UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Szlachta mazowiecka (różne drobne pytania)

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
RomanK
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 12 razy

Szlachta mazowiecka (różne drobne pytania)

Post autor: RomanK » czw gru 29, 2011 11:04 am

Witam

Czy ktoś z Państwa może wie, kto był dziedzicem wsi Kabaty (ob. w granicach Warszawy) w l. 1624-42?

Roman KK

apszczol
Podziękował/a: 46 razy
Podziękowano: 209 razy

Re: Szlachta mazowiecka (różne drobne pytania)

Post autor: apszczol » czw gru 29, 2011 12:52 pm

Ciolek-Kabaccy.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.

AUTOR TEMATU
RomanK

Post autor: RomanK » czw gru 29, 2011 1:55 pm

Panie Adamie
Bardzo Panu dziękuję, ale ufff... coś mi tu nie gra.
Otóż potrzebuję takiej informacji dla weryfikacji danych dla indeksu, jaki sporządziłem. Występuje tam mianowicie (w ekstrakcie z ks. warszawskich) bezimienny NN Baranowski jako dziedzic wsi Kabaty w roku 1624 lub 1642 (tam właśnie jest data "niedopisana", jest "164" po czym u góry, tak między 6 a 4 dopisane 2, stąd data jest albo 1624, albo 1642, i stąd moje pytanie o Kabaty i o te akurat lata). Owego Baranowskiego skojarzyłbym ze Stanisławem Baranowskim kaszt. wiskim, wg Niesieckiego h. Jastrzębiec (ale czy na pewno tego herbu, bo u Niesieckiego to też tam coś mi nie gra, bo czyni on tego Stanisława synem Jana wojewody sieradzkiego, który wygląda mi raczej na jego rówieśnika). No więc tak wygląda problem. I nie wiem, co z tym zrobić. Jeśli nie te Kabaty (choc wlaśnie wygląda mi właśnie na te), czy były może inne Kabaty w warszawskim a ich dziedzicami Baranowscy w tamtym czasie? Może owi Ciołek-Kabaccy byli wtedy tam tylko cząstkowi, a większość miał Baranowski?

Roman KK

apszczol

Post autor: apszczol » czw gru 29, 2011 3:02 pm

Musialbym zobaczyc ten extrakt (czy jest szansa na skan?).
Baranowscy herbu Jastrzebiec sa z powiatu kruszwickiego.
Szlachta bardzo szemrana, ktora w I polowie XVII w. zrobila niewiarygodna kariere
i... wymarla. Majatki nabyli glownie w ziemi ciechanowskiej, po bankrutujacych wlasnie
Dzierzgowskich.

W ziemi warszawskiej sa tylko jedne Kabaty. Te same, w ktorych rozbil sie samolot pasezerski lecacy do USA, a ktore obecnie robia za zajezdnie dla warszawskiego metra.
Adam A. Pszczolkowski

AUTOR TEMATU
RomanK

Post autor: RomanK » czw gru 29, 2011 3:28 pm

Panie Adamie

No cóż, trudno, w taki razie pozostawię tego NN Baranowskiego z Kabat tak jak leci w źródle (może właśnie dzięki temu coś to źródło nowego wniesie :) Co do skanów, nie chcę na razie zapeszać, ale wkrótce udostępnię ten własny indeks i wszystko się wyjaśni :)
Ale korzystając z okazji, że jest Pan jednak ekspertem w dziedzinie szlachty mazowieckiej (to niestety moja słaba strona, co innego z Wielkopolski), to wybaczy mi Pan, ale jeszcze mam parę drobnych pytań (też dla weryfikacji tego indeksu).
1) u Pana na stronie nie wymienia Pan herbu rodziny Bliźnińskich. Czy dotąd herb tej familii nie został jeszcze ustalony?
2) a propos Bliźnińskich - czytam że Blizne jest podzielone na Łaszczyńskie i Jasińskie, i że obie te wsie powstały w XIX wieku (!). Czy powstały one zatem na terenach staropolskiej wsi Blizne w par. Babice?
3) czy słyszał Pan coś o rodzinie szlacheckiej Niełyki (Niełyka)? Nie znajduję ich w Pana spisach, a pojawiają się jako szlachta mazowiecka.
4) kompletny "kogiel mogiel" i chaos mam z Janem Boglewskim i jego żoną Zofią Dembowską. Otóż ile ona miała mężów? W jakiej kolejności? Czy aby na pewno pochodziła z Dembowskich z Bukówna h. Jastrzębiec, bo to co o niej znajduje jest sprzeczne z tym co pisze o niej w źródle (wiec nie wiem jak ją zaindeksować).

To na razie tyle :) Mam tych "problemów" ze szlachta mazowiecką więcej, ale nie chcę Pana zamęczać :)

Ad 3 - wycofuję pytanie, usiadłem nad Bonieckim i znalazłem Nietyks, to będzie takie właśnie nazwisko, Nietyks a nie Niełyka, choć w źródle pisane jakby Niełyka, Nietyka, a w l. mn. Niełyki/Nietyki, więc to chyba błąd ówczesnego pisarza, dla którego to nazwisko było "obce" :)

Ad. 4. - Bon. podaje kolejność, że Zofia Dembowska x 1* Adrian Mikołajewski 2* Jan Boglewski stolnik czerski (zm. 1620) (więc tu mi się zgadza), potem 3* jest Lasocka, tylko nie pasuje mi że ona w 1625 za Sapiehą :/ (no i jak jest poprawny zapis tego nazwiska Dembowska czy Dębowska)(* w źródle jest "Dęmbowska")

Roman KK

apszczol

Post autor: apszczol » pt gru 30, 2011 5:01 pm

ad 1. Blizinscy z Bliznego w par. Babice - herb Dolega.

ad 2. Nie znam tego podzialu wsi Blizne. Mozliwe, ze to 2 folwarki z XIX w., ktore swe nazwy wziely od ich owczesnych wlascicieli. W 1676 r. Blizne jest wsia szlachecka - desolata. Podobnie w tej parafii w takim stanie sa i inne wsie szlacheckie - Orly, Gorce, Groty. Dzis to wszystko liche dzielnice Warszawy.

ad 3. Nie slusznie Pan wycofuje pytanie, bo dalej zle na nie Pan odpowiada. :) Chodzi o rod o nazwisku Nietyxa. W 1676 r. na Morach w parafii Babice dziedzicza Zofia Nietyxina i Andrzej Chabaszewski.

ad 4. Boglewscy to sa z ziemi czerskiej. I tu jestem slaby.
A pisownia XVII-XVIII w. to Dęmbowska.
Czesc zreszta nazwisk szlacheckich taka pisownie utrzymalo po dzis dzien - Dąmbrowski, Trąmpczyński.
Adam A. Pszczolkowski

AUTOR TEMATU
RomanK

Post autor: RomanK » pt gru 30, 2011 8:39 pm

Panie Adamie

Bardzo Panu dziękuję. A zatem będzie Nietyksa (Nietyxa) :tak:
Wie Pan jak to jest, dla mnie to po prostu "obco" brzmiące nazwisko i stąd te problemy. Ale i inne dziwne mam nazwisko z Mazowsza - w 1636 pojawia "generosus" Burnett. Bliżej mi nieznane jest to nazwisko wśród szlachty. Czy jest mazowieckie?
A co do Blizne, no cóż zostawię tak jak jest bez wnikania, gzie leżało. Ale to parafia Blizne?
Aha - i jeszcze jedno, jakie nazwisko nosiła szlachta wywodząca się ze wsi Mlądz? Mlądzki, Młądzki czy Młocki?

Pozdrawiam serdecznie
Roman KK

apszczol

Post autor: apszczol » pt gru 30, 2011 10:59 pm

1. Tylko Nietyxa jest prawidlowo. Nie pisali sie przez "ks".

2. Burnett to pewnie jakis Szkot. Pelno ich wszedzie.

3. Blizne to parafia Babice.

4. Mlądzki.
Adam A. Pszczolkowski

AUTOR TEMATU
RomanK

Post autor: RomanK » sob gru 31, 2011 2:35 pm

Bardzo Panu dziękuję

Ten Burnett mnie zastanowił - tak z czystej ciekawości, bo dla potrzeb indeksu, nie jest mi potrzebna cała wiedza o Burnettach - że pojawia się on jako "generosus", a więc ciut lepszy szlachcic ;) A o Burnettach głucho w herbarzach. Z drugiej strony wiadomo, Warszawa zaczynała być centrum i można tam spotkać wiele postaci też spoza Mazowsza, która się do Warszawy zjeżdżała dla interesów i polityki, no i oczywiście sporo cudzoziemców.
Mam teraz krótkie pytanie odnośnie tych Babic, czytam bowiem w internecie, że są 2 miejscowości Babice - jedna to część dzisiejszego lotniska (Warszawa-Bemowo), a druga to wieś par. loco Babice pod Warszawą. Czy faktycznie były w XVII wieku blisko siebie dwie wsie Babice?

I jeszcze jedno pytanie - gdzie szukać informacji o Jakubie Zalewskim (Zaleskim) staroście piaseczyńskim 1587? O tym starostwie w tamtym okresie nic na razie nie mogę się doszukać. Nie wiem, jakie korzenie są tego Zaleskiego? (jakieś Zalesie na Mazowszu?)

Pozdrawiam serdecznie
Roman KK

Awatar użytkownika

marta1044
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 13 razy

Post autor: marta1044 » sob gru 31, 2011 6:27 pm

RomanK pisze:Ten Burnett mnie zastanowił - tak z czystej ciekawości, bo dla potrzeb indeksu, nie jest mi potrzebna cała wiedza o Burnettach - że pojawia się on jako "generosus", a więc ciut lepszy szlachcic ;)
Panie Romanie, nie wiem czego indeks Pan sporzadza, ale jesli jest to Warszawa, to Burnett na bank byl znacznym, zasluzonym mieszczaninem. Moze urzednikiem? W kazdym razie kims waznym i bogatym. W miastach czesto wysoko postawione osoby byly zapisywane jako generosus i wcale to nie swiadczy o ich jakimkolwiek szlachectwie.
Pozdrawiam,

Marta

AUTOR TEMATU
RomanK

Post autor: RomanK » ndz sty 01, 2012 3:33 pm

p. Marto, p. Adamie

Znalazłem tego Burnetta :jupi: :stuk:
Po prostu źle szukałem, za bardzo poniosłem się jego "generosus" i jego obecnością w księgach warszawskich, a tymczasem facet wcale nie jest tak trudny do odszukania, i znalazł się tu w "szlachcie mazowieckiej" przez nieporozumienie - słowem moja wina, gapiostwo :glupek:
I faktycznie to Szkot (jak rzekł p. Adam) i faktycznie mieszczanin. Tyle że nie z Mazowsza, ale z Lwowa! To mianowicie Jakub Burnett, złotnik lwowski. Obecnie mało znana postać, acz dobrze znana historykom sztuki. Co ważne, zrobił on zawrotną karierę, został złotnikiem dworskim. A dokładnie "jubilerem nadwornym" króla Władysława IV Wazy. I stąd właśnie jego obecność (nawet częsta) w Warszawie. Perły, diamenty, brylanty i złoto, dwór królewski, magnaci i dworzanie, to jego codzienność. Słowem, bajkowe życie :lol: Nie dziwi już zatem jego "generosus" :ok:

Czasem i mam (w indeksie), oprócz szlachty, mieszczan z Warszawy. Niekiedy niestety występują bez nazwiska - taki kłopot mam z niejakim Aleksandrem. Jest kupcem warszawskim w 1655. Też zapewne znaczna postać. To raczej mniej częste imię, więc jak ktoś się natknie, z kimś skojarzy, to proszę o sugestię.
Poza tym, wracając do Mazowsza, mam też wielki kłopot z - ksiądz Jan Za..ski pleban babicki i "ratinens" 1633-34. Któż to może być? Niestety nie znam żadnego wykazu proboszczów w Babicach...

Pozdrawiam serdecznie
Roman KK

apszczol

Post autor: apszczol » ndz sty 01, 2012 11:40 pm

1. Burnett - nalezalo by sprawdzic u Trelinskiej, czy nie byl nobilitowany.
Nadto, skoro mieszczanin lwowski, to mial prawo do tytulatury szlacheckiej w aktach, ale bez prawa do przynaleznosci do stanu szlacheckiego.

2. Babice znam tylko jedne. Wies parafialne w powiecie i ziemi warszawskiej.

3. Zaleskich na Mazowszu cala masa.
W ziemi ciechanowskiej - 2 rozne rody Zaleskich, z roznych Zalesi, w czerskiej - kolejny 1, w liwskiej - 1, w lomzynskiej - 4 kolejne, w nurskiej - 2, w rozanskiej - 1, w wiskiej - 1, w zakroczymskiej - 3.
Razem 15.
Adam A. Pszczolkowski

AUTOR TEMATU
RomanK

Post autor: RomanK » pn sty 02, 2012 2:38 pm

P. Adamie, dziękuję za wskazówki :)

Ja zatem tylko może uporządkuję - dla przypomnienia - poniżej to, co jeszcze nie zostało wyjaśnione (bo parę spraw się wyjaśniło). A więc nadal poszukuję:

1) Aleksander NN kupiec i mieszczanin warszawski 1655 (chyba że Aleksander to nazwisko?)

2) ksiądz Jan Za..ski pleban babicki i "ratinens" 1633-34. Co za parafię oznacza owe "ratinensis" (zapewne gdzieś w okolicy Babic). I któż to może być? Niestety nie znam żadnego wykazu proboszczów w Babicach...

3) gdzie szukać informacji o Jakubie Zalewskim (Zaleskim) staroście piaseczyńskim 1587? O tym starostwie w tamtym okresie nic na razie nie mogę się doszukać. Nie wiem, jakie korzenie są tego Zaleskiego? (jakieś Zalesie na Mazowszu?). Tu p. Adam wskazuje aż 15 rodzin, więc będzie ciężko w tym ogromie coś znaleźć, liczę zatem na farta ;)

4) NN Baranowski dziedzic dóbr Kabaty 1624 (lub 1642) (rzecz nadal niewyjaśniona)

5) mężowie Zofii Dęmbowskiej - 1* Mikołajewski 2* Jan Boglewski stolnik czerski, a dalej w ogóle nie pasuje mi że była żoną Sapiehy (ok. 1625), bo wtedy jest żoną Lasockiego (a takie inf. znajduję)

6) do jakiej parafii należała (w XVII wieku) Rzuchta?

7) aha, i z ostatniej chwili - czy jakaś rodzina Da...cki (Danicki, Damięcki, Damicki?) dziedziczyła w Babicach i Blizne przed 1600? Pytam, bo nie wiem, jak poprawnie odczytać to nazwisko (niestety niechlujnie w rękopisie zapisane, a u Bonieckiego w tej kwestii nic nie znalazłem)

Pozdrawiam
Roman KK

apszczol

Post autor: apszczol » pn sty 02, 2012 3:28 pm

Odpowiadam

ad 1. Nazwisko Alexander bardzo prawdopodobne.

ad 2. Nie mam pojecia ani co do nazwiska, ani co do slowa. Czy mozna prosic o wycinek ze skanu?

ad 3. Starostwo piaseczynskie - szukac w lustracjach krolewszczyzn Mazowsza - zwlaszcza:
Lustracja województwa mazowieckiego 1565. Cz. 1-2 + Indeksy / wydały Irena Gieysztorowa i Anna Żaboklicka. Warszawa 1967-1971.
Lustracje województwa mazowieckiego XVII wieku. Cz. 1, 1617-1620 / wyd. Alina Wawrzyńczyk ; Instytut Historii Polskiej Akademii Nauk. Warszawa 1968.
Lustracje województwa mazowieckiego XVII wieku. Cz. 2, 1660-1661 / wyd. Alina Wawrzyńczyk ; Polska Akademia Nauk. Instytut Historii. Warszawa 1989.

ad 6. - Napewno Rzuchta??? A moze to fragment nazwy Wierzuchowo.

ad 7. Szlachta z parafii Babice sprzed 1600 roku to Zdziarski, Grzegorzewski, Orlowski, Obrapalski, Zielinski, Ossowinski, Wierzuchowski, Pruski, Chadzynski, Mieszkowski, Grot, Jezewski, Blizinski, Nietyxa, Babicki, Chrzanowski, Macierzyski, Falecki, Bielawski, Mora, Opala, Lubecki.
Adam A. Pszczolkowski

AUTOR TEMATU
RomanK

Post autor: RomanK » pn sty 02, 2012 5:25 pm

P. Adamie, bardzo dziękuję

A teraz do meritum:

Ad. 3 - no właśnie te lata dla starostwa piaseczyńskiego odpadają (chodzi o lata ok. 1580-1600)

Ad. 4 - znalazłem :jupi: nie Rzuchta a Rzakta, najpewniej parafia Wiązowna, aczkolwiek pisana właśnie w XVII - jak widać - "Rzuchta" (u Bonieckiego mamy nawet Rzachta)

Ad. 7 - a to niespodzianka! W takim razie mam nową informację - w Babicach i Bliznem przed 1600 dziedziczy również Jan Dawidowski, pochodzi on pono z lwowskiej ziemi, więc w posiadanie części Babic i Blizne wszedł przez ożenek, i właśnie ta jego żona ma tu nazwisko dla mnie nieczytelne "Da..cka" (Damecka?), potem ich córka (Dawidowska) ok. 1600 wnosi części tych dóbr Bojanowskiemu aż do Wielkopolski. Jak zatem widać, mamy tu ponadregionalne związki :ok:
ps. zaczynam jednak podejrzewać, że pisarz się pomylił i zapisał "Da..cka" zamiast Babicka (było to dla niego w sumie obce nazwisko, piszący był z Wielkopolski, nie z Mazowsza). Bo jednak najbardziej by tu pasowała Babicka (Niestety Boniecki słabiutko opisał tych Babickich i żadna taka tam nie figuruje)

Roman KK

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”