Mógł dostać dwa imiona, np. Joannes Vincentius. Potem mógł używać tylko drugiego imienia, musiałbyś sprawdzić w akcie urodzenia. Notabene jest kilku świętych o imieniu WincentyYnicz pisze:Niedawno gdzieś widziałem w księgach z końca XVIII wieku, gdzie imię był "Vincentius de Kielcza", to chyba wiadomo, że chodzi o "Wincentego z Kielc", co ciekawe - nie wiem, jak mogło być dane jego imię, skoro imiona były nadawane "na cześć" świętych, a Wincenty nim nie był
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Nazwiska chłopów
Moderator: Moderatorzy
-
Alan_Jakman
- Podziękował/a: 18 razy
- Podziękowano: 18 razy
- Kontakt:
Re: Nazwiska chłopów
-
Ynicz
- Podziękował/a: 41 razy
- Podziękowano: 315 razy
- Kontakt:
Ale nie chodzi o to Alanie 
Mam tu na myśli, że dziecko dostało imię "Wincenty z Kielczy", a takiego świętego nie było.
Z reguły były to jacyś święci - Jan Chrzciciel, Stanisław Kostka, Katarzyna de Siena, itp.
Mam tu na myśli, że dziecko dostało imię "Wincenty z Kielczy", a takiego świętego nie było.
Z reguły były to jacyś święci - Jan Chrzciciel, Stanisław Kostka, Katarzyna de Siena, itp.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona
Mój blog genealogiczny : http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com
-
Alan_Jakman
- Podziękował/a: 18 razy
- Podziękowano: 18 razy
- Kontakt:
-
Małecki
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 98 razy
Ale zakonnik o takim przydomku żył, był dość znany, m.in. ze zredagowania żywotu św. Stanisława. Na upartego można to wziąć za zabawną pomyłkę, ale również za przejaw lokalnego kultu, później wygasłego, owego Wincentego. Historia zna takie przypadki.Ynicz pisze:Mam tu na myśli, że dziecko dostało imię "Wincenty z Kielczy", a takiego świętego nie było.
Bartek