UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

W Nurowie....

Pomoc dla szukających miejscowości, miejsca, lokalizacji

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
moyra777
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 8 razy

Re: W Nurowie....

Post autor: moyra777 » ndz cze 14, 2009 6:18 pm

wloles71 pisze:Witam, A może Nienurów: Włodek
Czesc Wlodku, to tez jest mysl, tylko teraz nie moge znalezc Nienurowa w slowniku by okreslic parafie ;)
Ostatnio zmieniony ndz cze 14, 2009 6:59 pm przez moyra777, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Agnieszka

Szukam:
Ślęzak-MP
Majewski,Domownik,Szczubelski-LB
"moje biedy"
Żinówka, Ostrowscy, Tyborowscy - PL
Koziołkiewicz,Rudniccy-WP
Maciejewscy, Byczkowscy, Karscy- LD
http://www.mizgalska.com/genealogy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
moyra777

Post autor: moyra777 » ndz cze 14, 2009 6:33 pm

hykiel pisze:W Słowniku Kr. Pol.....t VII str 905 jest ten Pawłów ale wsród wsi należacych do parafii N nie wystepuje Nurów Nurowo jako samoistny sprawdziłem nawet w uzupełnieniu nie ma , Norów Norowo i ostatecznie Nosów Nosowo tez nie sadze zeby były rozwiazaniem. Moze akt zgonu jest lepszy jeśki do uzyskania.np w Parafii Pawłów
Narazie niestety bez sukcesu jezeli chodzi o akt zgonu... Wydobyc cos z AP w Lublinie to zakrawa na cud... czekam juz od 5 miesiecy na inne akta... z Parafii dostalam kiedys odpowiedz, ze nie moga nic znalezc (a sama pozniej znalazlam pare aktow u mormonow).
Wiem, ze jego zona zmarla w tych okolicach bo jest pochowana w Rejowcu osadzie (pisze w okolicach bo byla przenoszona z innego cementarza), ale czy on tam zmarl, to nikt w rodzinie nie wie... bede szukac... mam tylko nadzieje, ze w akcie zgonu nie bedzie napisane "w Nurowie"... :glupek:
Pozdrawiam Agnieszka

Szukam:
Ślęzak-MP
"moje biedy"

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
moyra777

Post autor: moyra777 » ndz cze 14, 2009 6:56 pm

Andrzej Wcisło pisze:Witam ! Baza emigrantów do USA http://www.jewishgen.org/databases/EIDB/ellisgold.html
wskazuje, że istniała miejscowość Nurów (wyemigrowali Kołakowski, Woś).
Nawet jest Nurowo wedlug tej strony... tez by pasowalo, tylko nie moge nigdzie tego znalezc...
Być może Nurów leży po drugiej stronie granicy na terenie Ukrainy. Pozostaje żmudne przeszukanie map Polski z r. 1933 : http://igrek.amzp.pl/mapindex.php?cat=WIG100
Wyglada mi na to ze nic innego mi nie pozostaje... :/
Wprawdzie nazwisko Zynowski dziś w Polsce nie występuje, ale pozostaje ślad w postaci miejscowości Zynie k. Biłgoraja. Może w tych okolicach trzeba szukać ?
Rozne wersje byly tego nazwiska Żinowski, Żynowski i Zenowski... ale az dziwne, ze nikogo innego nie ma... chociaz to by sie zgadzalo bo znalazlam tylko jego dwie corki ... wiec nie mial, kto przekazac nazwiska... Dziekuje Andrzeju...
Pozdrawiam Agnieszka

Szukam:
Ślęzak-MP
"moje biedy"

Awatar użytkownika

Łucja
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 72 razy
Kontakt:

Post autor: Łucja » ndz cze 14, 2009 8:35 pm

Jeszcze Niemirów wchodzi w grę. Jest w Słowniku Geograficznym, "Nienurów" z mapy 1910 to właśnie ten Niemirów. W akcie nie ma tylu liter, ale jest prawdopodobne, że to ta miejscowość bo leży bardzo blisko Pawłowa.
Parafia Chełm.

http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... Tom_VII/90

Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.

Dziennik genealogiczny

Danade
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Danade » ndz cze 14, 2009 9:51 pm

Agnieszko, skontaktuj się z proboszczem Parafii w Pawłowie telefon: 082 566 40 51 / Pawłów wieś w gminie Rejowiec Fabryczny, obecne woj.lubelskie/ dawniej chełmskie/. Parafia ta nalezy do Dekanatu Siedliszcze. Możliwe,że miejscowość Nur/ wieś, osada/juz nie istnieje.
Danuta

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
moyra777

Post autor: moyra777 » ndz cze 14, 2009 10:24 pm

Danade pisze:Agnieszko, skontaktuj się z proboszczem Parafii w Pawłowie telefon: 082 566 40 51 / Pawłów wieś w gminie Rejowiec Fabryczny, obecne woj.lubelskie/ dawniej chełmskie/. Parafia ta nalezy do Dekanatu Siedliszcze. Możliwe,że miejscowość Nur/ wieś, osada/juz nie istnieje.
Danuta
Dziekuje Danusiu ale ja juz z tym proboszczem pisalam i to wlasnie od niego dostalam "kosza". :(
Pozdrawiam Agnieszka

Szukam:
Ślęzak-MP
"moje biedy"

Awatar użytkownika

hykiel
Podziękował/a: 75 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: hykiel » pn cze 15, 2009 2:32 am

wloles71 pisze:A może Nienurów:
http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/200e/41-51.jpg
patrząc na mapę jest nad Rejowcem.
Włodek
ten wksazany Nienurów to Niemirów

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
moyra777

Post autor: moyra777 » pn cze 15, 2009 12:21 pm

Witam, wlasnie sobie siedze i szukam i szukam... zasugerowalam sie listami pasazerskimi podanymi przez Andrzeja... nadal nie moge znalezc Nurow ale znalazlam Nurowo... tylko sie zastanawiam czy to mozliwe by z tak daleka sie przeniosl... http://www.mapywig.org/m/WIG100_300DPI/ ... 300dpi.jpg (po drugiej stronie Disna).

Co myslicie? (Wiem, ze zadaje glupie pytanie bo skad mozecie wiedziec jak moja rodzina sie panoszyla, ale bardziej czy jest to mozliwe, ze tak daleko sie przenosil za praca....)

Sprawdzalam rowniez wystepowanie nazwiska Zinowski (Zynowski) na obecnej Bialorusi i pare sie osob przewija... chociaz w rodzinnie "Fama" glosila (oj jak ja bym chciala te "Fame" przepytac;) ) , ze ktos z rodziny pochodzil z Litwy... w sumie jak sie spojrzec na te tereny to przed rozbiorami tereny te chyba nalezaly do Polski ... ale moge byc z historia i geografia na bakier za co z gory przepraszam :)
Pozdrawiam Agnieszka

Szukam:
Ślęzak-MP
"moje biedy"

Awatar użytkownika

Andrzej Wcisło
Kontakt:

Post autor: Andrzej Wcisło » pn cze 15, 2009 5:31 pm

Agnieszko !
1/ Jest wyszukiwarka ksiąg adresowych :
http://genealogyindexer.org/
Po wpisaniu słów : Nurów, Zynowski, Zynowska wychodzą ciekawe rzeczy.
Zynowscy (Żynowscy) w latach 1910 - 1936 mieszkali w różnych regionach
(Toruń, woj. kieleckie, woj. wołyńskie, woj. łódzkie, Kraków).
Wincenty Zynowski był stangretem. Właściciele Rejowca zmieniali się : Rzewuscy (1720r.),
Ossolińscy (1796 r.), Woronieccy (od 1853 r.), Łubieńscy.
Teoretycznie Wincenty Zynowski mógł być sprowadzony z rodziną z innych posiadłości np. przez Łubieńskich lub Woronieckich.
Tutaj wszystko jest możliwe. :co:

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
moyra777

Post autor: moyra777 » pn cze 15, 2009 5:34 pm

Andrzej Wcisło pisze:Agnieszko ! 1/ Jest wyszukiwarka ksiąg adresowych http://genealogyindexer.org/
Po wpisaniu słów : Nurów, Zynowski, Zynowska wychodzą ciekawe rzeczy. Zynowscy (Żynowscy) w latach 1910 - 1936 mieszkali w różnych regionach (Toruń, woj. kieleckie, woj. wołyńskie, woj. łódzkie, Kraków).
Wincenty Zynowski był stangretem. Właściciele Rejowca zmieniali się : Rzewuscy (1720r.), Ossolińscy (1796 r.), Woronieccy (od 1853 r.), Łubieńscy. Teoretycznie Wincenty Zynowski mógł być sprowadzony z rodziną z innych posiadłości np. przez Łubieńskich lub Woronieckich. Tutaj wszystko jest możliwe. :co:
Andrzeju... jejku :) ide juz sprawdzac :) wlasnie Wincenty z zona z Rejowca pracowali dla Woronieckich :serca:
Pozdrawiam Agnieszka

Szukam:
Ślęzak-MP
"moje biedy"

Awatar użytkownika

gabi
Podziękował/a: 16 razy
Podziękowano: 215 razy

Post autor: gabi » sob paź 31, 2009 1:10 pm

Witaj Agnieszko,
Nie wiem, czy temat Nurowa jest nadal aktualny ale pokusze sie o zapytanie, czy sprawdzalas miejscowosc Wnorów w powiecie sandomierskim z parafia Łoniów?, co prawda to nie Nurow czy Nurowo ale na upartego, miejscowosc w dokumencie mozna odczytac jako w Norowie , a zapisy ze sluchu mogly wygladac roznie.

Na stronie memorialu.ru natknelam sie na dwie osoby (chyba chodzi o rodzenstwo) pochodzenia zydowskiego, urodzonych (1904,1909) w Nurow, Nuruw w gub.lubelskiej a zamieszkalych w czasie aresztowania w Bialymstoku.
Z tego wynika, ze istniala taka miejscowosc albo w obu przypadkach popelniono bledy w zapisach, gdyz w zadnych wykazach Nurów ani Nurowo, nie wystepuje, chyba, ze miejscowosc Nur zapisano z rosyjska ale ta z kolei nie mogla lezec w latach 1904-1905 w gub. lubelskiej. No i masz ci babo placek :co:

Pozdrawiam
Gabi

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
moyra777

Post autor: moyra777 » sob paź 31, 2009 11:44 pm

Droga Gabi,

Temat Nurowa jest jak najbardziej nadal aktualny ... nic nie znalazlam do tej pory oprocz tego co powyzej bylo zasugerowane... teoretycznie zlokalizowalam Nurowo niedaleko Dzisny, ale nie sadze, zeby to byla ta miescowosc, ktora poszukuje... Nazwisko Ostrowska (tak miala na nazwisko mama Wincentego) wystepuje na terenie Podlasia ale Zynowskiego nie widze... niestety nadal jestem w kropce, wiec dziekuje ci bardzo za twoje sugestie, dopisze do mojej listy do sprawdzenia :)
Pozdrawiam Agnieszka

Szukam:
Ślęzak-MP
"moje biedy"

ewabo
Podziękowano: 39 razy

Post autor: ewabo » ndz lis 01, 2009 11:20 am

Witam
Nazwa miejscowości wygląda mi raczej na Norowo, co oczywiście nie ma w tym wypadku większego znaczenia.
Przez długi czas dokładnie przeszukiwałam akta parafii nurskiej od lat 20-tych do 60-tych XIX wieku i zupełnie nazwiska Zynowski sobie nie przypominam. Natomiast nazwisko Ostrowski wystepowało w aktach z pewnością, a i Trochim też wydaje mi się znajomy. Bedę jeszcze do tych akt wracać i jeśli natknę się na Zynowskiego, dam znać.

Na tych terenach można się spodziewać częstych zniekształceń w aktach, często właśnie pochodzenia fonetycznego. Podam przykład. Parafie w Zuzeli i Ceranowie leżą blisko siebie po przeciwnych stronach Bugu i zdarzało się, że panny z parafii zuzelskiej wychodziły za mąż za panów z parafii ceranowskiej. Do parafii ceranowskiej należała wioska Wszebory. W aktach parafii zuzelskiej oprócz formy prawidłowej spotkałam "w Szeborach" lub nawet "w Szczeborach".
To samo dotyczyło nazwisk: kobieta urodzona jako "Zgleczewska" w akcie chrztu swojego dziecka pochodziła "z Gleczewskich". Tego typu zmiany w pisowni były w parafiach nadbużańskich nagminne.
Wydaje mi się, że w tego typu rejonach po prostu nie przywiązywano do tego wagi, choć dziś może się nam to wydawać dziwne.
Do imion też nie należy sie tu zbytnio przywiązywać. Uganiałam się za prababką Antoniną, a okazało się że urodziła się jako Tekla Felicyanna Antonina. Bardzo często używano tylko jednego imienia, niestety często nie pierwszego. Krótko mówiąc w parafiach nadbużańskich (choć mam doświadczenie tylko z trzema z nich, ale za to dogłębne) trzeba uważać i z imieniem i z nazwiskiem i z miejscowością (wielu z nich nie ma już od dawna i nawet w SGKP nie występują).

A teraz optymistycznie - po prawie czterech latach poszukiwań odnalazłam wioskę, której zupełnie nie mogłam zidentyfikować (nawet nie znałam w przyblizeniu rejonu). A stało się to przypadkiem i tylko dzięki temu, że zawsze przeglądam cały mikrofilm, nawet jeśli zawiera również parafie mi nieznane. Tym razem miałam szczęście i poszukiwane przeze mnie Olesze okazały się Oleszewiczami w nic mi dotychczas nie mówiącej parafii w Kamionce, a ja nieoczekiwanie znalazłam akt ślubu pradziadków! Więc nie trać nadziei!

Pozdrawiam
Ewa

ewabo
Podziękowano: 39 razy

Post autor: ewabo » ndz lis 01, 2009 11:58 am

Agnieszko,
odwołując się do przykładu Wszebor, może weź również pod uwagę również wszystkie formy Wnory, Wnorowo itp., co do formy też zachowując pewna tolerancję.

Znów przykład:
Rzecz dzieje się w 1834 roku i dotyczy osób piśmiennych i nawet wójtów! Brat zamieszkały w Ślepowronach Janowiętach (parafia nurska) przyjeżdża do brata w parafii zuzelskiej pełnić rolę świadka. W akcie jako miejsce jego zamieszkania figuruje nazwa Ślepowrony Janowice. Takie szczegóły chyba po prostu nie miały dla nich znaczenia, i tak na tych terenach wszyscy znali się z dziada pradziada.

Pozdrawiam
Ewa

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
moyra777

Post autor: moyra777 » ndz lis 01, 2009 6:39 pm

ewabo pisze:Witam Nazwa miejscowości wygląda mi raczej na Norowo, co oczywiście nie ma w tym wypadku większego znaczenia. Przez długi czas dokładnie przeszukiwałam akta parafii nurskiej od lat 20-tych do 60-tych XIX wieku i zupełnie nazwiska Zynowski sobie nie przypominam. Natomiast nazwisko Ostrowski wystepowało w aktach z pewnością, a i Trochim też wydaje mi się znajomy. Bedę jeszcze do tych akt wracać i jeśli natknę się na Zynowskiego, dam znać.
Droga Ewo, dziekuje bardzo za twoj post i chec pomocy :) jakby rzucil Ci sie w oczy Jakubowski to tez moze byc slad, bo Trochimowie wystepowali tez pod tym nazwiskiem.... taka juz specyfika moich przodkow lubowali sie w zmianie nazwisk i imion ;)
Na tych terenach można się spodziewać częstych zniekształceń w aktach, często właśnie pochodzenia fonetycznego. Podam przykład. Parafie w Zuzeli i Ceranowie leżą blisko siebie po przeciwnych stronach Bugu i zdarzało się, że panny z parafii zuzelskiej wychodziły za mąż za panów z parafii ceranowskiej. Do parafii ceranowskiej należała wioska Wszebory. W aktach parafii zuzelskiej oprócz formy prawidłowej spotkałam "w Szeborach" lub nawet "w Szczeborach".
To samo dotyczyło nazwisk: kobieta urodzona jako "Zgleczewska" w akcie chrztu swojego dziecka pochodziła "z Gleczewskich". Tego typu zmiany w pisowni były w parafiach nadbużańskich nagminne.
Wydaje mi się, że w tego typu rejonach po prostu nie przywiązywano do tego wagi, choć dziś może się nam to wydawać dziwne.
Do imion też nie należy sie tu zbytnio przywiązywać. Uganiałam się za prababką Antoniną, a okazało się że urodziła się jako Tekla Felicyanna Antonina. Bardzo często używano tylko jednego imienia, niestety często nie pierwszego. Krótko mówiąc w parafiach nadbużańskich (choć mam doświadczenie tylko z trzema z nich, ale za to dogłębne) trzeba uważać i z imieniem i z nazwiskiem i z miejscowością (wielu z nich nie ma już od dawna i nawet w SGKP nie występują).
Moi Zynowscy mieli juz rozne pisownie swojego nazwiska.... Zenowski, Zinowski, Zynowscy... na kazdym dokumencie jest inaczej....
A teraz optymistycznie - po prawie czterech latach poszukiwań odnalazłam wioskę, której zupełnie nie mogłam zidentyfikować (nawet nie znałam w przyblizeniu rejonu). A stało się to przypadkiem i tylko dzięki temu, że zawsze przeglądam cały mikrofilm, nawet jeśli zawiera również parafie mi nieznane. Tym razem miałam szczęście i poszukiwane przeze mnie Olesze okazały się Oleszewiczami w nic mi dotychczas nie mówiącej parafii w Kamionce, a ja nieoczekiwanie znalazłam akt ślubu pradziadków! Więc nie trać nadziei!
Dziekuje za slowa otuchy... Mam nadzieje, ze rozwiaze kiedys moje wszystkie zagadki, razem z ta... i dziekuje za podpowiedz... do tej pory nie przegladalam innych parafii niz moje na filmach bo wydawaly mi sie calkowicie nie zwiazane z moimi... i przypadkowo umieszczone razem... ale wiesz to jest mysl... moze ktos z centrum rodzinny moglby wytlumaczyc nam jaka byla logika zwiazana z umieszczaniem roznych parafii na jednym mikrofilmie....
Pozdrawiam Agnieszka

Szukam:
Ślęzak-MP
"moje biedy"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gdzie to jest...”