Ilona Brzezicka
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Wdowa,anazwisko rodowe w akcie urodzenia
Moderator: Moderatorzy
-
Ilona Brzezicka
AUTOR TEMATU - Posty: 674
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 5 razy
Wdowa,anazwisko rodowe w akcie urodzenia
Witam
Mam pytanie.Czy kobieta,która jest wdową ,wychodzi drugi raz za mąż i rodzi dzieci swemu mężowi.Jako jej nazwisko u akcie urodzenia dziecka,pisze się nazwisko rodowe,czy te,które nosiła po pierwszym mężu? Pozdrawiam
Ilona Brzezicka
Ilona Brzezicka
Z serdecznymi pozdrowieniami z Kargowej
Ilona
Ilona
-
Robert Budzynowski
- Podziękował/a: 11 razy
- Podziękowano: 1 raz
Re: Wdowa,anazwisko rodowe w akcie urodzenia
Mam kilka takich przypadków w XIX wieku, wszędzie w nich było wpisywane nazwisko rodowe wdowy, która kolejny raz wyszła za mąż [nazwisko Jej ojca, pod jakim została ochrzczona - to tak dla pewności
]
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pozdrawiam, Robert
-
Ilona Brzezicka
Witam
Dziękuję za odpowiedź.Tylko dlaczego starsze przyrodnie rodzeństwo ,dwóch braci,nosiło te nazwisko,które było wpisane jako rodowe matki dziecka?Czyżby kolejna historyjka rodzinna do rozwikłania?Bo coś mi tu nie pasuje.O tym,że kobieta wychodząc za mąż była wdową,to opowieść rodzinna.Przyrodnie rodzeństwo i nazwisko,które mnie nurtuje,to fakty sprawdzone.Pozdrawiam
Ilona Brzezicka
Ilona Brzezicka
Ilona
Ilona
-
Robert Budzynowski
- Podziękował/a: 11 razy
- Podziękowano: 1 raz
Dokładnie, dokładnie - też miałem taką "legendę" w rodzince żonyIlona Brzezicka pisze:[...] Czyżby kolejna historyjka rodzinna do rozwikłania?Bo coś mi tu nie pasuje.[...]
Pozdrawiam, Robert
-
Ilona Brzezicka
Czyli panna z dziećmi
Pozdrawiam serdecznie
Ilona Brzezicka
Ilona Brzezicka
Ilona
Ilona
-
AGA KOZA
- Podziękował/a: 5 razy
Przy chrzcie mojej praprababci w 1856 wpisano nazwisko matki po pierwszym mężu z zaznaczeniem I voto.Nazwiska panieńskiego nie podano.Chrzest był w Wielkopolsce/
Agnieszka córka Edwarda,syna Feliksa,który był synem Marcelego.Marceli był synem Stefana i wnukiem Wawrzyńca.
-
jolaTL
- Podziękował/a: 17 razy
- Podziękowano: 130 razy
W przypadku siostry mojej xpra to przy drugim małżeństwie było podane przy niej tylko jej nazwisko po pierwszym mężu, natomiast jej dzieci z drugiego małżeństwa miały wpisane jej nazwisko panieńskie.
Pozdrawiam Jola TLipińska
Pitka, Kurzweil, Gaberle, Faszowicz-Farensbach,Grohmann.
Córka Włodzimierza, wnuczka Stanisława, prawnuczka Franciszka, 2xprawnuczka Stanisława, 3xpra Franciszka, 4xpra Tomasza, 5xprawnuczka Leona, 6xpra Ignacego
Pitka, Kurzweil, Gaberle, Faszowicz-Farensbach,Grohmann.
Córka Włodzimierza, wnuczka Stanisława, prawnuczka Franciszka, 2xprawnuczka Stanisława, 3xpra Franciszka, 4xpra Tomasza, 5xprawnuczka Leona, 6xpra Ignacego
-
DanutaP
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 40 razy
Ilona
Podajesz za mało danych, aby to rozstrzygnąć. Może panna miała takie same nazwisko rodowe jak jej pierwszy mąż? Może to były dzieci panieńskie? A może zamiast jej nazwiska rodowego podane jest nazwisko jej pierwszego męża? Możliwości jest wiele. Musisz uzupełnić je dokumentami i dopiero wtedy można wyciągnąć wnioski.
pozdrawiam
Danka
Podajesz za mało danych, aby to rozstrzygnąć. Może panna miała takie same nazwisko rodowe jak jej pierwszy mąż? Może to były dzieci panieńskie? A może zamiast jej nazwiska rodowego podane jest nazwisko jej pierwszego męża? Możliwości jest wiele. Musisz uzupełnić je dokumentami i dopiero wtedy można wyciągnąć wnioski.
pozdrawiam
Danka
-
jerkre
NiekoniecznieIlona Brzezicka pisze:Czyli panna z dziećmiPozdrawiam serdecznie
![]()
Ilona Brzezicka
Ja też mam dziwne przypadki np.żona i matka występuje z nazwiskiem rodowym w czterech różnych odmianach w akcie małż., zgonu i w aktach urodzenia dzieci. Jest tylko niezmienne imię i nazwisko męża.
-
kwiat1
- Podziękował/a: 41 razy
- Podziękowano: 2 razy
Witam
Moja prababcia po śmierci pradziadka urodziła dwie córki.
Wpisane jest nazwisko po pradziadku,rodowe prababci z dopiskiem,że była wdową.
Pozdrawiam
Róża
Moja prababcia po śmierci pradziadka urodziła dwie córki.
Wpisane jest nazwisko po pradziadku,rodowe prababci z dopiskiem,że była wdową.
Pozdrawiam
Róża
-
dpawlak
Pierwszy przypadek może nie tyle dziwny, co rzadki. Współcześnie najbardziej znany jest przypadek prezesa polsatu, zmieniał nazwisko kilkukrotnie, w tym dwa razy przy ślubie przyjmując nazwiska żon.
Drugi w ogóle nie jest dziwny.
Wdowa ma nazwisko po mężu owszem, ale to jest od dnia ślubu również jej nazwisko, a więc i jej dzieci, a dziecko z kolejnym mężem będącym bratem poprzedniego, no po prostu nazwiska nie musiała zmieniać po raz kolejny.
Moja przyszywana babcia miała trzech mężów i jak po raz kolejny wychodziła za mąż za mojego dziadka w podeszłym wieku, już nazwiska nie zmieniała bo miała dosyć uczenia się nowego, zmiany dokumentów , zmiany podpisów i pozostała przy nazwisku poprzedniego męża.
Drugi w ogóle nie jest dziwny.
Wdowa ma nazwisko po mężu owszem, ale to jest od dnia ślubu również jej nazwisko, a więc i jej dzieci, a dziecko z kolejnym mężem będącym bratem poprzedniego, no po prostu nazwiska nie musiała zmieniać po raz kolejny.
Moja przyszywana babcia miała trzech mężów i jak po raz kolejny wychodziła za mąż za mojego dziadka w podeszłym wieku, już nazwiska nie zmieniała bo miała dosyć uczenia się nowego, zmiany dokumentów , zmiany podpisów i pozostała przy nazwisku poprzedniego męża.