kodeń RZ 1865-1875 brak Górskich
pozdrawiam Sebastian
Moja bieda: śluby
Antoni Górski i Franciszka Makowska ,
Eliasz Górski i Franciszka Laskowska (Lachowska),Mateusz Śmieciuszewski i Zuzanna Górska,
Szymon Górski w 1805r. Ogrodnik w Wodyniach + Magdalena Filanowicz
Eliasz Górski i Franciszka Laskowska (Lachowska),Mateusz Śmieciuszewski i Zuzanna Górska,
-
matrioshka83
Poszukuje Gorskich z Piecewa-Kuj.Pom
Joanna Cywinska z domu Gorska to moja praprababcia miala brata Franciszka,wiem ze miala kilkoro rodzenstwa ale nie znam ich imion.
Poszukuje rowniez Gorskich z okolic Chelst gmina Goworowo.Albert Gorski byl ojcem chrzestnym mojej babci.
We wsi Gory gmina Goworowo byl kiedys dworek ktory nalezal do Gorskich i zastanawiam sie wlasnie czy Albert Gorski z metryki mojej babci to ktos zwiazany z tym dworkiem.Mam podstawy by twierdzic ze z Albertem oraz z tym dworkiem wiaze sie pewna tajemnica rodzinna ktora spedza mi sen z powiek
Pozdrawiam wszystkich poszukiwaczy Gorskich.
Agnieszka
Joanna Cywinska z domu Gorska to moja praprababcia miala brata Franciszka,wiem ze miala kilkoro rodzenstwa ale nie znam ich imion.
Poszukuje rowniez Gorskich z okolic Chelst gmina Goworowo.Albert Gorski byl ojcem chrzestnym mojej babci.
We wsi Gory gmina Goworowo byl kiedys dworek ktory nalezal do Gorskich i zastanawiam sie wlasnie czy Albert Gorski z metryki mojej babci to ktos zwiazany z tym dworkiem.Mam podstawy by twierdzic ze z Albertem oraz z tym dworkiem wiaze sie pewna tajemnica rodzinna ktora spedza mi sen z powiek
Pozdrawiam wszystkich poszukiwaczy Gorskich.
Agnieszka
Agnieszka Nowak
Zamieszczam w tym wątku bo dotyczy krewnych Górskich, a nie wypada ciągnąc dyskusji przy tłumaczeniu metryk.
dotyczy : http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... ko#p108059
Otrzymałem właśnie skany intercyzy przedślubnej z 1871roku, dotyczącej Onufrego Szenejki i Marianny Siury w intercyzie zapisanej jako Siuryn.
Onufry w akcie ślubu występuje jako młynarz,ale jakie było jego pochodzenie ?, z intercyzy wynika, że był majętny.
Marianna to córka kamerdynerów z dworu w Horodyszczu , być może drobna szlachta, pochodzenie z Francji.
Skoro w akcie ślubu zapowiedzi były w Łomaskim Greko- Unickim kościele, a Panna Marianna jest wyznania rzymskokatolickiego, zakładałem, że w intercyzie będą informacje o dzieciach, posagu.
A tu niespodzianka (dla mnie), w intercyzie Onufry Szenejko zapisał przyszłej żonie połowę swojego majątku m.in.
- połowę domu z placem, zagonem, ogrodem - wartość 150 rubli srebrem
- część zagonów i łąk - 600 rubli srebrem
- 1 krowę - 50 rybli srebrem wartą
żona nic nie nie wnosi, słowem nic o dzieciach i o pannie młodej. Tak jakby to Onufry w zamian za rękę musiał sporo zapłacić, a raczej zabezpieczyć przyszłą żonę.
Co ciekawe Panna Marianna Siura okazała się u notariusza sporządzającego intercyzę Książeczką Legitymacyjna wystawioną w 1869 roku w Wisznicach, co ponownie kieruje nasze ślady do tej parafii.
dotyczy : http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... ko#p108059
Otrzymałem właśnie skany intercyzy przedślubnej z 1871roku, dotyczącej Onufrego Szenejki i Marianny Siury w intercyzie zapisanej jako Siuryn.
Onufry w akcie ślubu występuje jako młynarz,ale jakie było jego pochodzenie ?, z intercyzy wynika, że był majętny.
Marianna to córka kamerdynerów z dworu w Horodyszczu , być może drobna szlachta, pochodzenie z Francji.
Skoro w akcie ślubu zapowiedzi były w Łomaskim Greko- Unickim kościele, a Panna Marianna jest wyznania rzymskokatolickiego, zakładałem, że w intercyzie będą informacje o dzieciach, posagu.
A tu niespodzianka (dla mnie), w intercyzie Onufry Szenejko zapisał przyszłej żonie połowę swojego majątku m.in.
- połowę domu z placem, zagonem, ogrodem - wartość 150 rubli srebrem
- część zagonów i łąk - 600 rubli srebrem
- 1 krowę - 50 rybli srebrem wartą
żona nic nie nie wnosi, słowem nic o dzieciach i o pannie młodej. Tak jakby to Onufry w zamian za rękę musiał sporo zapłacić, a raczej zabezpieczyć przyszłą żonę.
Co ciekawe Panna Marianna Siura okazała się u notariusza sporządzającego intercyzę Książeczką Legitymacyjna wystawioną w 1869 roku w Wisznicach, co ponownie kieruje nasze ślady do tej parafii.
pozdrawiam Sebastian
- Adam Leszczyński
Mam pytanie odnośnie Sosnówki;
przyjeliśmy że Karol Gurski urodził się ok. 1825 orku w Sosnówce par. Wisznice/Motwica,
jednak ostatnio spostrzegłem taką o Sosnówkę'

położona bliżej Kościeniewicze gdzie rodzi się siostra Karola,
posiadacie jakieś informacje odnośnie tej wsi?
Obecnie chyba nie istnieje, w Słowniku Geogr. (...) jest Sosnówka ale ta z par. Wisznice.
Może to obecna Czosnówka?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
przyjeliśmy że Karol Gurski urodził się ok. 1825 orku w Sosnówce par. Wisznice/Motwica,
jednak ostatnio spostrzegłem taką o Sosnówkę'

położona bliżej Kościeniewicze gdzie rodzi się siostra Karola,
posiadacie jakieś informacje odnośnie tej wsi?
Obecnie chyba nie istnieje, w Słowniku Geogr. (...) jest Sosnówka ale ta z par. Wisznice.
Może to obecna Czosnówka?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Poszukuję Leszczyńskich z Białej Podl.
Lipnickich z Mińszczyzny
Finnów (Finne) z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
Lipnickich z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
Czosnówka wówczas istniała, trzeba byłoby porównać położenie. Ta mapka to fragment powiatu bialskiego z mapek iPGS - wiele nazw na tych mapkach jest pisanych inaczej, niż w jakichkolwiek dokumentach z czasów guberni siedleckiej.
P.S. Sprawdziłem na przedwojennej sztabówce - Czosnówka.
P.S. Sprawdziłem na przedwojennej sztabówce - Czosnówka.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk
Krzysztof Wasyluk
- Adam Leszczyński
Co do położenia to się zgadza (tak na oko względem lini kolejowej
i Perkowic.
Podobno wcześniej się pisała Szczosnówka.
O naszej Sosnówce wiemy z dokumentu z 1844 roku (choć niektórzy tam widzieli i Siemień
).
Sosnówka/Czosnówka by bardziej odpowiadała ponieważ wiemy że;
1) w 1825 roku rodzi się Karol z Sosnówce
2) w 1829 Eliasz ojciec powyższego mieszka w Kościeniewiczach
i dopiero potem wędruje na południe
ku Dubicy.
3) wszystko fajnie pięknie ale ok 1821 w Żeszczynce (par. Wisznice) rodzi się kolejna nasza Gurska... ;/
Reasumując wędrówka była taka;
ok 1821 Żeszczynka
ok 1825 Sosnówka
1829 Kościeniewicze
1841 Dubica
1844 Dubica
i bądźmy tu mądrzy
Pozdrawiam
i Perkowic.
Podobno wcześniej się pisała Szczosnówka.
O naszej Sosnówce wiemy z dokumentu z 1844 roku (choć niektórzy tam widzieli i Siemień
Sosnówka/Czosnówka by bardziej odpowiadała ponieważ wiemy że;
1) w 1825 roku rodzi się Karol z Sosnówce
2) w 1829 Eliasz ojciec powyższego mieszka w Kościeniewiczach
i dopiero potem wędruje na południe
ku Dubicy.
3) wszystko fajnie pięknie ale ok 1821 w Żeszczynce (par. Wisznice) rodzi się kolejna nasza Gurska... ;/
Reasumując wędrówka była taka;
ok 1821 Żeszczynka
ok 1825 Sosnówka
1829 Kościeniewicze
1841 Dubica
1844 Dubica
i bądźmy tu mądrzy
Pozdrawiam
Lipnickich z Mińszczyzny
Lipnickich z Mińszczyzny
-
dpawlak
Tyle, że "Tabella miast, wsi, osad, Królestwa Polskiego 1827" nie podaje innej Sosnówki niż ta z parafii Mutwica. Natomiast uwidocznioną na mapce czyli w okolicach Białej wymienia Czosnówkę. Jedyne co mi przychodzi do głowy, aby to była jednak ta wieś, to błąd w zapisie w akcie, albo popełniony przez podającego, albo zapisującego dane, w końcu obie nazwy są zbliżone.
Witam
podzielę się, dwoma kolejnymi znaleziskami:
1) parafia Piszczac (na szukajwarchiwach) rok 1829 - ślub nr 4 Ludwik Kurczyński z Ludwiką Górską c. Eliasza http://szukajwarchiwach.pl/35/1897/0/2. ... H0rQrJHRig znów nie podano informacji o pochodzeniu Górskich,
2) parafia Malowa Góra - Jan Marcin Górski ur. 11.11.1871r. Podhorbowo i zapewne zgon 10.06.1873 (akt nr 14/1873 zapis Jan Górski)
- nasza bieda ...
podzielę się, dwoma kolejnymi znaleziskami:
1) parafia Piszczac (na szukajwarchiwach) rok 1829 - ślub nr 4 Ludwik Kurczyński z Ludwiką Górską c. Eliasza http://szukajwarchiwach.pl/35/1897/0/2. ... H0rQrJHRig znów nie podano informacji o pochodzeniu Górskich,
2) parafia Malowa Góra - Jan Marcin Górski ur. 11.11.1871r. Podhorbowo i zapewne zgon 10.06.1873 (akt nr 14/1873 zapis Jan Górski)
- nasza bieda ...
pozdrawiam Sebastian
Witam !
Szukając aktu zgonu mojej pra-prababki natknęłam się na 2 akty zgonu Górskich w rz.kat. parafii Koden :
Może to już macie , a może nie.
akt nr.1 z 9 stycznia 1858 r - wieś Konty ( w innych metrykach Kąty)
zmał Karol Górski , s z y k a r z ( ? chyba szynkarz ?),lat 33 ,syn Eliasza i Franciszki Górskich , mąż Emilii z Siórkowskich Górskiej
akt nr. 14 z 8 września 1858 r - wieś Konty
zmarła Marianna Górska , lat 8 ,córka Karola i Emilii Górskiej .
A wogóle to co nowego w poszukiwaniu Górskich ? Ostatnie wieści prawie rok temu.
Szukając aktu zgonu mojej pra-prababki natknęłam się na 2 akty zgonu Górskich w rz.kat. parafii Koden :
Może to już macie , a może nie.
akt nr.1 z 9 stycznia 1858 r - wieś Konty ( w innych metrykach Kąty)
zmał Karol Górski , s z y k a r z ( ? chyba szynkarz ?),lat 33 ,syn Eliasza i Franciszki Górskich , mąż Emilii z Siórkowskich Górskiej
akt nr. 14 z 8 września 1858 r - wieś Konty
zmarła Marianna Górska , lat 8 ,córka Karola i Emilii Górskiej .
A wogóle to co nowego w poszukiwaniu Górskich ? Ostatnie wieści prawie rok temu.
Pozdrawiam.
Kalina
Nazwiska:
Kaliński - Podlasie
Tyszka - Ókolice Lomży ,par.Szczepankowo
Kalina
Nazwiska:
Kaliński - Podlasie
- Adam Leszczyński
O matko i córko to nasi!!! 
Sebastianie Kaline to my bedziemy musieli okwiecić!

Sebastianie Kaline to my bedziemy musieli okwiecić!
Lipnickich z Mińszczyzny
Lipnickich z Mińszczyzny
Tych metryk nie mieliśmy. Pa analizie napiszemy co tam ustaliliśmy.
pozdrawiam Sebastian
Bardzo sie cieszę.Dzięki za ukwiecenie.
Pozdrawiam.
Kalina
Nazwiska:
Kaliński - Podlasie
Kalina
Nazwiska:
Kaliński - Podlasie
- Adam Leszczyński
Bardzo fajnie widać ewolucje nazwiska żony Eliasza;
wpierw Sury, potem Siury a teraz Siórkowska
wpierw Sury, potem Siury a teraz Siórkowska
Lipnickich z Mińszczyzny
Lipnickich z Mińszczyzny
Parafia Kodeń jest ciekawa dla Górskich , pojawiają się tam 3 linie Górskich.
Nasza od Eliasza Górskiego i inna od Szymona Górskiego.
Ta druga jest spokrewniona z Lembachami , a co ciekawe u naszych Górskich Lembachowie występują jako chrzestni.
Można założyć wstępnie, że obie linie Górskich są jakoś spokrewnione:
Co ciekawe: syn Eliasza - Karol Górski urodził się w ok 1825r. Sosnówce jak odczytaliśmy
a córka Szymona - Karolina Górska ur. w Odyniach? wyszła za Pawła Lembacha ur. ok. 1923 w Sosnowicy.
Zbieżność nazw czy ta sama miejscowość ?
bo: Sosnowica - wieś i dobra nad rz. Piwoń powiat.Włodawski , gmina Turna, parafia Sosnowica
Tu mam pytanie oto akt ślubu Nr 1 wspomnianej Karoliny http://szukajwarchiwach.pl/35/1843/0/2. ... 9I5ziBet-g
proszę o informacje o miejscu urodzenia Karoliny Górskiej gdzie to jest ? I co można wywnioskować z faktu że pozostawała na służbie ?
Jak brzmi nazwisko matki Panny Młodej : Tulanowicz?
Jak brzmi miejsce urodzenia Karoliny Górskiej :Odynie? (Okczynie?)
i jest 3 linia od Piotra Górskiego i Agnieszki Taborskiej z Kostomłotów, ale jeszcze nic nie wiem o pokrewieństwie.
Ale 3 rodziny Górskich w jednym okresie obok siebie .
Nasza od Eliasza Górskiego i inna od Szymona Górskiego.
Ta druga jest spokrewniona z Lembachami , a co ciekawe u naszych Górskich Lembachowie występują jako chrzestni.
Można założyć wstępnie, że obie linie Górskich są jakoś spokrewnione:
Co ciekawe: syn Eliasza - Karol Górski urodził się w ok 1825r. Sosnówce jak odczytaliśmy
a córka Szymona - Karolina Górska ur. w Odyniach? wyszła za Pawła Lembacha ur. ok. 1923 w Sosnowicy.
Zbieżność nazw czy ta sama miejscowość ?
bo: Sosnowica - wieś i dobra nad rz. Piwoń powiat.Włodawski , gmina Turna, parafia Sosnowica
Tu mam pytanie oto akt ślubu Nr 1 wspomnianej Karoliny http://szukajwarchiwach.pl/35/1843/0/2. ... 9I5ziBet-g
proszę o informacje o miejscu urodzenia Karoliny Górskiej gdzie to jest ? I co można wywnioskować z faktu że pozostawała na służbie ?
Jak brzmi nazwisko matki Panny Młodej : Tulanowicz?
Jak brzmi miejsce urodzenia Karoliny Górskiej :Odynie? (Okczynie?)
i jest 3 linia od Piotra Górskiego i Agnieszki Taborskiej z Kostomłotów, ale jeszcze nic nie wiem o pokrewieństwie.
Ale 3 rodziny Górskich w jednym okresie obok siebie .
pozdrawiam Sebastian