UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Sarno, problem z rokiem

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
tomciiu
Podziękował/a: 8 razy

Sarno, problem z rokiem

Post autor: tomciiu » ndz wrz 28, 2014 9:40 pm

Mam mały problem. Odnalazłem akt urodzenia mojej prababci Anieli Sarno (ur 27.07.1985r).
Z aktu wynika, że ojciec Wincenty Sarno miał wtedy 34 lata. I tutaj mam pytanie czy ten wiek był podawany rocznikowo, czy wiek podany był na dzień "dzisiejszy"?
Bo licząc rocznikowo skoro miał 34 lata w dniu urodzenia Anieli, to prosto licząć 1895-34=1961 (rzekomy rok jego urodzenia).
A na genetece znalazłem jego dane wraz z numerem aktu i rokiem urodzenia 1862.

Może ktoś pomóc, w którym roku się on urodził ?
Czy jest to poprostu zbieżność osób ?

Pozdrawiam.
Pozdrawiam Tomek.

Szukam:
Grzesiak, Latała, Piątkowski, Pasierb, Sarno, Mędrek/Mendrek, Golba, Pieciak, Hałdyk/Chałdyk oraz Żyła. Wszyscy z okolic/parafii Pilica.

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Re: Sarno, problem z rokiem

Post autor: Ynicz » ndz wrz 28, 2014 10:15 pm

Najpierw znajdź metrykę ślubu Wincentego Sarno z matką Anieli i wtedy dowiesz się, czy znaleziony Wincenty to ten szukany prapradziadek.
Wiek w metrykach chrztu raczej był poprawny, chociaż i tam zdarzały się różnice kilku lat.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

krystyna
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 82 razy

Post autor: krystyna » pn wrz 29, 2014 10:33 am

tomciiu pisze:Mam mały problem. Odnalazłem akt urodzenia mojej prababci Anieli Sarno (ur 27.07.1985r).
Z aktu wynika, że ojciec Wincenty Sarno miał wtedy 34 lata. I tutaj mam pytanie czy ten wiek był podawany rocznikowo, czy wiek podany był na dzień "dzisiejszy"?
Bo licząc rocznikowo skoro miał 34 lata w dniu urodzenia Anieli, to prosto licząć 1895-34=1961 (rzekomy rok jego urodzenia).
A na genetece znalazłem jego dane wraz z numerem aktu i rokiem urodzenia 1862.

Może ktoś pomóc, w którym roku się on urodził ?
Czy jest to poprostu zbieżność osób ?

Pozdrawiam.

Tomciu, może uporządkuj daty które wpisałeś bo coś 'tu nie gra"

_
Krystyna

AUTOR TEMATU
tomciiu
Podziękował/a: 8 razy

Post autor: tomciiu » pn wrz 29, 2014 10:42 am

Oj przepraszam, chodziło oczywiście o 1861 :)

Pozdrawiam.
Pozdrawiam Tomek.

Szukam:
Grzesiak, Latała, Piątkowski, Pasierb, Sarno, Mędrek/Mendrek, Golba, Pieciak, Hałdyk/Chałdyk oraz Żyła. Wszyscy z okolic/parafii Pilica.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”